Το νέο μέτρο διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των super markets αποτελεί επικίνδυνη βόμβα για την υγεία των εργαζομένων του κλάδου, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομποσνδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνσησης να διευρύνει ημερησίως κατά δύο ώρες το ωράριο αλλά και να επιβάλει κυριακάτικη λειτουργία υποχρεωτικά σε όλες τις αλυσίδες του κλάδου. .

Η ΟΙΥΕ επισημαίνει ότι “οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες των super markets από την πρώτη στιγμή της κρίσης λόγω της πανδημίας έχουν υπερβεί τον εαυτό τους, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του κοινού” και πως “ήδη εργάζονται με εξοντωτικούς ρυθμούς και υποβάλλονται σε μία άνευ προηγουμένου κόπωση, αφενός λόγω της αύξησης των ροών του κοινού και αφετέρου λόγω της μείωσης του διαθέσιμου προσωπικού, καθώς αρκετοί δικαιούνται ειδικές άδειες, ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες ή ασθενούν”.

Η ομοσποδία καταλήγει:

«Η διεύρυνση ωραρίου και ιδιαίτερα η απαράδεκτη επιπλέον μέρα της Κυριακής, που καλούνται να επωμιστούν είναι άνευ λογικής με δεδομένο ότι, όπως διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, τα αποθέματα προϊόντων επαρκούν και τα super markets δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσουν. Επομένως, οι εργαζόμενοι καλούνται να επωμιστούν ένα μέτρο που δεν συμβάλλει πουθενά, ενώ ταυτόχρονα, δημιουργεί μεγαλύτερες συνθήκες εξάντλησης και συνεπακόλουθα μεγαλύτερους κινδύνους από όσους ήδη αντιμετωπίζουν για την υγεία τους και για την υγεία των οικογενειών τους.

Καλούμε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην επιβολή του μέτρου διεύρυνσης ωραρίου των super markets με κριτήριο ακριβώς την προστασία της υγείας των εργαζομένων, αλλά και γενικότερα της δημόσιας υγείας και να προχωρήσει σε τροποποίηση της οδηγίας εισόδου, σε αύξηση των απαιτούμενων τετραγωνικών ανά πελάτη».