Η επίτιμη αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Άννα Ζαΐρη και ο πρόεδρος ελληνικής ιατροδικαστικής εταιρίας Γρηγόρης Λέων, μίλησαν στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στην τηλεόραση του OPEN για τις μαζικές αιτήσεις από αρνητές για εκταφές νεκρών ώστε να διαπιστωθεί εάν όντως πέθαναν από κορονοϊό.

Τι βρίσκεται πίσω από τις μαζικές αιτήσεις για εκταφές νεκρών

ΕΛΛΑΔΑ 22.09.2021 09:06Λαζανάς: Γίνονται εκταφές για να διαπιστωθεί αν πέθαναν από κορονοϊό Λαζανάς: Γίνονται εκταφές για να διαπιστωθεί αν πέθαναν από κορονοϊό

Ο κ. Λέων σημείωσε πως πρόκειται για μια πραγματικότητα που τις τελευταίες εβδομάδες έχει ενταθεί. «Ο ρυθμός ζήτησης είναι πολύ μεγαλύτερος από το συνήθη ρυθμό. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν μια πολύ λανθασμένοι ενημέρωση κυρίως από μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μάλιστα απ ό,τι φαίνεται πηγάζει από συγκεκριμένους ανθρώπους, κυρίως νομικοί. Ανάμεσα στις οδηγίες που δίνουν στο κοινό που θέλει να αμφισβητήσει την ύπαρξη του κορονοϊού είναι και ότι μπορούν να προχωρήσουν σε νεκροψία – νεκροτομή είτε σε εκταφή, εάν έχει προηγηθεί ταφή».

«Ο τελικός κριτής ειδικά για τις εκταφές είναι ο εισαγγελικός λειτουργός. Οι άνθρωποι αυτοί δεν αρκεί να το ζητήσουν, αλλά επιστημονικά τεκμηριωμένα θα πρέπει να αμφισβητήσουν το πιστοποιητικό θανάτου, άρα είναι στην τελική κρίση του εισαγγελέα», συνέχισε ο κ. Λέων. Ο ίδιος τόνισε πως στην Αθήνα δεν υπάρχει καμία εκταφή και στην Αττική δύο με τρεις εκταφές. Ο ίδιος έκανε για μαζικές αιτήσεις εκταφών νεκρών, αλλά και για νεκροψίες – νεκροτομές.

Η Άννα Ζαΐρη, επίτιμη αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επεσήμανε πως «το να ζητήσει κάποιος την περαιτέρω διερεύνηση των αιτίων θανάτων ενός συγγενή του είναι δικαίωμά του. (…) Η εκταφή για διαπίστωση από θάνατο λόγω κορονοϊού, είναι ατελέσφορη γιατί θα διαπιστωθεί ο θάνατος από την ανεπάρκεια κάποιου άλλου οργάνου», είπε.

Όλες οι ειδήσεις

ΔΕΗ: Οι λεπτομέρειες για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου – Μειώνεται το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου

Φωτιά τώρα στα δάση για πρόληψη πυρκαγιάς: Πρόβα τζενεράλε στη Χίο για τη μέθοδο και στην Ελλάδα

«Ανθούν» στο Διαδίκτυο σελίδες με παράνομες υπηρεσίες παρακολούθησης

Η ανηφόρα των τιμών και η «ασφυξία» των μικρομεσαίων: Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και οι αντιδράσεις