Μια ακόμη εξαιρετικά κρίσιμη εβδομάδα εν μέσω lockdown ξεκινά με κλειστά πλέον όλα τα σχολεία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Μόνο που αυτή η εβδομάδα αρχίζει ήδη με ακόμη 71 θανάτους από τον κορονοϊό την Κυριακή και με σχεδόν 400 διασωληνωμένους (392 διασωληνωμένοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ). Χιλιάδες είναι οι ασθενείς στα νοσοκομεία και μάλιστα, όπως δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, ο δείκτης RT έχει ξεπεράσει το 1.

Κάθε 24ωρο που περνά ο απολογισμός από τον κορονοϊό είναι ακόμη πιο σκληρός και παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα την Κυριακή, 15 Νοεμβρίου, δεν ξεπέρασαν τα 1.700, όμως είχαν 71 θανάτους και 392 διασωληνωμένους. Αυτό σημαίνει ότι τρεις άνθρωποι κάθε ώρα που περνά πεθαίνουν από κορονοϊό στην Ελλάδα ενώ σχεδόν 3.000 πολίτες νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας, σύμφωνα με την Ματίνα Παγώνη.

Το πιο ανησυχητικό είναι πάντως, όπως είπε μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ η Ματίνα Παγώνη, ότι ο δείκτης Rt, ο δείκτης που δείχνει το πόσο πολύ μεταδίδεται ο κορονοϊός από έναν άνθρωπο σε έναν άλλο, έχει ξεπεράσει το 1 και πάει προς το 2! Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ εκτίμησε ότι στην Αττική και στις άλλες πόλεις, αλλά όχι στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται σταθεροποίηση των κρουσμάτων από το προσεχές Σάββατο, 21 Νοεμβρίου καθώς θα έχουν περάσει 15 μέρες από την εφαρμογή των νέων μέτρων και του lockdown λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η σταθεροποίηση αυτή, εκτίμησε η κυρία Παγώνη, θα πρέπει να συνεχιστεί για τρεις με τέσσερις ημέρες και το παραπάνω Σάββατο, 28 Νοεμβρίου, να ξεκινήσει η μείωση των κρουσμάτων. Υπενθυμίζεται ότι το lockdown έχει ανακοινωθεί έως τις 30 Νοεμβρίου, πάντως, κανείς δεν αποκλείει ότι θα παραταθεί εν μέσω και της κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας.

Σύμφωνα με την πρόεδρο των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά, τα 1.698 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε την Κυριακή ο ΕΟΔΥ δεν θα πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας, καθώς τα δείγματα ήταν τα μισά δηλαδή έγιναν περίπου 14.000 μοριακά τεστ και 1.600 rapid. Θα πρέπει όμως να βασιζόμαστε στους αυξημένους θανάτους των τελευταίων ημερών. Όπως είπε η Ματίνα Παγώνη, οι πολλοί θάνατοι δικαιολογούνται από την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων και των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες κορονοϊού στα νοσοκομεία.