Σύμφωνα με το Reuters, από την έναρξη της πανδημίας έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 37.221.978 μολύνσεις και 1.000.062 θάνατοι στην ευρωπαϊκή περιοχή

Η Ευρώπη έγινε σήμερα (19/3/2021) η πρώτη περιοχή στον κόσμο που ξεπέρασε τους 1.000.000 θανάτους που συνδέονται με τον κορωνοϊό.

Οι εκστρατείες εμβολιασμού βρίσκονται αντιμέτωπες με νέες μεταλλάξεις του ιού, που προκαλεί ένα τρίτο κύμα λοιμώξεων, το οποίο μπορεί και πάλι να κατακλύσει τα νοσοκομεία.

Από την έναρξη της πανδημίας, τουλάχιστον 37.221.978 μολύνσεις και 1.000.062 θάνατοι αναφέρθηκαν στην ευρωπαϊκή περιοχή, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters.

Η περιοχή, η οποία περιλαμβάνει 51 χώρες, καταγράφει το 35,5% των παγκόσμιων θανάτων εξαιτίας του Covid-19 και το 30,5% των κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο. Η περιοχή περιλαμβάνει τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλες χώρες.

Η ευρωπαϊκή περιοχή έχει χορηγήσει περίπου 12 δόσεις εμβολίων για κάθε 100 άτομα, δηλαδή βρίσκεται πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που έχουν χορηγήσει περίπου 34 δόσεις ανά 100 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Our World in Data. Το Ισραήλ ηγείται στις εκστρατείες εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο, με περίπου 110 δόσεις για κάθε 100 άτομα. Ορισμένα εμβόλια απαιτούν δύο δόσεις.

Με τον αριθμό των θανάτων που σχετίζονται με τον Covid-19 στην ΕΕ να ξεπερνά τους 550.000 και με λιγότερο από το ένα δέκατο του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε ότι η κατάσταση χειροτερεύει. «Βλέπουμε την κορύφωση ενός τρίτου κύματος στα κράτη μέλη και γνωρίζουμε ότι πρέπει να επιταχύνουμε τα ποσοστά εμβολιασμού».

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση απείλησε ότι θα απαγορεύσει τις εξαγωγές εμβολίων στη Βρετανία, για να προστατεύσει τις ανεπαρκείς δόσεις για τους πολίτες των 27 κρατών μελών της.

Ο αριθμός των λοιμώξεων στην Ευρώπη έχει αρχίσει να αυξάνεται, με τη Γαλλία να καταγράφει πρόσφατα το μεγαλύτερο ημερήσιο άλμα σε κρούσματα μετά τον Νοέμβριο. Η χώρα αναφέρει επί του παρόντος 1 εκατ. νέες ημερήσιες μολύνσεις περίπου κάθε έξι ημέρες.

Χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, εξακολουθούν να πλήττονται περισσότερο από την πανδημία, με βάση τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων.

Η Ρωσία καταγράφει τον υψηλότερο συνολικό αριθμό μολύνσεων Covid-19, με πάνω από 4,4 εκατ. ή σχεδόν το 12% όλων των μολύνσεων. Η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ποσοστά θνησιμότητας κορωνοϊού στον κόσμο, με περίπου 153 θανάτους ανά 100.0000 κατοίκους, μετά τις ΗΠΑ με 164 θανάτους για κάθε 100.000 άτομα.

Ενώ ο επίσημος αριθμός θανάτων στη Ρωσία ανέρχεται σε 94.267, τουλάχιστον 221.534 έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της νόσου, σύμφωνα με υπολογισμό του Reuters που περιλαμβάνει θανάτους που αναφέρθηκαν από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, Rosstat.

Η Ιταλία την περασμένη εβδομάδα έγινε η τρίτη χώρα στην Ευρώπη που ξεπέρασε τους 100.000 θανάτους. Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί ξανά, με άλμα του αριθμού νοσηλειών.

Διαβάστε ακόμη

Κωνσταντόπουλος: «Η επόμενη μέρα φέρνει κοσμογονικές αλλαγές στα ΕΛΤΑ»

Ραγδαίες εξελίξεις στην κρουαζιέρα – Παραιτήθηκε το Δ.Σ. της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων

Στέλιος Χατζηιωάννου: Η νέα επένδυση σε online κτηματομεσιτική πλατφόρμα