Ως ένα «μεγάλο και σύνθετο έργο που δεν λύνεται εύκολα και απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και κατανόηση και από τις τοπικές κοινωνίες» χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6.

Ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε «ζωτικής σημασίας» τη στήριξη από την ΕΕ «καθώς η πρόκληση ξεπερνάει τις δυνατότητες μιας χώρας».

Ερωτηθείς, δε, αν οι Ευρωπαίοι φοβούνται δευτερογενείς μεταναστευτικές ροές ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε «ναι καθώς η Ελλάδα έχει φτάσει στα όρια της». «Αν δεν περάσουν τα σωστά μηνυμάτα στην Τουρκία και δεν υπάρξει ουσιαστική αλληλεγγύη αυτό μπορεί να συμβεί.
Εμείς θα προστατεύσουμε αυτό που πρέπει αλλά όταν συνεχίζουν να έρχονται ωστικά κύματα αυτά θα περάσουν και πέραν της χώρας. Πρέπει να αντιληφθούν ότι τα δικά μας σύνορα είναι και δικά τους σύνορα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι «σε λίγες ημέρες η Ελλάδα θα στείλει στην ΕΕ το πλαίσιο απόψεων για το ποια πρέπει να είναι η νέα ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο» καθώς τους επόμενους μήνες αναμένεται να κατατεθεί η νεά πρόταση για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου στην Ευρώπη..

Ερωτηθείς για τον αριθμό των μεταναστών και προσφύγων που έφτασαν στην Ελλάδα από τον Ιούλιο έκανε λόγο για 40.000 ανθρώπους «και αυτό ήταν αποτέλεσμα μιας συνειδητής πολιτικής της Τουρκίας καθώς η διαχείριση του μεταναστευτικού ήταν ενταγμένη στα ευρύτερα γεωστρατηγικά της σχέδια».

Κληθείς να απαντήσει γιατί δεν υπήρξε υπουργείο Μετανάστευσης στην αρχική σύνθεσης της κυβέρνησης ο Γιώργος Κουμουτσάκος αρχικά εξήγησε ότι «δεν βρήκαμε υπουργείο αλλά ένα υβριδικό σχήμα υπηρεσιών διασπαρμένων στην Αττική με ελλειματική εικόνα κοινής αποστολής» προσθέτοντας ότι «εκείνη την περιόδο θέλαμε να τονίσουμε ότι είχε παραμεληθεί η διάσταση της ασφάλειας. Το μεταναστευτικό πρέπει να έχει την πτυχή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά ειχε παραμεληθεί η διάσταση της ασφάλειας».

Έκανε λόγο, μάλιστα, για «δημοκρατική αυστηρότητα που μαζί με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βάζει ψηλά το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών».

Κληθείς να διευκρινίσει τι θα συμβεί με τις αρμοδιότητες του Αλκιβιάδη Στεφανή, ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε ότι «η φύλαξη των συνόρων είναι πολύ σημαντική. Ο κ. Στεφανής θα συνεχίζει να διαχειρίζεται σε αγαστή συνεργασία με εμάς τα θέματα της φύλαξης των συνόρων».

«Η διακυβερνητική συνεργασία στο θέμα της μετανάστευσης είναι ζωτικής σημασίας. Δεν υπάρχει μεταναστευτική πολιτκή χωρίς την συνεργασία των υπ. Άμυναςε, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Παιδείας» συμπλήρωσε.

Ο κ. Κουμουτσάκος είπε ακόμα ότι «η μεταναστευτική πολιτική πέραν από τα βάρη για τις χώρες της πρώτης γραμμής θα πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να βοηθάει την οικονομία των χωρών που δέχονται την πίεση αλλά αυτή είναι πολιτική που θα πρέπει να είναι επεξεργασμένη σε βάθος».

Σημείωσε, ακόμα, ότι «η επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες πρέπει να είναι συνεχής. Δεν έγιναν ρατσιστές οι Έλληνες, υπάρχει μεταναστευτική κόπωση και ανησυχίες που πρέπει η πολιτεία να ακούσει. Ωστόσο αν υπάρξουν στεγανά η πολιτεία πρέπει να λάβει αποφάσεις».

Μεγάλη δυσκολία για την αντιπολίτευση να πει «όχι» στην υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος σχολίασε και την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για τη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας σημειώνοντας ότι «θα έχουν μεγάλη δυσκολία όσοι δεν δώσουν τη στήριξη σε αυτό το πρόσωπο με αυτά τα χαρακτηριστικά».

«Όλη η σημειολογία - δικαστικός, ευρείας αποδοχής και γυναίκα - κάνει την υποψηφιότητα ισχυρή και πολύ δύσκολα άλλες πολιτικές δυνάμεις δεν θα μπορέσουν να τη στηρίξουν» πρόσθεσε ο ίδιος.