Από τις αρχές Ιουλίου παρατηρείται αύξηση στις νοσηλείες ασθενών με λοίμωξη Covid-19. Συγκεκριμένα, την τελευταία ημέρα του Ιουνίου είχαν καταγραφεί 41 ασθενείς στα νοσοκομεία αναφοράς κορωνοϊού σε όλη τη χώρα, ενώ χθες, Κυριακή ο αριθμός τους ανερχόταν σε 83, εκ των οποίων οι 13 είναι διασωληνωμένοι.

Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια μείωση αναφορικά με την ηλικία όσων εισέρχονται στη ΜΕΘ, καθώς η διάμεση ηλικία τους είναι 58 χρόνων, τη στιγμή που τον περασμένο μήνα η διάμεση ηλικία όσων ασθενών νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία αναφοράς, ήταν τα 75 έτη.

«Η μείωση της διάμεσης ηλικίας των διασωληνωμένων οφείλεται στο γεγονός ότι μολύνονται και νοσούν περισσότερο οι νεώτεροι ηλικιακά γιατί εκτίθενται πιο πολύ στον κορωνοϊό και έχουν πιο χαλαρή συμπεριφορά. Φαίνεται πως οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες έχουν μάθει να είναι πολύ προσεκτικοί ώστε να μην μολυνθούν και φυσικά να νοσήσουν» εξηγεί η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Αναστασία Κοτανίδου.

Τέλος, η ειδικός επισημαίνει τη σημαντική γνώση που έχει αποκτηθεί το διάστημα της πανδημίας από τους επαγγελματίες υγείας στην αντιμετώπιση της λοίμωξης Covid-19, καθώς και τον τρόπο που αυτό έχει επηρεάσει τη νοσηλεία και την περίθαλψη, μειώνοντας την επίπτωση της νόσου, κάτι που αποτυπώνεται στις λιγότερες διασωληνώσεις σε σχέση με τις νοσηλείες, αλλά και στις απώλειες.