Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Νίκος Καλογερής, συναντήθηκε σήμερα Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων με εκπροσώπους των φορέων στους οποίους ανατέθηκε το έργο της πραγματοποίησης των δολωματικών ψεκασμών του προγράμματος δακοκτονίας κατά τα προηγούμενα έτη.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο κ. Σταύρος Σταυρουλάκης, πρόεδρος της Αναπτυξιακής Δήμου Αποκορώνου, ο κ. Βασίλης Κουτσαυτάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γραμβούσας, ο κ. Ελευθέριος Βαρδουλάκης πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταρισμού Ελαιουργείου Παλαιόχωρας και ο κ. Ιωάννης Λουφαρδάκης από την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Πλατανιά, ενώ συμμετείχε και η κ. Μαρία Μυλωνάκη, Προϊσταμένη της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Π.Ε. Χανίων.

Σύσκεψη για το πρόγραμμα δακοκτονίας.

Οι εκπρόσωποι εξέφρασαν τις απόψεις τους για τη δακοκτονία του 2019 και παράλληλα υπέβαλλαν προτάσεις για βελτίωση της κατάστασης και αποφυγή επανάληψης του φαινομένου.

Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι μια χρονιά όπως η περυσινή με τις ιδιαιτερότητες όσον αφορά στις καιρικές συνθήκες δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το θέμα του δάκου με τις συνήθεις διαδικασίες, προσωπικό και έξοδα.

Σε πρώτη φάση αποφασίστηκε ο προγραμματισμός για πέντε ψεκασμούς με τα διατιθέμενα μέχρι σήμερα ποσά, με προοπτική να γίνουν έξι, αν απαιτηθεί, υπό την προϋπόθεση ότι το ΥΠΑΑΤ θα προβεί στην αύξηση του ποσού κατά 2 εκατ. €, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός κ. Μ. Βορίδης.

Παράλληλα ο Αντιπεριφερειάρχης δεσμεύτηκε στην υποβολή διαβήματος προς το ΥΠΑΑΤ προκειμένου να διορθωθεί η στρέβλωση που παρατηρείται όσον αφορά στην κοστολόγηση της δακοκτονίας ανά δέντρο στην Κρήτη, σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας.