Συνεδριάζει, το πρωί της Τετάρτης, η επιτροπή των ειδικών για τον** κορονοϊό** με θέμα την **άρση του μέτρου**της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Οι ειδικοί αναμένεται να εξετάσουν τα επιδημιολογικά στοιχεία και να δώσουν το πράσινο φως για την άρση του μέτρου, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μετά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, στις 8 Μαρτίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΥγεία | 01.03.2022 09:27Κορονοϊός: Λιγότερο αποτελεσματικό το εμβόλιο Pfizer σε μικρά παιδιά από ότι σε εφήβουςΥγεία | 20.02.2022 08:38Κορονοϊός: Η χρήση μάσκας θα είναι από τα τελευταία μέτρα που θα αρθούνΕλλάδα | 19.02.2022 09:02 Κορονοϊός: Πότε θα πέσουν κάτω από πενήντα οι νεκροί ανά ημέρα - Τι εκτιμούν οι ειδικοί

Σύμφωνα με τις τελευταίες συστάσεις των CDC, τις οποίες ακολουθούν οι ειδικοί στην Ελλάδα αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να διακοπεί για το 70% των Αμερικανών, ενώ δεν κρίνεται απαραίτητη η τήρηση αποστάσεων ή η αποφυγή πολυσύχναστων χώρων.

Η άρση των μέτρων γίνεται με βάση τρεις παραμέτρους:

  1. Τις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα,
  2. Το ποσοστό κλινών που καταλαμβάνονται στα νοσοκομεία από ασθενείς με κορονοϊό,
  3. Τα νέα κρούσματα κορονοϊού ανά 100.000 άτομα την περασμένη εβδομάδα.

Οι τρεις αυτές παράμετροι είναι κρίσιμες για το πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος για τους κατοίκους μίας περιοχής. Σύμφωνα με το CDC η χρήση μάσκας από όλους επιβάλλεται μόνο στις περιοχές υψηλού κινδύνου.

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να αλλάξουν και οι κανονισμοί για τα διαγνωστικά τεστ, τα οποία αναμένεται να γίνουν περισσότερο στοχευμένα, ώστε να ελέγχονται μόνο όσοι εκδηλώνουν συμπτώματα. Το μέτρο για τα διαγνωστικά τεστ θα αφορά τα σχολεία, τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων αλλά και τους ελέγχους που γίνονται από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ μαζικά.