Του Αντώνη Παντινάκη

Τα φώτα στο Πειραματικό Θέατρο του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου ήταν μισάνοιχτα. Απέμενε μονάχα η θεατρική παράσταση «Ερωτόκριτος» από το «ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ», για να ολοκληρωθεί η τρίτη ημέρα του 9ου Συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών.

Η αίθουσα επ’ ουδενί να αδειάσει! Καθώς στηνόταν το σκηνικό, για το κλείσιμο της χθεσινής βραδιάς, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης είχε περικυκλωθεί από πάρα πολύ κόσμο: Μικροί και μεγάλοι έσπευδαν να τον συγχαρούν, να του σφίξουν το χέρι, να συνομιλήσουν και να φωτογραφηθούν μαζί του. Κι εκείνος, δεν χαλούσε το χατίρι σε κανέναν! Απλός, πράος και προσηνής απολάμβανε τη δύναμη των στιγμών. Ούτε που βιαζόταν, ούτε που τους απέφευγε! Τους κοίταζε όλους στα μάτια. Τους παρακολουθούσε με μεγάλη προσοχή. Τους “διάβαζε”, σαν να ανέλυε αυτά που του έλεγαν ή αυτά που θα ήθελαν να του πουν!

Αφού “έλυσε” τον “Γρίφο του Νας “, ο πολυβραβευμένος Κρητικός επιστήμονας βάλθηκε να ανατρέψει την γνωστή θεωρία πως “ουδείς προφήτης στον τόπο του!”. Και τα κατάφερε! Μεγαλειώδες και το νέο του επίτευγμα, μια και όλες οι εκδηλώσεις θαυμασμού προς το πρόσωπό του ήταν ειλικρινέστατα εγκάρδιες!

Πέρασαν πολλά λεπτά, πάρα πολλά, μέχρι να βγει στο φουαγιέ. Σε κάθε του βήμα, λες και έδινε μία πολύ σύντομη διάλεξη.

“Η χώρα μας έχει ανάγκη από μία καινούργια Αναγέννηση!”

Ελάχιστες δρασκελιές πριν από την πόρτα της εξόδου, καταφέραμε να τον προσεγγίσουμε.

“Η βράβευση είναι ξεχωριστή, είναι μεγάλη η χαρά μου. Είναι μεγάλη τιμή να βραβεύεσαι από τους συμπατριώτες σου και δη στην ιδιαίτερή σου πατρίδα, και μάλιστα από συμπατριώτες σου που ζουν στο εξωτερικό”, ήταν τα πρώτα λόγια του καθηγητή του ΜΙΤ στο Cretalive.

Ο τίτλος του συνεδρίου τον ενέπνευσε να σκεφτεί και να μας πει ότι “πράγματι, ο Βιτσέντζος Κορνάρος και οι υπόλοιποι της Κρητικής Αναγέννησης μπορούν να δώσουν έμπνευση σε εμάς τους σύγχρονους. Γιατί, εν τέλει, καμία Αναγέννηση δεν είναι προϊόν κάποιου ανθρώπου από μόνου του. Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο. Και η χώρα μας αυτό που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή είναι μία καινούργια Αναγέννηση! Και σε αυτή την Αναγέννηση πρέπει όλοι μας να συμμετέχουμε, αξιοποιώντας και τους Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν για την πρόοδο της πατρίδας”.