Κρήτη: Εκπαιδευμένο αλλά και ανεκπαίδευτο προσωπικό ψάχνουν οι ξενοδόχοι για τη νέα σεζόν

Ητουριστική σεζόναρχίζει νωρίτερα φέτος στην Κρήτηοι πρώτες μονάδες ανοίγουν στα τέλη Μαρτίουκαι το μόνιμο πρόβλημα των ξενοδόχων τα τελευταία χρόνια, είναι η εύρεση προσωπικού.
Ο Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείωνθα πραγματοποιήσει και φέτος την«3η Παγκρήτια Ημέρα Καριέρας στις ξενοδοχειακές μονάδες της Κρήτης» την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου στο Ηράκλειο και την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου στα Χανιά,με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης και προσδοκίες που δεν είναι μεγάλες.
Η σεζόν το 2023 άρχισε με περίπου 6.000 κενές θέσεις σε όλα τα πόστα στην Κρήτηκαι φέτος ο αριθμός των κενών θέσεων θα φθάσει τις 5.000 σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών ΞενοδοχείωνΓιώργο Πελεκανάκη.Ο κ.Πελεκανάκης ανέφερε ότι τα κενά δεν είναι καθόλου εύκολο να καλυφθούν με το δεδομένο μάλιστα ότι το εξειδικευμένο προσωπικό, είναι ελάχιστο.Όσοι παραμένουν στον κλάδο,αλλάζουν κάθε χρόνο ή και μέσα στην σεζόν εργοδότες και ξενοδοχεία, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβές που όπως λέει είναι αυξημένες σε σχέση με τηντοπική σύμβαση εργασίας.Ο ίδιος ανέφερε ότι μια καμαριέρα σήμερα έχει καθαρό μισθό περίπου1200 ευρώ και 4 ρεπό το μήνα και η αμοιβή ενός σερβιτόρου είναι της τάξης των 1100-1200 ευρώ.

(ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης)
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία το 2023 μία στις πέντε θέσεις δεν καλύφθηκε, με επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία των καταλυμάτων.
Από τις37 εξεταζόμενες ειδικότητεςη κατεξοχήν περιζήτητη είναι αυτής της καμαριέρας, αλλά δεν είναι βέβαια η μόνη.
Το 53% του συνόλου των θέσεων βάσει οργανογράμματος καλύπτουν οι ειδικότητες της καμαριέρας, του σερβιτόρου, του receptionist, του βοηθού σερβιτόρου, του barista, του λαντζέρη και της τεχνικής υποστήριξης.
πηγη: ekriti.gr