Η Ρωσία ξεπέρασε τη Βραζιλία και έχει πλέον τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων στον κόσμο από την πανδημία, πίσω μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με υπολογισμούς του πρακτορείου Reuters που βασίζονται σε στοιχεία της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας Rosstat.

Σύμφωνα με τη Rosstat, τον Νοέμβριο πέθαναν 87.527 άνθρωποι από αίτια που σχετίζονται με τον νέο κορωνοϊό. Ο Νοέμβριος ήταν ο μήνας με τα περισσότερα θύματα στη Ρωσία από την αρχή της πανδημίας.

Οι θάνατοι από την πανδημία στη Ρωσία έφτασαν τους 658.634, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters που βασίζονται σε στοιχεία της Rosstat μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου και δεδομένα της ομάδας αντιμετώπισης της πανδημίας για τον Δεκέμβριο. Ξεπέρασε έτσι τηΒραζιλία, που έχει καταγράψει 618.000 θανάτους.

Στις ΗΠΑ έχουν πεθάνει 825.663 άνθρωποι, πάντα σύμφωνα με υπολογισμούς του πρακτορείου, όμως ο πληθυσμός της χώρας είναι διπλάσιος από αυτόν της Ρωσίας.

Οι εκτιμήσεις του Reuters δείχνουν επίσης ότι η Ρωσία κατέγραψε περισσότερους από 835.000 υπερβάλλοντες θανάτους από την αρχή της πανδημίας, τον Απρίλιο του 2020, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της θνητότητας το διάστημα 2015-19.

Ορισμένοι επιδημιολόγοι λένε ότι ο υπολογισμός των υπερβαλλόντων θανάτων είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτιμηθεί ο πραγματικός αντίκτυπος της πανδημίας.

Μέχρι τώρα ο αριθμός των θανάτων στη Ρωσία δεν έχει επηρεαστεί από την μετάλλαξη Όμικρον. Σήμερα, οι ρωσικές αρχές κάλεσαν τα νοσοκομεία να προετοιμαστούν για ένα πιθανό νέο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού.

Παραταση στην έγκριση παραγωγής γενόσημου φαρμάκου

Η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει για ένα έτος, την έγκριση που έχει δώσει στην φαρμακοβιομηχανία Pharmasyntez για να συνεχίσει να παράγει μια γενόσημη έκδοση του αμερικανικού φαρμάκου remdesivir που χρησιμοποιείται για την θεραπεία κατά του κορωνοϊού χωρίς δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, επικαλούμενη την ανάγκη προστασίας των πολιτών της.

Η Pharmasyntez είχε ζητήσει από το Κρεμλίνο να της επιτρέψει να παράγει μια γενική έκδοση του αμερικανικού φαρμάκου **remdesivir **τον Νοέμβριο του 2020 χωρίς τη συγκατάθεση της αμερικανικής εταιρείας Gilead Sciences που είναι κάτοχος της πατέντας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας είχε απορρίψει τον Μάιο αγωγή της Gilead Sciences που αμφισβητούσε την απόφαση να επιτραπεί στη Pharmasyntez να αναπτύξει και να διαθέσει στην αγορά το remdesivir.

Το κυβερνητικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε αναφέρει ότι η Pharmasyntez πρέπει να καταβάλει αποζημίωση στον κάτοχο της πατέντας του φαρμάκου, χωρίς να προσδιορίζει το ποσό.

Η Pharmasyntez παράγει το remdesivir με την ονομασία Remdeform. Μια παρτίδα του φαρμάκου είχε σταλεί από τη Ρωσία στην Ινδία στο πλαίσιο παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Διαβάστε επίσης:

Μετάλλαξη Όμικρον: Προειδοποίηση επιστημόνων για αιφνίδια αύξηση κρουσμάτων στη Γερμανία

Κορωνοϊός: Εξιτήριο για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο μετά από έξι ημέρες νοσηλείας

Στη Σίλικον Βάλεϊ ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν

TAGS: