«Ρωγμές» στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα αποκάλυψε η κρίση του κορωνοϊού. Οι τράπεζες πιθανόν θα υποστούν ζημιές - τόσο από τα δάνεια που έχουν χορηγήσει όσο και από την μείωση των τιμών των στοιχείων ενεργητικού στην αγορά - που θα δοκιμάσουν τα αποθεματικά τους, προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Αν και οι τράπεζες έχουν σχηματίσει ισχυρά «μαξιλάρια» όσον αφορά τα κεφάλαια και τη ρευστότητά τους μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2009, το ενδεχόμενο μίας μακράς και μεγάλης ύφεσης θα θέσει σε δοκιμασία τα αποθεματικά αυτά. «Αυτή η κρίση αποτελεί μία πολύ σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος», ανέφερε το Ταμείο στην έκθεσή του για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα εν όψει της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Πτώση των τιμών των μετοχών ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων

Τα μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού έχουν θέσει 16 εκατομμύρια Αμερικανούς εκτός της αγοράς εργασίας, προκάλεσαν πτώση των τιμών των μετοχών ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων και θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη μεγαλύτερη οικονομική συρρίκνωση από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

«Οι μειώσεις στις τιμές των στοιχείων ενεργητικού αναμένεται να οδηγήσουν σε ζημιές στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια πιο ριψοκίνδυνων αξιογράφων, αν και αυτές θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν εν μέρει από κέρδη στο χαρτοφυλάκιο τους ασφαλών στοιχείων ενεργητικού», σημείωσε το ΔΝΤ.

Το Ταμείο τόνισε ότι η πίεση που εμφανίζεται στον τομέα εμπορικών ακινήτων των ΗΠΑ, καθώς οι ενοικιαστές πασχίζουν να πληρώσουν τους ιδιοκτήτες, αποτελεί ένα σημείο πιθανής δυσκολίας για τις τράπεζες, στις οποίες αντιστοιχεί το 70% του δανεισμού στον τομέα αυτό.

Εταιρείες έχουν σπεύσει να ενεργοποιήσουν αχρησιμοποίητες πιστωτικές γραμμές τους στα τέλη του 2019, ύψους 10 τρισ. δολαρίων όπως εκτιμά το ΔΝΤ, θέτοντας υπό πίεση τις τράπεζες να μειώσουν τα «μαξιλάρια» ρευστότητάς τους.

Η πτώση των τιμών πετρελαίου

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου είναι, επίσης, πιθανόν να οδηγήσει σε πιστωτικές ζημιές τις τράπεζες που χορηγούν δάνεια στον ενεργειακό κλάδο, ενώ οι τράπεζες μπορεί να πάρουν ζημιές και από δάνεια σε νοικοκυριά που δυσκολεύονται, ανέφερε το Ταμείο. «Όσο περισσότερο συνεχισθεί η ξαφνική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, τόσο πιο πιθανό είναι να δουν οι τράπεζες πιστωτικές ζημιές», πρόσθεσε.

Οι υπεύθυνοι για την άσκηση πολιτικής έχουν λάβει ήδη αποφασιστικά δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα για να μειώσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Στις ΗΠΑ, η κεντρική τράπεζα (Fed) έχει λάβει μία σειρά πρωτοφανών μέτρων για να στηρίξει την οικονομία. Ωστόσο, ορισμένες αναδυόμενες και πιο προχωρημένες αναπτυσσόμενες οικονομίες δεν έχουν τη «δύναμη πυρός» των οικονομιών της Δύσης και αντιμετωπίζουν μία «τέλεια καταιγίδα», καθώς η εγχώρια οικονομική πίεση μεγεθύνεται από εκροές - ρεκόρ κεφαλαίων και μειωμένη πρόσβαση σε εξωτερική χρηματοδότηση του χρέους τους. «Αυτή η απώλεια εξωτερικής χρηματοδότησης του χρέους είναι πιθανόν να ασκήσει πίεση στους πιο μοχλευμένους και λιγότερο αξιόχρεους δανειολήπτες», προειδοποίησε το Ταμείο.

Ειδήσεις σήμερα:

Απαγόρευση κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν αφήνει ελεύθερους χιλιάδες κρατούμενους λόγω κορωνοϊού

Κορωνοϊός - Τουρκία: Επικρίσεις για τον «κρατικό έλεγχο» σε Twitter και Facebook