Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία, ενώ η χώρα σε λίγες ώρες συμπληρώνει έναν μήνα lockdown. Η αποσυμφόρηση στις ΜΕΘ δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, καθώς όλο και περισσότερα είναι τα βαριά περιστατικά. Η Βόρεια Ελλάδα παραμένει στο μάτι του κυκλώνα αναφορικά με τη διασπορά του κορονοϊού.

«Είμαστε σε φάση αυταπάρνησης. Εχουμε ξεπεράσει τα όριά μας» δήλωσε στο Open TV ο Χρήστος Παπαστεργίου, γιατρός στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», δίνοντας μία χαρακτηριστική εικόνα της κατάστασης. «Οι ρυθμοί είναι πιο χαμηλοί από ότι από πριν 10 ημέρες, ωστόσο είναι ακόμα πολύ υψηλά τα κρούσματα, οπότε έτσι πολλαπλασιάζονται» προσέθεσε, o Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, ενώ ο Στέργιος Λογοθετίδης, καθηγητής νανοτεχνολογίας, προβλέπει ότι «πραγματική μείωση σε 1-2 εβδομάδες, από τις 14 Δεκεμβρίου δηλαδή».

Η επιπέδωση λοιπόν των νοσηλευομένων κυλά με αργούς ρυθμούς όπως δείχνουν και οι αριθμοί:

Παράλληλα συνεχίζει κάθε εφημερία να αποτελεί και μια «μάχη» στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV. Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε μισή ώρα δεν μένει κενή Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Παρά τις λιγότερες εισαγωγές πάντως οι υγειονομικοί μιλάνε για «μάχη» την ώρα των εφημεριών.

Δείτε το ρεπορτάζ του Open TV, από τα πολύπαθα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Η κατανομή των κρουσμάτων

Για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα, Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, κάτω από 1.000 κρούσματα του κορονοϊού σε ένα 24ωρο και συγκεκριμένα 904. Ωστόσο, οι αριθμοί των διασωληνωμένων και των θυμάτων παραμένουν στα ύψη, αφού καταγράφηκαν 600 και 101 αντίστοιχα. Σε ό,τι αφορά στην κατανομή των κρουσμάτων, αυτή έχει ως εξής:

Η ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ

Για σήμερα, Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, η έκθεση του ΕΟΔΥ αναφέρει 904 νέα κρούσματα του κορονοϊού, δηλαδή κάτω από 1.000. Ωστόσο, ο αριθμός των νεκρών παραμένει στα ύψη με 101 θύματα το τελευταίο 24ωρο. Παράλληλα, 600 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Αναλυτικότερα, από τα 904 νέα κρούσματα, τα 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 115.471, εκ των οποίων το 52.8% άνδρες. Τα 4.986 (4.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 30.594 (26.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 600 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 169 (28.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 651 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 101 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3.003 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 1.197 (39.9%) αφορούν σε γυναίκες και οι υπόλοιποι σε άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Να σημειωθεί ότι τα Σαββατοκύριακα ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πάντα χαμηλότερος συγκριτικά με τις καθημερινές, αφού διενεργούνται λιγότερα τεστ.