Για ένα συλλαλητήριο που δεν θα έχει προηγούμενο είναι έτοιμη η Ιεράπετρα

Σε ένα συλλαλητήριο που δεν έχει προηγούμενο ετοιμάζονται οι φορείς και οι κάτοικοι της ευρύτερης Ιεράπετρας, με τη στήριξη του όμορου Δήμου Βιάννου και των Νοσοκομειακών ιατρών του Ρεθύμνου που θα δώσουν το «παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης στις 11 το πρωί της Πέμπτης 2 Φεβρουαρίου στην πλατεία Ηρώων της μεγαλύτερης πόλης του νομού Λασιθίου.

Η Ιεράπετρα βγαίνει ξανά στους δρόμους και στις πλατείες ενωμένη σα μια γροθιά, για να διατηρήσει πλήρες στελεχωμένο και λειτουργικό το μοναδικό Νοσοκομείο της Νότιας Κρήτης που επιχειρεί το Υπουργείο Υγείας να το υποβαθμίσει αλλάζοντας τον χαρακτήρα του και αγνοώντας ότι εξυπηρετεί 40.000 πολίτες.

Το πρωί της Πέμπτης η Ιεράπετρα θα νεκρώσει. Τα πάντα θα είναι κλειστά. Όλοι δηλώνουν ότι θα βρίσκονται στην πλατεία για να ενισχύσουν τον δίκαιο αγώνα μιας κοινωνίας που τα τελευταία χρόνια βάλλεται από παντού. Και τώρα κινδυνεύει να χάσει και το Νοσοκομείο της αφού έχασε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες οι οποίες μετακόμισαν στον Άγιο Νικόλαο.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Ν. Λασιθίου, εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια προς τους ιθύνοντες που χειρίζονται την Δημόσια Υγεία στη χώρα μας και έχουν σκοπό να πλήξουν την ύπαρξη του Νοσοκομείου Ιεράπετρας καταργώντας τις κλινικές που σήμερα υπάρχουν και λειτουργούν και μετατρέποντάς το σε «ίδρυμα χρονίως πασχόντων».

ierapetra_1.jpg«Δηλώνουμε ότι θα συμμετέχουμε σε όλες τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις, με στόχο την υπεράσπιση του μοναδικού Νοσοκομείου που εξυπηρετεί ολόκληρη την Νοτιοανατολική Κρήτη. Οι υπηρεσίες του Δήμου Ιεράπετρας και των δομών τους, θα παραμείνουν κλειστές από την έναρξη του συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023 στην Κεντρική Πλατεία της Ιεράπετρας. στις 11:00 π.μ και καλούμε όλα τα μέλη μας να δώσουν δυναμικό παρόν».

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας καλεί τα μέλη του και όλους τους πολίτες της Ιεράπετρας να συμμετέχουν δυναμικά στο συλλαλητήριο της Πέμπτης 2 Φεβρουαρίου και ώρα 11.00 στην κεντρική πλατεία της πόλης.

«Όλοι μαζί μπορούμε να αποτρέψουμε την υποβάθμιση του νοσοκομείου μας», λένε οι εργαζόμενοι του ΓΝΙ.

Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν πορεία στις 10:45 από το Νοσοκομείο προς την Κεντρική πλατεία Ιεράπετρας που θα γίνει το συλλαλητήριο. Επίσης θα υπάρξει 4ωρη στάση εργασίας 11:00-15:00 για το προσωπικό που θέλει να παρευρεθεί.

«Η Ιεράπετρα χρειάζεται, δικαιούται και θα έχει ένα λειτουργικό, εξοπλισμένο και στελεχωμένο Δημόσιο Νοσοκομείο», τονίζει το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ιεράπετρας.

Το Ε.Σ.Υ αποτέλεσε μια από τις εμβληματικότερες μεταρρύθμισης με την υπογραφή του ΠΑΣΟΚ, γιατί έσπασε τις κοινωνικές ανισότητες προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε όλους τους πολίτες.

«Αντί η κυβέρνηση να ενισχύσει το Ε.Σ.Υ και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, το αποδιαρθρώνει πλήρως κάνοντας ένα δημόσιο αγαθό αντικείμενο της ιδιωτικής αγοράς .Δείχνει ξεκάθαρα με κάθε ευκαιρία ότι προτεραιότητα της είναι η εξυπηρέτηση συμφερόντων, μικρών και μεγάλων, ακόμη και εις βάρος της ευημερίας των πολιτών», σημειώνει η τοπική οργάνωση Ιεράπετρας του ΠΑΣΟΚ και προτείνει.

  1. Ανάπτυξη του τομέα της δημόσιας υγείας ,ως ολοκληρωμένη δημόσια υπηρεσία , με ισχυρές δομές σε κάθε περιφέρεια της χώρας
  2. Σύγχρονα και λειτουργικά δημόσια νοσοκομεία
  3. Λειτουργία ανεξάρτητου μηχανισμού αξιολόγησης για τον έλεγχο ποιότητας των υπηρεσιών υγείας
  4. Ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας υπό δημόσια εποπτεία
  5. Δημιουργία σύγχρονων και καινοτόμων μονάδων περίθαλψης εκτός νοσηλευτικών ιδρυμάτων
  6. Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του Ε.Σ.Υ
  7. Ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας
  8. Κίνητρα για την εξεύρεση του κατάλληλου επιστημονικού δυναμικού με πρόσθετες αμοιβές, επιδότησης ενοικίων και μοριοδότηση για μόνιμες θέσεις σε νοσοκομεία επιλογής τους.

Ο Επιστημονικός Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Μηχανικών Ιεράπετρας καλεί τα μέλη του και όλους τους συντοπίτες να φωνάξουν για την άμεση ενίσχυση του νοσοκομείου Ιεράπετρας.

«Ζητάμε από όλους τους συναδέλφους να κλείσουν τα γραφεία τους και να στηρίξουν τον αγώνα που δίνει η πόλη μας με τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που θα γίνει στην κεντρική πλατεία της πόλης την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023 στις 11:00 το πρωί».

Από την Ένωση Συλλόγων Γονέων Σχολείων Δήμου Ιεράπετρας ανακοινώνεται ότι, «με αφορμή τις δυσάρεστες εξελίξεις, αναφορικά με την υποβάθμιση του Νοσοκομείου μας, θα θέλαμε να εκφράσουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας, συμμετέχοντας στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις.

Είναι υποχρέωσή μας να παραστούμε όλοι στο συλλαλητήριο. Ακόμη, καλούμε και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων του Δήμου μας να πράξουν το ίδιο».

Κλειστές και οι υπηρεσίες του Δήμου Ιεράπετρας

Κλειστές θα παραμείνουν την Πέμπτη με απόφαση του δημάρχου κ Θεοδόση Καλαντζάκη και οι Υπηρεσίες του Δήμου Ιεράπετρας για στήριξη του Συλλαλητηρίου για το Νοσοκομείο

«Το Νοσοκομείο μας δεν το παζαριάζουμε με τίποτα και για τίποτα» διαμηνύει ο κ Καλανζάκης. «Έφτασε η ώρα που οι υποσχέσεις πρέπει να γίνουν πράξεις. Η θέση της Δημοτικής Αρχής συνεχίζει να είναι ξεκάθαρη: Το νοσοκομείο της Ιεράπετρας δεν το παζαριάζουμε με τίποτα και για τίποτα, γιατί την Υγεία τη βάζουμε πάνω απ’ όλα. Με πράξεις και όχι με λόγια έχουμε αποδείξει σε όλη την πορεία μας ότι προασπιζόμαστε την Υγεία των Δημοτών μας με όποιο κόστος, με οποιαδήποτε Κυβέρνηση.

Καλούμε λοιπόν όλο τον κόσμο (φορείς, συλλόγους, εκπαιδευτική κοινότητα, ιδιώτες) να συμμετέχει δυναμικά και σε αυτή την κινητοποίηση, ώστε το αναβαθμισμένο και πλήρως στελεχωμένο Νοσοκομείο να γίνει επιτέλους πραγματικότητα για τον Δήμο της Ιεράπετρας».

Ο Αγροτικός Σύλλογος καλεί τους αγρότες στο συλλαλητήριο

Στις 2 Φλεβάρη 2023 η Ιεράπετρα στέλνει ηχηρό μήνυμα στις κυβερνητικές προσπάθειες για υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Ιεράπετρας και μετατροπή του σε Πρωτοβάθμιο Κέντρο Υγείας.

Καλούμε όλους όσους δραστηριοποιούνται με τον πρωτογενή τομέα στην περιοχή μας, Αγρότες, Εργάτες, Έμποροι, Συσκευαστήρια, Δημοπρατήρια, Μεταφορείς κ.α. να συμμετάσχουν δυναμικά στο Παλλαϊκό Συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία Ιεράπετρας στις 11:00 το πρωί.

Έχουμε όλοι μας καθήκον και είμαστε αναγκασμένοι να αγωνιστούμε για το αυτονόητο, την ΥΓΕΙΑ μας», αναφέρει στο κάλεσμα του ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιεράπετρας «Μαρία Λιουδάκη» αποφάσισε να κηρύξει 3ωρη στάση εργασίας για την Πέμπτη 02/02/2023 από 10:15 μέχρι και 13:15 για το πρωινό και από 13:15 μέχρι 16:00 για το Ολοήμερο, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εκπαιδευτικοί, μέλη του Συλλόγου «Μαρία Λιουδάκη», να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.

Καλούνται τα μέλη του Συλλόγου να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία στηρίζοντας τον αγώνα για τη σωτηρία, την ενίσχυση και την ενδυνάμωση του Νοσοκομείου Ιεράπετρας.

Ψήφισμα συμπαράστασης από την οργάνωση μελών του ΣΥΡΙΖΑ Ιεράπετρας

Το Νοσοκομείο Ιεράπετρας, το μοναδικό που καλύπτει όλη την Νοτιοανατολική Κρήτη δεν νοείται να μην παρέχει την απαραίτητη δευτεροβάθμια δημόσια και δωρεάν φροντίδα στους κατοίκους της.

«Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για τα σχέδια της νεοφιλελεύθερης Κυβέρνησης που ως στόχο έχουν να μετατρέψουν το Νοσοκομείο μας σε ένα Κέντρο Υγείας, χωρίς την απαραίτητη στελέχωση σε ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό.

Υπερασπιζόμαστε και συμμετέχουμε στις κοινοποιήσεις της Επιτροπής Στήριξης Φορέων για το Νοσοκομείο μας και καλούμε τα μέλη μας αλλά και ολόκληρη την κοινωνία να δώσουν δυναμικό παρόν στο συλλαλητήριο, αλλά και σε όποια άλλη κινητοποίηση θα γίνει στο μέλλον. Να μην επιτρέψουμε να υλοποιηθούν τα σχέδια τους. Ενωμένη όλη η κοινωνία θα τα καταφέρει. Ζητάμε τα αυτονόητα τα οποία γνωρίζουν αλλά δεν θέλουν να τα υλοποιήσουν, γιατί έχουν άλλα σχέδια. Δεν θα τα καταφέρουν. Δεν τους χρωστάμε. Μας χρωστάνε», αναφέρει η Οργάνωση μελών ΣΥΡΙΖΑ Ιεράπετρας.

Κλειστά τα καταστήματα της πόλης

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ιεράπετρας αποφάσισε τη Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023 να συμμετέχει στην διαδήλωση διαμαρτυρίας για την συνεχόμενη υποβάθμιση του Νοσοκομείου.

«Προτείνουμε στα μέλη μας να συμμετέχουμε όλοι και να κρατήσουμε τα καταστήματα κλειστά από τις 11:00 έως τις 14:00. Είναι υπόθεση όλων μας!

Ραντεβού στην πλατεία το πρωί της Πέμπτης, δίνει το Σωματείο Καφέ και εστίασης Ιεράπετρας.

«Είναι ακόμα ένας αγώνας που θα δώσει το Σωματείο μας μαζί με όλους εκείνους που θα συμμετέχουν! Δίνουμε ραντεβού στις 11:00 π.μ στην κεντρική πλατεία Ιεράπετρας! Τα καταστήματα εστίασης θα παραμείνουν κλειστά 11:00 με 13:00».

Δεκάδες ακόμη ανακοινώσεις στήριξης και συμμετοχής έχουν σταλεί στους διοργανωτές του συλλαλητηρίου από πολιτικούς και ιδιώτες επιχειρηματίες. Εκτός απο το συλλαλητήριο στην πλατεία Ηρώων οι διαδηλωτές θα κάνουν πορεία με πανό και συνθήματα μέχρι το Νοσοκομείο, όπου θα πιαστούν χέρι χέρι και θα δημιουργήσουν μια ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από αυτό.