Κείμενο προτάσεων προς την ΕΕ για την αντιμετώπιση των δικτύων παράνομης διακίνησης μεταναστών αναμένεται να καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση το προσεχές διάστημα σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Κουμουτσάκο.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, είπε ότι η Τουρκία έχει μετατρέψει το μεταναστευτικό σε μοχλό πίεσης προς την ΕΕ και την Ελλάδα.

«Η συνειδητή επιλογή της Τουρκίας επιβεβαιώνεται και απο την απαράδεκτη τακτική των τουρκικών αρχών να μην ανταποκρίνονται στα ελληνικά αιτήματα. Η συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας είναι δύσκολη» είπε για να προσθέσει «οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις περι ανοίγματος των πυλών λειτουργούν ως διαρκής πρόκληση προς διακινητές και μετανάστες. Πρόκειται για δηλώσεις που εισπράττονται ως απειλή απο την Ευρώπη και την Ελλάδα».

Ο κ. Κουμουτσάκος έστρεψε την κριτική του και προς την ΕΕ, επισημαίνοντας ότι η αλληλεγγύη της δεν πρέπει να εξαντλείται σε λόγια κατανόησης και κονδύλια αλλά πρέπει να επεκταθεί με σχέδιο δίκαιης κατανομής, μετεγκατάστασης και επανένωσης οικογενειών μεταναστών. «Πρέπει όλοι οι εταίροι μας να καταλάβουν ότι τα σύνορά μας δεν είναι μόνο δική μας ασφάλεια αλλά και η δική τους» είπε.

Ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι απαιτείται εθνική ομοψυχία ενώ εκτίμησε ότι με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και την συμβολή των άλλων πολιτικών δυνάμεων «χτίζουμε τοίχο εθνικής ενότητας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα».

Παράλληλα, άσκησε κριτική για δημοσίευμα που εμφάνισε τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να καταγγέλλει την κυβέρνηση Καραμανλή λέγοντας “Ακούστηκε ως ατόπημα το χθεσινό. Δηλώσεις εθνικής μικροψυχίας. Η χθεσινή ήταν μια μικρή παρένθεση που άνοιξε και έκλεισε αμέσως. Να γίνει νηφάλια και με παρρησία συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους του Ελσίνκι. Θα έχουμε πολλά να πούμε”