Σε απόγνωση βρίσκονται οι πολίτες βλέποντας την ακρίβεια να εξαφανίζει το εισόδημά τους και οι όποιες αυξήσεις ή τα επιδόματα που δίδονται αποτελούν μία σταγόνα στον … ωκεανό! Δεν είναι μόνον ο φόβος των πολιτών για διακοπή ρεύματος που βρίσκεται προ των πυλών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ πέρυσι οι εντολές για διακοπές στην ηλεκτροδότηση πανελλαδικά έφταναν τις 167.000, φέτος μέχρι και σήμερα έχουν δοθεί πάνω από … 165.000 εντολές!

Στην Κρήτη, δε, είναι εκατοντάδες καθημερινά οι εντολές που δίδονται στα συνεργεία για διακοπές ρεύματος λόγω απλήρωτων λογαριασμών!

Τα ποσά των οφειλών είναι τεράστια και στην Κρήτη και ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ με πολλές οικογένειες να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε αυτό το απίστευτο “γαϊτανάκι” εξόφλησης υποχρεώσεων καθώς δεν είναι μόνο το ρεύμα αλλά και τα δάνεια, οι φορολογικές υποχρεώσεις, τα καύσιμα και το κόστος διαβίωσης που έχει εκτιναχθεί λόγω της ακρίβειας που μαστίζει την αγορά.

Την ίδια ώρα, όπως έχουμε αναδείξει μέσα από τα ρεπορτάζ μας, οι Ηρακλειώτες οφείλουν στη ΔΕΥΑΗ περίπου 14 εκ. Ευρώ από ανείσπρακτους λογαριασμούς νερού!

Γίνεται σαφές ότι η καθημερινότητα των πολιτών είναι σκληρή. Οι καταναλωτές αδυνατούν να επιβιώσουν. Ουκ ολίγες φορές, φτάνουν στα ταμεία των σούπερ μάρκετ και, κυρίως άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, επιστρέφουν πίσω προϊόντα καθώς ο λογαριασμός υπερβαίνει τους υπολογισμούς τους!

Μέσα σε όλο αυτό το ζοφερό σκηνικό, ανακοινώθηκε χθες ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας “σκαρφάλωσε” σε διψήφιο ποσοστό για πρώτη φορά εδώ και 28 χρόνια, από τον Απρίλιο του 1994!

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Απρίλιο εκτινάχθηκε στο 10,2% από 8,9% τον Μάρτιο.

Άλμα 122,6% στο φυσικό αέριο, αύξηση στο 88,8% στο κόστος του ηλεκτρισμού και 65% στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ κατά 29% ανατιμήθηκαν τα καύσιμα και κάθε μέρα οι τιμές των καυσίμων ανεβαίνουν κι άλλο!

Στο νομό Ηρακλείου, η μέση τιμή που συναντά ο καταναλωτής στη βενζίνη είναι κατά μέσο όρο στα 2,20 έως 2,23 ευρώ, ενώ στην περιφέρεια πλησιάζει τα 2,30 ευρώ.

Τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν μετατραπεί από ένα θέμα της μετά-Covid εποχής σε μια σημαντική άμεση απειλή, με πιθανές τις ελλείψεις σε φυσικό αέριο, μέταλλα και σιτηρά, μεταξύ άλλων.

Ενώ οι ελλείψεις θα επηρεάσουν κάθε περιοχή, αναμένουμε δυσανάλογο αντίκτυπο σε ορισμένα από τα φτωχότερα μέρη και ανθρώπους του κόσμου, επιτείνοντας τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις για τη συλλογική ανάκαμψη του πλανήτη.

Επιπλέον, ο πληθωρισμός φαίνεται ότι θα αναδειχθεί σε κρίσιμο ζήτημα για όλους , καθιστώντας πιθανή την απειλή μιας παγκόσμιας κρίσης κόστους ζωής.