Εκδηλώσεις

Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2022, 7:00 μμ, Στο Πολύκεντρο Ινίου

Σεισμόπληκτα χωριά του δήμου Μινώα Πεδιάδος διοργανώνουν εσπερίδα για να εκπέμψουν SOS σε κάθε αρμόδιο κρατικό φορέα για την παρατηρούμενη ερημοποίηση, αφού, όπως επισημαίνουν, ένα χρόνο μετά τον σεισμό υπάρχει πλήρης απραξία

Δέκα σεισμόπληκτα χωριά του δήμου Μινώα Πεδιάδας, μέσω των πολιτιστικών τους συλλόγων, διοργανώνουν εσπερίδα για να εκπέμψουν SOS σε κάθε αρμόδιο κρατικό φορέα για την παρατηρούμενη ερημοποίηση, αφού, όπως επισημαίνουν, ένα χρόνο μετά τον σεισμό υπάρχει πλήρης απραξία.

Θέμα της εσπερίδας είναι «Βιώσιμη ανάπτυξη στους μικρούς σεισμόπληκτους οικισμούς του νομού Ηρακλείου: Οι προκλήσεις, οι ευκαιρίες» και θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, στις 7 μ.μ., στο Πολύκεντρο Ινίου της Δημοτικής Κοινότητας Ινίου- Μαχαιράς- Μοναστηρακίου, με τη συμμετοχή θεσμικών εκπροσώπων και φορέων.

Διοργανωτές της εκδήλωσης είναι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αρχοντικού, Βόνης, Γαλατά, Ινίου- Μοναστηρακίου, Καλού Χωριού, Μαχαιράς, Μουσούτας, Ρουσσοχωρίων και ο ΣΕΠ Σαμπά.

Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι των Πολιτιστικών Συλλόγων, «ένα χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό στο Αρκαλοχώρι και τα περίχωρα, δεν υπάρχει ουσιαστική ενημέρωση και καμιά εξέλιξη για την αποκατάσταση των συνεπειών που προκλήθηκαν. Υπάρχει πλήρης αδιαφορία της Πολιτείας, που εντείνει την ανασφάλεια στους σεισμόπληκτους, με την ψυχολογία να καταρρέει, να δοκιμάζεται η κοινωνική συνοχή και οι κάτοικοι να φυλλορροούν αναζητώντας καλύτερες συνθήκες ζωής σε άλλους τόπους».

Η πρωτοβουλία των Πολιτιστικών Συλλόγων των μικρών σεισμόπληκτων οικισμών στοχεύει «στην ανάδειξη των προβλημάτων, στη βελτίωση της καθημερινότητας και στη διεκδίκηση μέτρων για την ανάσχεση της ερημοποίησης των μικρών ιστορικών οικισμών της ενδοχώρας του Ηρακλείου, που έχουν επιβιώσει επί αιώνες κάτω από δύσκολες συνθήκες».

(φωτογραφία Intime)