Κρούσματα γαστρεντερίτιδας στα Χανιά. Δεν οφείλεται σε νερό έδειξαν τα πρώτα δείγματα

Κρούσματα γαστρεντερίτιδας στα Χανιά. Δεν οφείλεται σε νερό έδειξαν τα πρώτα δείγματα

Γέμισαν τα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Χανίων κατά τη διάρκεια της νύχτας από δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας, κυρίως νεαρά άτομα.

Πολλοί από τους ασθενείς είναι φοιτητές, οι οποίοι παρουσιάζουν συμπτώματα όπως εμετούς, διάρροιες και έντονους πόνους στην κοιλιακή χώρα.

Ηδη, ερευνάται από που ξεκίνησαν όλα, αν και οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν χαρακτηριστεί ήπιες έως μέτριες, ωστόσο, υπάρχει μία ανησυχία.

Εξετάζεται αν πρόκειται για μολυσμένο νερό, δεδομένων των μαζικών κρουσμάτων ή κάποια τρόφιμα που καταναλώθηκαν από κοινού ή σε κοινή εγκατάσταση.

Δείγματα νερού και τροφίμων έχουν σταλεί για ανάλυση, ενώ ταυτόχρονα εξετάζεται αν υπάρχουν κοινοί παράγοντες έκθεσης ανάμεσα στους ασθενείς.

Σύμφωνα με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Χανίων, Γιώργο Μπέα, υπάρχει γεωγραφική διασπορά των κρουσμάτων, ενώ τα δύο πρώτα δείγματα που εξετάστηκαν στα μικροβιολογικά εργαστήρια με PCR, έδειξαν νοροϊό, δηλαδή ιογενή γαστρεντερίτιδα και όχι από το νερό.

“Πρόκειται για 43 πολίτες με ιογενή γαστρεντερίτιδα και σε δειγματοληπτικό έλεγχο διαπιστώθηκε νοροϊός. Από αυτούς άλλοι έλαβαν εξιτήριο και άλλοι παρέμειναν για περαιτέρω νοσηλεία. Όλοι τους είναι από διάφορες περιοχές των Χανίων, 27 άτομα είναι ηλικίας από 18 έως 23 ετών, 12 εκ των οποίων είναι φοιτητές. Οι υπόλοιποι νοσούντες είναι διαφόρων ηλικιών, δεν έχει εντοπιστεί η πηγή ή η περιοχή πρώτης μόλυνσης” και σύμφωνα με τον κ. Μπέα -όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ– ο ίδιος, “ως νοσοκομείο θα λάβει μέτρα διότι ο συγκεκριμένος ιός είναι αρκετά μεταδοτικός -υπερμεταδοτικός, όπως τον χαρακτήρισε ο διοικητής του νοσοκομείου- όμως είναι θέμα που οι υγειονομικές αρχές θα εξετάσουν και θα ανακοινώσουν τα σχετικά που αφορούν στη δημόσια υγεία”.

Για τους φοιτητές που είναι ανάμεσα σε όσους βρέθηκαν στο νοσοκομείο, ο διοικητής είπε ότι ο ίδιος τους επισκέφθηκε, μίλησε μαζί τους και όπως του ανέφεραν, δεν είχαν επισκεφθεί τη λέσχη σίτισης.

Επί του παρόντος, υπάρχει αναμονή για το τι θα αποφασίσει τελικά ο ΕΟΔΥ, προκειμένου να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για τη δημόσια υγεία.