ΚΡΗΤΗ: “Το νησί μας για το 2025 φάρος σταθερότητας και αποτελεσματικότητας”
- Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, παρουσίασε τον απολογισμό του 2025, χαρακτηρίζοντας το έτος ορόσημο για την ανάπτυξη της Κρήτης.
- Επιτεύχθηκαν σημαντικά έργα υποδομής, όπως η υπογραφή της σύμβασης για το κεντρικό τμήμα του ΒΟΑΚ και η πρόοδος στην πράσινη μετάβαση.
- Το 2025 ήταν έτος διεθνών διακρίσεων για την Κρήτη, με ένταξη μνημείων στην UNESCO και ανακήρυξη ως Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας.
- Η Κρήτη ενισχύθηκε οικονομικά με το πρόγραμμα «ΚΡΗΤΗ» 2021-2027 και πληρωμές από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Με στρατηγικό σχέδιο χτίζουμε το μέλλον του νησιού
Τον απολογισμό της δράσης της Περιφέρειας Κρήτης για το έτος 2025 παρουσίασε σήμερα ο Περιφερειάρχης ΚρήτηςΣταύρος Αρναουτάκης, υπογραμμίζοντας πως η χρονιά που πέρασε αποτέλεσε ορόσημο για την αναπτυξιακή πορεία του νησιού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΗΤΗ: Πάνω από 5,6 εκατ. αεροπορικές αφίξεις το 2025. Μεγάλη άνοδος στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου
19 Μαρτίου 2026ΚΡΗΤΗ: Τα στοιχεία για την εξέλιξη της κακοκαιρίας. Εντυπωσιακός υδροστρόβιλος στο Ρέθυμνο!
18 Μαρτίου 2026Ο Σταύρος Αρναουτάκης χαρακτήρισε το έργο της Περιφέρειας ως μια απόδειξη ευθύνης απέναντι στους πολίτες, με μετρήσιμα αποτελέσματα που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και την οικονομική δυναμική του τόπου.
«Η Κρήτη, μέσα σε εποχές κρίσεων, συνεχίζει να αποτελεί φάρο σταθερότητας. Με ολιστικές παρεμβάσεις από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία, θέσαμε σε εφαρμογή τις στρατηγικές μας προτεραιότητες», δήλωσε ο Περιφερειάρχης.
Μεγάλα Έργα Υποδομής και ΒΟΑΚ
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πρόοδο των μεγάλων οδικών αξόνων. Ο Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε στην υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης για το κεντρικό τμήμα του ΒΟΑΚ, τη διεκδίκηση για την επέκταση έως τη Σητεία, καθώς και τον προγραμματισμό για τον Νότιο Οδικό Άξονα και τη σύνδεση του νέου αεροδρομίου Καστελλίου.
- 150 τεχνικά έργα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
- 19 οδικά έργα προϋπολογισμού 145 εκ. € συνεχίζονται κανονικά.
- Ολοκληρώθηκαν 4 έργα ύψους 15 εκ. €.
Πράσινη Μετάβαση και Περιβάλλον
Στον τομέα της ενέργειας, ο Περιφερειάρχης σημείωσε πως η ολοκλήρωση των δύο ηλεκτρικών διασυνδέσεων αίρει την ηλεκτρική απομόνωση του νησιού. Παράλληλα, αξιοποιήθηκαν πόροι 133 εκ. € για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ τέθηκε σε λειτουργία ο νέος Περιφερειακός Μηχανισμός Υποστήριξης για την κλιματική αλλαγή.
Πολιτισμός, Γαστρονομία και Διεθνείς Διακρίσεις
Το 2025 υπήρξε έτος σημαντικών επιτυχιών για την ταυτότητα της Κρήτης:
- Ένταξη των 6 Μινωικών ανακτορικών κέντρων στον Κατάλογο της UNESCO.
- Ανακήρυξη της Κρήτης ως Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας για το 2026.
- Αναγνώριση του κρητικού ελαιόλαδου ως προϊόντος ΠΓΕ.
- Επενδύσεις 37,5 εκ. € για την ανάδειξη 28 μνημείων και συμφωνία για τα Ενετικά Νεώρια Ηρακλείου.
Οικονομία και Πρόγραμμα «ΚΡΗΤΗ» 2021-2027
Η απορρόφηση των πόρων κινήθηκε με ταχείς ρυθμούς. Το Πρόγραμμα «ΚΡΗΤΗ» 2021-2027, προϋπολογισμού 564 εκ. €, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με 310 ενταγμένα έργα. Επιπλέον, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πραγματοποιήθηκαν πληρωμές 146 εκ. €, δίνοντας πνοή στην τοπική αγορά.
Κοινωνική Πολιτική και Υγεία
Στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας και υγείας:
- Διατέθηκαν 11 εκ. € για βιοϊατρικό εξοπλισμό νοσοκομείων.
- Χρηματοδοτήθηκαν 57 κοινωνικές δομές και διατέθηκαν 13,8 εκ. € για επισιτιστική βοήθεια.
- Ενισχύθηκε η πρόληψη μέσω των Κινητών Μονάδων και του προγράμματος «ΖΩΗ».
Πρωτογενής Τομέας και Αγροτική Ανάπτυξη
Η Περιφέρεια στήριξε έμπρακτα τους παραγωγούς με πληρωμές 24 εκ. € από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ ολοκληρώθηκαν έργα αγροτικής οδοποιίας ύψους 20 εκ. €. Παράλληλα, αντιμετωπίστηκε με επιτυχία η υγειονομική κρίση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.
Κλείνοντας τον απολογισμό, ο Σταύρος Αρναουτάκης ευχαρίστησε τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, τους εργαζόμενους της Περιφέρειας και τους συνεργαζόμενους φορείς, τονίζοντας: «Οι βάσεις για την Κρήτη της επόμενης δεκαετίας έχουν τεθεί. Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε ένα σχέδιο τοπικό με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, για μια Κρήτη δυναμική, βιώσιμη και δημιουργική».