Το Ελληνικό Κτηματολόγιο ανακοινώνει τη δημιουργία της Γεωπύλης Inspire, στην οποία όλοι οι πολίτες έχουν πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας του, www.ktimatologio.gr (Έργα υποδομής/Γεωχωρικές Υπηρεσίες/Γεωπύλη INSPIRE Ελληνικού Κτηματολογίου).

Η εν λόγω Γεωπύλη αποσκοπεί στην κάλυψη ενός μέρους των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2007/2/ΕΚ (INSPIRE), η οποία στοχεύει στη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την εύκολη ανταλλαγή και χρήση γεωγραφικών δεδομένων, όπως είναι τα φυσικά χαρακτηριστικά μιας περιοχής, το ανάγλυφο του εδάφους, τα ποτάμια, οι λίμνες, οι δρόμοι, η διοικητική διαίρεση, οι προστατευμένες περιοχές, οι κτηματολογικοί χάρτες κ.λπ.

Μέσω της συγκεκριμένης ιστοσελίδας και ειδικότερα για τα κτηματολογικά δεδομένα, οι πολίτες μπορούν να: βρουν σε ποιες περιοχές λειτουργεί κτηματολόγιο δουν τους κτηματολογικούς χάρτες των περιοχών αυτών δουν πληροφορίες αναφορικά με τους εν λόγω χάρτες (μεταδεδομένα) επιλέξουν τις περιοχές που τους ενδιαφέρουν ενσωματώσουν τους κτηματολογικούς χάρτες των περιοχών αυτών σε εφαρμογές που διαθέτουν (ή αναπτύσσουν) αντιγράψουν τα δεδομένα των κτηματολογικών χαρτών στον υπολογιστή τους για ανεξάρτητη χρήση (μεταφόρτωση - download).

Πέραν των κτηματολογικών χαρτών, οι πολίτες μπορούν, επίσης, να πληροφορηθούν και για τη διαθεσιμότητα, καθώς και για τα τεχνικά χαρακτηριστικά (μεταδεδομένα), έγχρωμων ορθοφωτογραφιών και ψηφιακών μοντέλων εδάφους), τα οποία απεικονίζουν, κυρίως, χαρακτηριστικά της επιφανείας της γης (κάλυψη και ανάγλυφο) σε διάφορες κλίμακες (1:1.000, 1:5.000) και διάφορες χρονικές περιόδους (2007-2009, 2014-2015). Μάλιστα, οι πολίτες μπορούν και να τα προμηθευθούν κατόπιν αιτήσεώς τους, από το Κτηματολόγιο.

Με τα δεδομένα και τις λειτουργίες που διατίθενται ελεύθερα σε όλους, οι ενδιαφερόμενοι και κυρίως οι επαγγελματίες μπορούν να καλύψουν ένα μεγάλο φάσμα των πληροφοριακών αναγκών τους.

Για παράδειγμα, μπορούν να δουν, ανά πάσα στιγμή, τα όρια όλων των ακινήτων που έχουν καταγραφεί σε μία περιοχή, να διακρίνουν τους κοινόχρηστους χώρους (π.χ. δρόμους, πλατείες κ.λπ.) και τις τυχόν ειδικού ενδιαφέροντος εκτάσεις που υπάρχουν εκεί (π.χ. ρέματα, ποτάμια, λίμνες, αιγιαλός κ.λπ). Επιπλέον, σε σχέση με την αναπτυξιακή διάσταση του Κτηματολογίου, τα παραπάνω δεδομένα μπορούν να ενταχθούν σε εφαρμογές που αφορούν: στον σχεδιασμό και στην αξιολόγηση επενδύσεων στην επέκταση σχεδίων πόλης στην παροχή υπηρεσιών στη χάραξη και υλοποίηση αγροτικών αναπτυξιακών προγραμμάτων στη μελέτη κοινωνικών προβλημάτων στην προστασία και παρακολούθηση του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας θα επικαιροποιείται και θα αναβαθμίζεται συστηματικά ακολουθώντας την εξέλιξη του Εθνικού Κτηματολογίου και την πρόοδο δημιουργίας νέων χαρτογραφικών δεδομένων. Οι προαναφερόμενες εφαρμογές δημιουργήθηκαν ως τμήμα του έργου: «Μετάπτωση δεδομένων του Φορέα ‘Ελληνικό Κτηματολόγιο’ στην Οδηγία INSPIRE» που συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία 2014-2020» (ΕΠΑνΕΚ 2014-2020) του ΕΣΠΑ (2014-2020).

Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία «Ιανός»: Τα τέσσερα σενάρια για την πορεία της καταιγίδας

Κακοκαιρία: Στο Ιόνιο ενισχυμένος ο «Ιανός» - Δείτε εικόνα από τη Ζάκυνθο

Κορωνοϊός-Αττική: Ένα βήμα πριν το «κόκκινο» η μεγαλύτερη περιφέρεια - Γιατί μιλούν για νέα μέτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr