Η Βρετανία δήλωσε σήμερα ότι όποιος επιστρέφει από περιοχές της βόρειας Ιταλίας, όπου έχει επιβληθεί απαγόρευση εισόδου και εξόδου ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, πρέπει να αυτοαπομονώνεται για 14 ημέρες, ανεξάρτητα από το αν παρουσιάζει ή όχι συμπτώματα ασθένειας.

Η ιταλική κυβέρνηση δήλωσε πως με βάση τα νέα μέτρα, που ισχύουν από χθες, Κυριακή, δεν θα επιτρέπεται η είσοδος και η έξοδος από την περιφέρεια της Λομβαρδίας, όπου βρίσκεται το Μιλάνο, καθώς και από 14 επαρχίες σε τέσσερις άλλες περιφέρειες, περιλαμβανομένων των πόλεων Βενετία, Μοδένα, Πάρμα, Πιατσέντζα, Ρέτζιο Εμίλια και Ρίμινι.

«Αν έχετε επιστρέψει ή πρόκειται σύντομα να επιστρέψετε από οιαδήποτε από τις περιοχές που περιλαμβάνονται στον κατάλογο όπου ισχύει απαγόρευση εισόδου/εξόδου, πρέπει να αυτοαπομονώνεστε για 14 ημέρες είτε παρουσιάζετε συμπτώματα είτε όχι», ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας.

Όσοι επιστρέφουν από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ιταλίας και εμφανίζουν συμπτώματα συνιστάται επίσης να αυτοαπομονώνονται, ανέφερε το υπουργείο.

Τη σύσταση πυρήνα αντιμετώπισης των fake news ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Βρετανία ανακοίνωσε τη σύσταση έναν πυρήνα αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης και των fake news αναφορικά με τον νέο κορωνοϊό.

Η μονάδα αυτή έχει στόχο να αποκτήσει «πλήρη εικόνα» του εύρους και των επιπτώσεων της παραπληροφόρησης προκειμένου να μπορεί να απαντά σε αυτές, όταν κρίνεται απαραίτητο, διευκρίνισε το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού σε ανακοίνωσή του.

Από την αρχή της επιδημίας covid-19 έχουν διαδοθεί ευρέως στο Διαδίκτυο πάρα πολλές ψευδείς σχετικά με τον ιό SARS-CoV-2, από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 3.800 άνθρωποι παγκοσμίως από τον Δεκέμβριο.

Όχι, ο κορωνοϊός δεν αναπτύχθηκε σε εργαστήριο, το να πίνει κανείς νερό δεν αποτελεί μέτρο πρόληψης, ούτε και η κοκαΐνη αποτελεί θεραπεία: αυτές είναι μερικές από τις ψευδείς ειδήσεις που εντόπισε η ομάδα του AFP να κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο.

Από την πλευρά της η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, η οποία κατέγραψε αρκετούς μύθους και θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τον νέο κοροναϊό, υπογράμμισε ότι οι στεγνωτήρες χεριών δεν σκοτώνουν τον ιό, ούτε καν αυτοί του Βρετανοί εφευρέτη Τζέιμς Ντάισον, ούτε προστατεύει το να πασαλείβεται κανείς με οινόπνευμα ή χλωρίνη. Εξάλλου η κατανάλωση σκόρδου δεν προστατεύει από τη μόλυνση από τον νέο κορωνοϊό.

Ο Καρλ Μπέργκστρομ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και ειδικός στην παραπληροφόρηση μέσω διαδικτύου, εξήγησε στο AFP ότι οι περισσότερες από αυτές τις ψευδείς ειδήσεις εκμεταλλεύονται την επιδημία covid-19 για να «αποκομίσουν κέρδη» είτε μέσω διαφημίσεων είτε μέσω της πώλησης διάφορων προϊόντων.