Η λαϊκή ρήση υποστηρίζει ότι «ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη», σύμφωνα όμως με την Goldman Sachs τα ενθαρρυντικά μηνύματα από τις φαρμακευτικές εταιρείες για τα υπό ανάπτυξη εμβόλια που θα καταπολεμήσουν τον κορονοϊό, είναι αρκετά για να επαναφέρουν σε τροχιά ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης από την άνοιξη του 2021.

Μπορεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας να σαρώνει Ευρώπη και ΗΠΑ, αλλά όπως επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα, ο «βαρύς χειμώνας» στον οποίο έχει βυθιστεί η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα δώσει σύντομα τη θέση του σε καλύτερες μέρες, κάτι που αναμένεται να γίνει εμφανές από το α΄ τρίμηνο του νέου έτους.

Μπορεί το δεύτερο κύμα του Covid-19 να σαρώνει Ευρώπη και ΗΠΑ, η ΕΕ κινείται ωστόσο με ταχείς ρυθμούς στην υπογραφή συμβολαίων με τις φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν ανακοινώσει αισιόδοξα μηνύματα από το μέτωπο των εμβολίων, όπως οι Pfizer-BioNTech και Moderna.

ΚΟΣΜΟΣ 23.11.2020 23:50Ο Μπιλ Γκέιτς, ο κορονοϊός και η μάχη του παγκόσμιου εμβολιασμού Ο Μπιλ Γκέιτς, ο κορονοϊός και η μάχη του παγκόσμιου εμβολιασμού

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το α΄τρίμηνο αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο εκτενής εμβολιασμός των ομάδων υψηλού κινδύνου σε όλη την Ευρώπη το πρώτο τρίμηνο του 2021, για να ακολουθήσει ο εμβολιασμός του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού ως τάλη του έτους, δηλαδή ένα τρίμηνο νωρίτερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Απότομη ανάκαμψη

Η Goldman Sachs αισιοδοξεί μάλιστα ότι οι εξελίξεις αυτές θα σημοτοδοτήσουν απότομη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας από την ερχόμενη άνοιξη, παρουσιάζοντας πιο ενθαρρυντικές εκτιμήσεις από αυτές της Citigroup που δεν αναμένουν θεαματική ανάκαμψη πριν από τα τέλη του επόμενου έτους.

Την μεγαλύτερη ανάκαμψη αναμένεται να καταγράψει ο κλάδος εξυπηρέτησης καταναλωτών για να ακολουθήσει σε μικρότερο βαθμό η βιομηχανία. Η Goldman Sachs προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 3,2% το β’ τρίμηνο, 1,8% το γ’ τρίμηνο και 1,4% το δ’ τρίμηνο, ενώ εκτιμά ότι η ανάκαμψη το 2021 θα είναι πιο εμπροσθοβαρής.

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα τα εμβόλια θα φέρουν την «άνοιξη» στην οικονομία για τρεις λόγους:

  1. Θα οδηγήσουν σε ταχύτερη άρση των περιοριστικών μέτρων.
  2. Θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη, μειώνοντας την αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές και μειώνοντας τον κίνδυνο νέας ύφεσης λόγω της πανδημίας
  3. Ο μαζικός εμβολιασμός θα περιορίσει τις «πληγές» της πανδημίας, κάτι που θα επιτευχθεί με την ταχύτερη άρση των lockdown.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η χαλάρωση των υφιστάμενων lockdowns θα ξεκινήσει από το α΄τρίμηνο, συμπαρασύροντας σε βελτίωση τα μεγέθη της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί ταχύτερα από την προβλεπόμενη περίοδο Φεβρουαρίου - Μαρτίου, με την υποστήριξη μαζικών τεστ για τον κορονοϊό, μέσω rapid tests αντιγόνων που αναπτύσσονται αυτήν τη στιγμή, που έλαβε πρόσφατα το «πράσινο φως» από την ΕΕ.