Κρήτη: Εικόνες από την μεγάλη άσκηση «Μίνωας» - Ήχησε το 112 για μεγάλο σεισμό

Ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα η μεγάλη άσκηση σεισμού«Μίνωας», στην Κρήτη, με το 112 να ηχεί στα κινητά των πολιτών λίγο πριν τις 10:30 και αφού έφτασε στο νησί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕλλάδα | 21.04.2024 19:19 Ο «Μίνωας» ταρακουνά την Κρήτη: Μεγάλη άσκηση για σεισμό έως και 7 Ρίχτερ - Μηνύματα και από το 112

Σε όλους τους κατοίκους του Δήμου Χανίων και τους επισκέπτες, αλλά και σε όλους τους κατοίκους του νησιού απεστάλησαν μηνύματα από το 112 (στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα), τα οποία σηματοδότησαν και την έναρξη της άσκησης μεγάλου σεισμού.

112

Την ίδια ώρα έγινε και εκκένωση του Δημαρχείου Χανίων. 

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, μετά τις 10:00 το πρωί σήμερα Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 σημειώνεται ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 R με επίκεντρο στον υποθαλάσσιο χώρο 20 χλμ. ΒΑ της πόλης των Χανίων, που επηρεάζει τις περιφερειακές ενότητες Χανίων και Ρεθύμνου

Θα ακολουθήσουν και άλλες Περιφέρειες

Εικόνες από την άσκηση «Μίνωας» στην Κρήτη (gallery)

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη Επιχειρησιακή Άσκηση πεδίου πλήρους ανάπτυξης που έχει σχεδιαστεί και θα πραγματοποιηθεί στον Ελληνικό χώρο, ενώ θα αποτελέσει τη βάση, με την οποία θα διεξάγονται αντίστοιχες ασκήσεις σε κάθε Περιφέρεια της Χώρας.

«Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας και η Περιφέρεια Κρήτης διοργανώνουν άσκηση πεδίου πλήρους ανάπτυξης για την αντιμετώπιση μεγάλου σεισμικού γεγονότος και συνοδών γεωδυναμικών φαινομένων στην Κρήτη με την γενική ονομασία «ΜΙΝΩΑΣ 2024». Σκοπός της Επιχειρησιακής Άσκησης Πεδίου Πλήρους Ανάπτυξης Σεισμού και Συνοδών Γεωδυναμικών Φαινομένων είναι να συμβάλλει στη μείωση της σεισμικής διακινδύνευσης στη Νήσο Κρήτη μέσα από μία σειρά δράσεων και υλοποιήσιμων στόχων», είπε ο Ευθύμιος Λέκκας, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ). 


Εκπαίδευση και βελτίωση συντονισμού 

Σχετικά με το στόχο της μεγαλύτερης αντισεισμικής δράσης που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα τόνισε: «Στόχος είναι να βελτιωθούν τόσο ο συντονισμός των υπηρεσιών και της διαδικασίας συλλογής και αξιολόγησης των πληροφοριών, όσο και τα σχέδια έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης κρίσεων. Μεταξύ άλλων, επιδιώκεται η εκπαίδευση όλων των φορέων, η ενίσχυση της ετοιμότητας και της διαλειτουργικότητας, η ένταξη στο σχεδιασμό των εθελοντικών ομάδων, καθώς και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού».

Εικόνες από την άσκηση «Μίνωας» στην Κρήτη (gallery)

Όλος ο κρατικός μηχανισμός και οι πολίτες

Στην άσκηση συμμετέχουν Κεντρικοί φορείς (Υπουργεία, Κεντρικοί Οργανισμοί), η Περιφέρεια Κρήτης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, οι Πρωτοβάθμιοι Ο.Τ.Α. Κρήτης, οι Εθελοντικές Οργανώσεις, οι Περιφερειακοί και Τοπικοί Φορείς, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, η ΑΔΜΗΕ, οι Φορείς Τηλεπικοινωνιών, οι Δομές Υγείας, οι Φορείς διαχείρισης Λιμένων και Αεροδρομίων, οι Τουριστικές Δομές, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, όλα τα σχολικά συγκροτήματα της Κρήτης, οι Εφορείες Αρχαιοτήτων κ.ά.

Προηγήθηκε άσκηση επί χάρτου

Έχει προηγηθεί ένας μεγάλος αριθμός δράσεων σε όλη την Κρήτη και η άσκηση επί χάρτου στις 15-16 Φεβρουαρίου 2024. Η τελική φάση της άσκησης στο πεδίο, θα διεξαχθεί στις 22, 23 και 24 Απριλίου 2024 και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης, με Κέντρο Διεύθυνσης της Άσκησης το Ηράκλειο.

Η έναρξη της Άσκησης Πεδίου Πλήρους Ανάπτυξης στις 22 Απριλίου και οι Συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΠΕΣΟΠΠ) για την αντιμετώπιση των συνεπειών κατά τη διάρκεια εξέλιξης της άσκησης διεξάγονται  στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.

Εικόνες από την άσκηση «Μίνωας» στην Κρήτη (gallery)

Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

Αξίζει να σημειωθεί πως όλοι εμπλεκόμενοι Δήμοι της Κρήτης και ειδικά του Ηρακλείου και των Χανίων έχουν ανακοινώσει χάρτες με τους χώρους καταφυγής, δηλαδή, τα σημεία που θα πρέπει να πάμε άμεσα οι πολίτες μετά τον σεισμό. Τα σημεία συγκέντρωσης για κάθε Δημοτική Ενότητα, για κάθε γειτονιά των πόλεων αλλά και των οικισμών έχουν ήδη ανακοινωθεί και είναι διαθέσιμα στους πολίτες.

Στο πλαίσιο της άσκησης σε όλους τους κατοίκους του Δήμου και τους επισκέπτες θα σταλούν  μηνύματα από το 112 (στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα),  τα οποία θα σηματοδοτήσουν και την έναρξη της άσκησης σεισμού.

Την 23 Απριλίου 2024 θα αποσταλούν δύο μηνύματα 112 προς όλη την Κρήτη, με το ακόλουθο περιεχόμενο:

  1. «ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – 23/04/2024 – ΩΡΑ 10:40 – Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση αισθητή σε όλη τη Κρήτη. Έναρξη διεξαγωγής άσκησης σεισμού ΜΙΝΩΑΣ 2024. ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ» - «EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE - MINISTRY OF CLIMATE CRISIS AND CIVIL PROTECTION –23/04/2024 – TIME 10:30 - A very strong earthquake was felt throughout Crete. Start of earthquake exercise MINOAS 2024. EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE».
  2. «ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – 23/04/2024 – ΩΡΑ …. Σεισμός μεγέθους 7,2 σημειώθηκε με επίκεντρο 30 χλμ. βόρεια του Ηρακλείου. Κίνδυνος πιθανής εκδήλωσης τσουνάμι στην περιοχή σας. Απομακρυνθείτε άμεσα από τις ακτές. Ακολουθείστε τις οδηγίες των τοπικών αρχών. ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ». -«EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE - MINISTRY OF CLIMATE CRISIS AND CIVIL PROTECTION –23/04/2024 – TIME.... A magnitude 7.2 earthquake occurred with an epicenter 30 km north of Heraklion. Risk of a possible tsunami in your area. Move immediately away from the shores. Please follow the instructions of the local authorities. EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE».

Φωτογραφίες/βίντεο: neakriti.gr

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονταικαταχώρησηΔιαβάστε ακόμη

Δολοφονία αστυνομικού στου Ρέντη: Για εγκληματική οργάνωση κατηγορούνται οι συλληφθέντες - Πάνω από 150 στη δικογραφία

2900818c-88cf-4dbc-8bb8-4f80b7bb35c3.jpg

Τουρκία: NAVTEX για ΝΑΤΟϊκή άσκηση σε ελληνικά ύδατα - Δυναμιτίζεται το κλίμα πριν τις συνομιλίες για ΜΟΕ

0de7a595-9da0-4abd-8ff9-3044c0f51fb1.jpg

Κως: Στον εισαγγελέα οι γονείς του βρέφους - Έρευνα σε κινητό και υπολογιστή για παιδική πορνογραφία

ea888e7e-4839-49a6-8623-ff06758c1f6d.jpg

Πάσχα με κακοκαιρία: Πρόγνωση Μαρουσάκη για βροχές τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση

9faea197-3c2a-43e3-b5fc-c99fde5c8580.jpg