Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τον τοπικό τύπο τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ιδιωτικοποίηση, όπως ψευδώς ισχυρίζεται, μέσω συμπράξεων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα (ΣΔΙΤ) των αρδευτικών έργων στο νομό Λασιθίου. Έργα που και αυτά, όπως άλλωστε και πάρα πολλά άλλα κατά δήλωση του, δεν πρόφτασε να υλοποιήσει. Τους έδιωξε ο ελληνικός λαός στις εκλογές του 2019.

Ας δούμε όμως ποια είναι η αλήθεια.

Στην περιοχή μας τα έργα που εντάχθηκαν από το ΥΠΑΑΤ στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι το φράγμα του Αγίου Ιωάννη Ιεράπετρας και η λιμνοδεξαμενή στις Χοχλακιές Σητείας, μέσω ΣΔΙΤ. Χρηματοδοτικό εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε, χρησιμοποιείται και θα χρησιμοποιείται στο μέλλον για την υλοποίηση μεγάλων έργων ορισμένων μάλιστα στρατηγικής σημασίας. Και αν κρίνουμε και από τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στην Ιεράπετρα και την Σητεία, οι πολίτες προτιμούν την υλοποίηση των έργων με το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο, παρά την μη υλοποίηση τους.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στέκεται διαχρονικά αρωγός των αγροτών και των αγροτικών επιχειρήσεων. Και όπως ανακοίνωσε πριν από μερικά 24ωρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης η Κυβέρνηση -εξαιτίας των ανατιμήσεων στα πετρελαιοειδή- προχωρά στην επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης για το 2022 σε νέους αγρότες και αγρότες – μέλη συνεργατικών σχημάτων. Η επιστροφή θα πραγματοποιείται με βάση αντικειμενικά κριτήρια, (όπως είναι το είδος και η έκταση της καλλιέργειας) σε συνάρτηση με τις αγορές πετρελαίου που θα γίνουν το 2022. Το σύνολο των ωφελούμενων εκτιμάται στους 176.000 αγρότες και το δημοσιονομικό κόστος της παρέμβασης υπολογίζεται στα 50 εκατ. ευρώ για το 2022.

Στη διάρκεια της διετίας οι αγροτικές επιχειρήσεις και οι αγρότες ωφελήθηκαν τόσο από ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις όσο και από τη γενικότερη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών . Συγκεκριμένα, ειδικά για τον αγροτικό τομέα, εφαρμόστηκαν:

Παράλληλα οι αγροτικές επιχειρήσεις και οι αγρότες ωφελήθηκαν από οριζόντιες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, όπως:

Επιπλέον:

Συνολικά οι παρεμβάσεις για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, εκτός Προϋπολογισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ. Και σε αυτό το ποσό δεν συμπεριλαμβάνεται σειρά άλλων παρεμβάσεων, όπως είναι οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Αυτά προς το παρόν κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Και μην ξεχνάτε ποτέ ότι τα ψέματα έχουν κοντά πόδια!

Δ.Ε.Ε.Π (ΠΡΩΗΝ ΝΟΔΕ) ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Πηγή : Ανατολή