Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των υγειονομικών αρχών βρίσκεται από χθες το γηροκομείο «Αττική» στον Αγιο Παντελεήμονα με τα δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σε ηλικιωμένους. Αρχικά βρέθηκαν 32 θετικοί και σήμερα έγινε γνωστό ότι συνολικά έχουν εντοπιστεί 40 κρούσματα.

Για άλλη μια φορά, τα γηροκομεία και οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων αναδεικνύονται σε μεγάλη πληγή όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, καθώς ήδη μετρούμε δεκάδες νεκρούς ηλικιωμένους κυρίως σε μονάδες της Θεσσλαονίκης, με πιο τραγική περίπτωση το **γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι **όπου οι νεκροί ηλικιωμένοι ξεπέρασαν τους 20.

Αρκουμανέας: Αναζητείται ο ασθενής «0»

O πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας έκανε λόγο για πολύ μεγάλη διασπορά του ιού στον οίκο ευγηρίας αποκαλύπτοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπερνά τα 40. Υποστήριξε δε ότι κάποιοι νοσηλευτές φαίνεται από τους πρώτους έλεγχους να νοσούν εδώ και δυο εβδομάδες. Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί ποιος είναι ο ασθενής «0», δηλαδή το άτομο που διέσπειρε τον ιό στον οίκο ευγηρίας.

Μεταφορά θετικών σε νοσοκομεία αναφοράς

Το πρωί της Πέμπτης ξεκίνησε η επιχείρηση μεταφοράς στα νοσοκομεία των θετικών στον κορωνοϊό από το γηροκομείο προς τα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σισμανόγλειο», «Αττικόν» και «Ασκληπιείο», με τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Ακολούθησε επίσης **απολύμανση όλου του οικοδομικού τετραγώνου **στο οποίο βρίσκεται το γηροκομείο από συνεργείο του δήμου Αθήνας.

«Αστραψε και βρόντηξε» ο Τσιόδρας

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας αμέσως μετά την επίσκεψή του χθες στον οίκο ευγηρίας στον Άγιο Παντελεήμονα χαρακτήρισε την κατάσταση ως εξαιρετικά σοβαρή και υπογράμμισε ότι και στο νέο συμβάν όπως και σε εκείνο που αφορούσε τη δομή στη Θεσσαλονίκη αποδίδεται σε εργαζόμενο. «Σε αυτές τις περιπτώσεις και σε αυτές τις δομές όπου δεν υπάρχει επισκεπτήριο συνήθως η διασπορά γίνεται από εργαζόμενο. Είναι καταστάσεις που δεν θέλουμε να τις βλέπουμε αλλά δυστυχώς τις βλέπουμε. Είναι πολύ δύσκολο να έχεις διασπορά κορωνοϊού σε τέτοιες δομές, σε αυτήν το 80% των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων είναι κατακεκλιμένα άτομα οπότε αντιλαμβάνεστε σε πόσο δύσκολη κατάσταση βρίσκονται και έχουν και συνοδά νοσήματα. Στη Θεσσαλονίκη το μάθημα μας το πήραμε, εδώ φαίνεται να το πήραμε. Βλέπουμε πως η Θεσσαλονίκη πάει καλά ενώ η Αθήνα όχι…» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.