Παρά τις σαφείς οδηγίες της πολιτείας, την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για Θείες Λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών και την ξεκάθαρη θέση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για λειτουργίες χωρίς πιστούς, χθες Κυριακή των Βαίων, σημειώθηκαν «παραφωνίες» σε Ναούς με την έρευνα από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και δύο δικογραφίες να προσπαθούν να βάλουν «φρένο» σε άλλες υπερβολές κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Δύο περιστατικά στο Κουκάκι και την Κέρκυρα όπου ιερείς πρόσφεραν την Θεία Μετάληψη, προκάλεσαν την αντίδραση της κυβέρνησης. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ζήτησε να υπάρξει παρέμβαση του εισαγγελέα και να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τα περιστατικά.

Ο κ. Χαρδαλιάς ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, να υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Αυτά που συνέβησαν σήμερα (σ.σ. χθες) σε εκκλησίες στο Κουκάκι και στην Κέρκυρα συνιστούν παράβαση των νόμων και των εντολών της Ιεράς Συνόδου και θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή πολιτών και τη δημόσια υγεία. Επικοινώνησα με τον υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να ζητήσει από τις εισαγγελικές Αρχές να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες».

Στην Εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Κουκάκι ιερέας προσέφερε τη θεία μετάληψη σε πιστούς από την πίσω πόρτα. Ο ιερέας έγινε αντιληπτός από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι τον κάλεσαν να σταματήσει, ωστόσο εκείνος, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι είναι νόμιμο αυτό που κάνει. Ακολούθησε έρευνα και από αστυνομικούς ακόμα και μέσα στο ναό προς αναζήτηση του ιερέα.

Στην Κέρκυρα οι υπεύθυνοι της δημοτικής Αρχής και οι ιερείς αψήφησαν τη ρητή εντολή κυβέρνησης και Ιεράς Συνόδου να γίνουν όλες οι λειτουργίες με κλειστές πόρτες και άγνωστο πώς κατάφεραν να μπουν μέσα, παρά την ισχυρή αστυνομική δύναμη που ήταν τοποθετημένη στις τέσσερις εισόδους του ναού. Μητροπολίτης, ιερείς και εκπρόσωποι της δημοτικής Αρχής μαζί με το προσωπικό των τηλεοπτικών συνεργείων παρά την ισχυρή αστυνομική δύναμη που ήταν τοποθετημένη στις τέσσερις εισόδους του ναού προχώρησαν κανονικότατα στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας παρά τις απαγορεύσεις.

Αμέσως σε έρευνα για παράνομη μετάληψη σε πιστούς στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο Κουκάκι, προχώρησε η Αρχιεπισκοπή Αθηνών η οποία με ανακοίνωσή της τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι οι υποδείξεις των αρμόδιων αρχών της πολιτείας λόγω κορωνοϊού, πρέπει να τηρούνται πιστά. «Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ερευνά όλο το περιστατικό στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικόλαου στο Κουκάκι και θα προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες. Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι δεσμευτικές για όλους τους κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και πρέπει να τηρούνται απαρεγκλίτως. Η Ιερά Σύνοδος ακολουθεί πιστά όλες τις οδηγίες και όλες τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών της Πολιτείας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοιού» τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Για τα χθεσινά περιστατικά που παρατηρήθηκαν σε εκκλησίες στο Κουκάκι και την Κέρκυρα, έχουν επιληφθεί οι αρμόδιοι κατά τόπους εισαγγελικοί λειτουργοί και έχουν σχηματιστεί σχετικές δικογραφίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Βαγγέλης Ιωαννίδης έχει σχηματίσει δικογραφία μέσω της ΕΛ.ΑΣ. για το περιστατικό στο Κουκάκι, όπως έχει σχηματίσει και ο εισαγγελέας Κέρκυρας Διονύσιος Λαμπρίδης.

Πάντως, εισαγγελικοί κύκλοι δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο της αυτόφωρης διαδικασίας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας επικοινώνησε χθες με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα για τα δυο αυτά περιστατικά και ζήτησε να ερευνηθούν από τους αρμόδιους Εισαγγελικούς λειτουργούς.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Δέκα κρούσματα στο γηροκομείο στη Ν. Μάκρη - Μπήκε σε καραντίνα

Κορωνοϊός: Κοντά στα δύο εκατομμύρια τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο

Τουρκία: Απέναντι από τη Λέσβο συγκεντρώνουν τους μετανάστες μετά την καραντίνα