Έκκληση στους διανομείς να συνδράμουν οικονομικά προκειμένου να καλύψουν τα έξοδα νοσηλείας συναδέλφου τους που λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου είχε ένα πολύ σοβαρό ατύχημα απευθύνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Διανομέων νομού Χανίων «Ιωσήφ Σαριδάκης».

«Δυστυχώς ο συνάδελφος μας, όπως και πολλοί άλλοι στην πόλη μας, ήταν ασφαλισμένος λιγότερες ώρες από ότι δούλευε, οπότε ανάλογες με τις ώρες που ήταν δηλωμένος θα είναι και οι εισφορές από το ΙΚΑ και τον εργοδότη. Ελάχιστες», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, στην οποία υπενθυμίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και η ανάγκη τήρησής τους από τους εργοδότες.

Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση αναφέρει:

«Πριν από ένα περίπου μήνα, λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου, ένας διανομέας είχε πολύ σοβαρό ατύχημα. Ευτυχώς, παρά τη σφοδρότητα του ατυχήματος, δεν θρηνήσαμε για άλλη μια φορά θύμα. Το περιστατικό ήρθε να μας θυμίσει για άλλη μια φορά ποσό επικίνδυνο και απρόβλεπτο είναι το επάγγελμα.

Το ΔΣ του Σωματείου Διανομέων Χανίων “Ιωσήφ Σαριδάκης” πήρε απόφαση για μια κίνηση αλληλεγγύης προς τον συνάδελφο.

«Ο κάθε συνάδελφος μπορεί να προσφέρει ότι έχει ευχαρίστηση ώστε να στηρίξουμε και να ανακουφίσουμε τον συνάδελφο μας. Επίσης θέμα στην επόμενη γενική συνέλευση θα είναι η δημιουργία ενός ταμείου αλληλεγγύης για τέτοιες περιπτώσεις. Ξέρουμε εκ των προτέρων πως η στήριξη από όλους μας θα είναι μεγάλη αλλά θα πρέπει να τονίσουμε πως κανένα σωματείο δεν πρέπει να αντικαθιστά τις υποχρεώσεις κράτους και εργοδοσίας προς τους εργαζόμενους…

Καλό είναι να τονίσουμε και να υπενθυμίσουμε κάποια πράγματα. Κανένας από εμάς δεν είναι άτρωτος στο δρόμο. Όσο και να προσέχουμε, κούραση, ατυχία, κακοί δρόμοι, απροσεξία από άλλους οδηγούς ή και από εμάς μπορεί να μας φέρουν σε ανάλογη θέση με τον συνάδελφο. Η ασφάλιση μας δεν είναι ούτε προαιρετική ούτε προνόμιο που πρέπει να πληρώνουμε από την τσέπη μας τον εργοδότη μας για να την έχουμε. Είναι έως και εγκληματικό να δουλεύουμε 10 ώρες πάνω στο μηχανάκι και να είμαστε ασφαλισμένοι 3 η ακόμα και καθόλου ώρες.

Έχουν παγιωθεί εδώ και χρόνια απόψεις από τους εργοδότες προς τους εργαζόμενους που μας έχουν κάνει να δίνουμε μικρή σημασία σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Όλοι έχουμε ακούσει κατά καιρούς τα εξής:
-Τα ένσημα και μισά να είναι μετράνε το ίδιο συντάξιμα.
-Εγώ πληρώνω τόσα αλλά βάζω τα μισά ένσημα.
-Θα σου βάλω όλα τα ένσημα αλλά είναι νόμιμο να σου κρατήσω 70 80 η 100 ευρώ στο τέλος του μήνα, αν εσύ θες θα σου βάζω λιγότερα ένσημα και θα μου δίνεις λιγότερα.
-Εγώ θέλω να στα βάζω όλα νόμιμα αλλά δε σε συμφέρει. το ωρομίσθιο σου θα πέσει στα 2,5 με 3 ευρώ.
-Δε με συμφέρει να στα βάζω όλα. θα βρω άλλον που θα μου είναι πιο φτηνός.

Όλα αυτά συνάδελφοι είναι σαφώς μεγάλα ψέματα. Ο κάθε εργαζόμενος πληρώνει έτσι και αλλιώς τις εισφορές του στο ΙΚΑ όποτε είναι εντελώς παράνομο να δίνουμε και αλλά χρήματα για την ασφάλιση μας. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ασφαλίζει λιγότερο τον υπάλληλο του επειδή έτσι τον συμφέρει. ΔΕΝ μας συμφέρει να δουλεύουμε με ένα ωρομίσθιο που τα καλύπτει όλα. ΔΕΝ διαπραγματευόμαστε το ζήτημα της ασφάλισης μας. είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ μας.

Κάθε διανομέας πρέπει να γνωρίζει τα δικαιώματά του. Η ΣΣΕ προβλέπει προσαύξηση 15% για τη χρήση του δικού μας μηχανακιού. Με βάση αυτή το ωρομίσθιο διαμορφώνεται στα 4,60 ευρώ η ώρα. 5,60 η ώρα μετά τις 10 το βράδυ και 7,60 η ώρα για αργίες και Κυριακές. Οι διανομείς με βάση τις αποδοχές μας, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, δικαιούμαστε δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα, επίδομα άδειας και ένα μήνα πληρωμένη άδεια. Σε αυτά πρέπει προσθέσουμε την υπερωρία, προσαύξηση 10% για κάθε τριετία και 10% που περιλαμβάνεται ως επίδομα επικινδυνότητας. Αυτά προβλέπει η συλλογική σύμβαση εργασίας που έχει υπογραφεί από εργαζόμενους και εργοδοτικές ενώσεις. Η σύμβαση αυτή μπορεί και πρέπει να γίνει υποχρεωτική για όλους μέσα από την οργάνωση, την διεκδίκηση και τους αγώνες όλων των συναδέλφων…

Πολύ ψηλά στις προτεραιότητες μας είναι η ασφάλιση όλων των συναδέλφων μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά από την εικόνα που μας φέρνουν συνάδελφοι από χώρους δουλειάς ότι είναι πολλές οι επιχειρήσεις στον Νομό Χανίων οι οποίες δεν ασφαλίζουν τους εργαζόμενους με βάση τις ώρες που δουλεύουν. Έχει έρθει η ώρα να πούμε ως εδώ! Καλούμε κάθε συνάδελφο να καταγγέλει στο σωματείο και στις αρμόδιες υπηρεσίες τέτοιες μεθοδεύσεις. Να μην δεχτεί κανείς να βγαίνει στον δρόμο ανασφάλιστος!».

Διαβάστε επίσης:

Στην καρδιά χτύπησε ο covid την 16χρονη Μαργαρίτα

Κρήτη: Κρούσμα κορωνοϊού σε μαθητή - Κλείνουν όλα τα σχολεία στο Οροπέδιο

Ηράκλειο: Η παράνομη δράση της παρέας… έλαβε τέλος

Τραγικό τέλος στην αναζήτηση: Νεκρός ο γιατρός