Νέο τεστ σιέλου με γρήγορη διάγνωση του κορωνοϊού θα αρχίσει, σε περίπου έναν μήνα, στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Πρόκειται για ένα σύγχρονο διαγνωστικό σύστημα το οποίο θα πραγματοποιεί τον εργαστηριακό έλεγχο με ένα απλό δείγμα σιέλου.

Τα αποτελέσματά του θα ανακοινώνονται μέσα λίγα λεπτά, ενώ το εν λόγω μηχάνημα μπορεί να πραγματοποιήσει έως και 150 τεστ την ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr.

Το συγκεκριμένο μηχάνημα αναμένεται να τοποθετηθεί στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, στον Ευαγγελισμό, μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αποτελεί δωρεά επιφανούς επιχειρηματία της χώρας.

Ερχονται δύο νέα μηχανήματα για τεστ με σάλιο - Αποτελέσματα σε λίγα λεπτά

Στο μεταξύ, όπως αποκάλυψε το ethnos.gr, μετά το σάλο που προκλήθηκε από την αδυναμία των δύο βασικών κέντρων για τη διεξαγωγή των τεστ για τον κορωνοϊό, του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας αλλά και του Εργαστηρίου του ΕΚΠΑ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλάζει άρδην τον τρόπο που θα ελέγχονται εργαστηριακά τα δείγματα. Oπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του ethnos.gr, εντός των επόμενων ημερών τοποθετούνται δύο μηχανήματα της πιο σύγχρονης τεχνολογίας που θα διεξάγουν τα τεστ για τον κορονοϊό με δείγμα σιέλου.

Πρόκειται για μηχανήματα που αποτελούν δωρεά και θα τοποθετηθούν το ένα στο Αττικόν και το άλλο στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη.

Ηδη στο Αττικόν, όπως υπογραμμίζουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr, έχουν προσληφθεί εκτάκτως τρεις βιολόγοι ώστε να μπορεί το τμήμα να ανταποκριθεί.

Πρόκειται για νέα διαγνωστικά μηχανήματα τα οποία μόλις πριν λίγο καιρό έλαβαν έγκριση από τον FDA των ΗΠΑ δεδομένου ότι αποτελούν νέες εφευρέσεις λόγω της πανδημίας. Μάλιστα όπως μεταφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr στη χώρα μας θα τοποθετηθούν δύο από τα συνολικά 10 μηχανήματα που θα δοθούν εντός των ημερών στην Ευρώπη.

Πώς θα γίνονται τα τεστ

Τα δύο νέα μηχανήματα έχουν τη δυνατότητα να εξετάζουν τα δείγματα και να εξάγουν το αποτέλεσμα μέσα σε λίγα λεπτά – περιγράφουν υψηλόβαθμες πηγές στο ethnos.gr- γεγονός που θα διευκολύνει όλη την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα στο ΕΣΥ με τα χιλιάδες τεστ σε αναμονή.

Το σημαντικό πάντως είναι ότι τα δύο νέα συστήματα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν μεγάλο αριθμό τεστ την ημέρα αφού με βάση τις εκτιμήσεις μπορούν να ξεπεράσουν και τα 5.000 ημερησίως. Με βάση τον σχεδιασμό που υπάρχει σήμερα στο υπουργείο Υγείας, οι δομές υγείας όπως τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας θα μπορούν κανονικά να αποστέλλουν τα δείγματα σιέλου στο Αττικόν και στο ΑΧΕΠΑ για να εξετασθούν.

Τεστ σε αναμονή

Πάντως δεν είναι τυχαία η επίσπευση της διαδικασίας για την τοποθέτηση των δύο σύγχρονων μηχανημάτων στο ΕΣΥ. Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται σοβαρή καθυστέρηση στην διεξαγωγή του εργαστηριακού ελέγχου για τον κορονοϊό με συνέπεια να έχουν μπλοκάρει δεκάδες διαδικασίες, όπως χειρουργεία, επιστροφή εργαζομένων από καραντίνα κ.α. Άλλωστε για το αποτέλεσμα ενός τεστ σήμερα χρειάζεται κανείς να περιμένει έως και τρεις ημέρες. Το πρόβλημα εντάθηκε από το μπλοκάρισμα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, το οποίο έπαψε να λαμβάνει δείγματα από τα νοσοκομεία εδώ και μέρες και θα επανέλθει με βάση τις δεσμεύσεις του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη αύριο 8 Σεπτεμβρίου.

Ακολούθησε και το Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ το οποίο με έγγραφό του επίσης σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής (1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια) αλλά και σε κάποια Νοσοκομεία της περιφέρειας, ζητούσε να σταματήσει η αποστολή δειγμάτων καθώς δεν μπορεί να ανταπεξέλθει λόγω του φόρτου εργασίας, θέμα που αποκάλυψε το ethnos.gr, και προκάλεσε σάλο στο υπουργείο Υγείας. Να σημειωθεί ότι καθημερινά το ΕΚΠΑ πραγματοποιεί 3.000 ελέγχους σε δείγματα για τον κορονοϊό. Με τα δύο νέα διαγνωστικά συστήματα το υπουργείο Υγείας ευελπιστεί να διευκολυνθεί η κατάσταση για να πάψουν να είναι σε αναμονή χιλιάδες τεστ για τον κορονοϊο σε όλη τη χώρα