Πάει για το 2024 η ολοκλήρωση του έργου εν μέσω συνεχών καθυστερήσεων - Ποιες είναι οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες που αναβαθμίζουν το έργο

Εκτροχιάζεται εκ νέου το χρονοδιάγραμμα σύνταξης του εθνικού κτηματολογίου με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ να δίνει χθες τον νέο οδικό χάρτη για την ολοκλήρωση του έργου που προβλέπεται να φτάσει το 2024.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, σταδιακά και μέχρι τις αρχές του 2024, το Κτηματολόγιο θα έχει ολοκληρωθεί παντού στη χώρα και σε όλα τα επίπεδα κτηματογράφησης, θα έχουν μετασχηματισθεί και τα 390 υποθηκοφυλακεία σε 92 σύγχρονα νέα Κτηματολογικά Γραφεία και θα καταγράφεται υποχρεωτικά σε ψηφιακή μορφή το σύνολο των εγγράφων και χαρτών για όλες τις δικαιοπραξίες ακινήτων.

Κατά τη διαδικτυακή ενημέρωση των δημοσιογράφων, όπου παρουσιάστηκε το σχέδιο ψηφιακής διακυβέρνησης του κτηματολογίου για την διευκόλυνση των συναλλαγών τόσο με τους πολίτες όσο και με τους επαγγελματίες, ο υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχουν αποκλίσεις.

Τις απέδωσε στις δικαστικές εμπλοκές των μελετών αλλά και στις συνεχείς παρατάσεις, οι οποίες ναι μεν διευκολύνουν τους πολίτες και κάποιες φορές είναι και εύλογες όπως ανάφερε ωστόσο λειτουργούν σε βάρος του έργου.

Υπάρχουν όμως και αντικειμενικές δυσκολίες που όπως εξήγησε, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Δημήτρης Οικονόμου οφείλονται στις ασάφειες και τα ιδιοκτησιακά προβλήματα, στις επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και στις ολιγωρίες της πολιτείας να αντιμετωπίσει έγκαιρα τα προβλήματα με το κτηματολόγιο, με αποτέλεσμα ένα εθνικό έργο πνοής με αναπτυξιακό πρόσημο για τη χώρα να μετακινείται συνεχώς προς τα πίσω.

Στους εξωγενείς παράγοντες που βραχυκυκλώνουν το έργο, η πολιτική ηγεσία είπε χθες ότι υπάρχουν και εσωτερικές ευθύνες και αναφέρθηκε στην μετατροπή των υποθηκοφυλακείων σε κτηματολογικά γραφεία, μία εκκρεμότητα που παραμένει ανοικτή από τις αρχές του 2019!

Μέχρι σήμερα έχουν μετεξελιχθεί 6 από τα 17 Κτηματολογικά Γραφεία και 13 από τα 75 Υποκαταστήματα τους. Με το νέο σχεδιασμό, ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί στα τέλη του 2021.

Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία απέφυγε να σχολιάσει τα σενάρια στέγασης του κτηματολογίου από το ΥΠΕΝ στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, με τον κ. Χατζηδάκη να δηλώνει ότι τα δύο υπουργεία συνεργάζονται στενά για το μοντέλο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που ακολουθεί το έργο.

Το νέο ψηφιακό πρόσωπο

Ήδη, για τις ψηφιακές δυνατότητες του κτηματολογίου δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση και οι χρήστες αφού σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το τελευταίο 12μηνο πάνω από 600.000 μοναδικοί χρήστες επισκέφτηκαν την ιστοσελίδα από 128 χώρες εκ των οποίων πάνω από τους μισούς (360.000) ήταν νέοι.

Όπως ανακοινώθηκε χθες στον «αέρα» είναι 4 νέες ψηφιακές υπηρεσίες του Κτηματολογίου:

-Ολοκληρωμένη ψηφιακή διαδικασία για αιτήσεις, πληρωμές και παραλαβή πιστοποιητικών, διαγραμμάτων και αντιγράφων από τα Κτηματολογικά Γραφεία που έχουν ενταχθεί στον Φορέα.

-Ψηφιακή διαδικασία για παραλαβές, πληρωμές και αιτήσεις από τους δικηγόρους αγωγών, δικογράφων και άλλων πράξεων που συντάσσουν και διακινούν για καταχώριση στα Κτηματολογικά Γραφεία του Φορέα.

-Ψηφιακή υποβολή συμβολαίων από τους συντάκτες τους για καταχώριση στα Κτηματολογικά Γραφεία του Φορέα.

-Αυτόματη σύγκριση τοπογραφικού του ιδιοκτήτη με το Κτηματολογικό Διάγραμμα- Αυτόματος προδικαστικός

Έλεγχος που εξασφαλίζει την δυνατότητα εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων.

Με την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού των υποθηκοφυλακείων σε σύγχρονα Κτηματολογικά Γραφεία υπό την εποπτεία του Φορέα όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στις παραπάνω ψηφιακές υπηρεσίες.

Παράλληλα στις αρχές του 2021 τίθεται σε λειτουργία ηλεκτρονική πρόσβαση των επαγγελματιών (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, δικαστικοί επιμελητές) στα κτηματολογικά στοιχεία (είδος ιδιοκτησίας, εμβαδόν, είδος δικαιώματος κτλ.) καθώς επίσης επεκτείνεται και η ηλεκτρονική χορήγηση σε όλα τα πιστοποιητικά που εκδίδονται από τα Κτηματολογικά Γραφεία του Φορέα. Σήμερα εκδίδονται τα 3 δημοφιλέστερα που καλύπτουν το 80% των αιτούμενων πιστοποιητικών.

Ο νέος οδικός χάρτης του έργου

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έως σήμερα η συλλογή δηλώσεων έχει ξεπεράσει το 65%, καλύπτοντας το 93% της Επικράτειας. Το επόμενο έτος θα ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων και στο υπόλοιπο 7% της χώρας (Κυκλάδες, μέρος της Κρήτης, Κέρκυρα και Θεσπρωτία).

Στόχος είναι έως τα τέλη του 2021, το Κτηματολόγιο σε λειτουργία να αφορά το 37% των συνολικών δικαιωμάτων. Επίσης, να είναι στη φάση της ανάρτησης – προανάρτησης το 40% των δικαιωμάτων και στη φάση της εξέτασης ενστάσεων το 16% των δικαιωμάτων. Θα παραμείνει στο στάδιο της συλλογής δηλώσεων μόνο το 7% των δικαιωμάτων.

Στο θέμα των προστίμων αναφέρθηκε ότι το ΥΠΕΝ θα ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος για την χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση, τονίζοντας ότι θα εφαρμοστούν από το 2021 αλλά δεν θα είναι εξοντωτικά.

Διαβάστε ακόμη:

«Φούσκωσαν» την Folli Follie και έβγαλαν €180 εκατ. από πωλήσεις μετοχών – μερίσματα

Πώς ο Μάικλ Τζόρνταν έγινε ο μόνος δισεκατομμυριούχος αθλητής

Άνοιξε η πλατφόρμα για το Επίδομα Θέρμανσης – Πώς θα υποβάλετε την αίτηση