Κύκλωμα σε κτηματολογικά γραφεία: Η αρχηγός, το δεξί της χέρι, ο ενδιάμεσος με το πελατολόγιο και τα ποσά ακόμα για το... τίποτα

Χρήματα ακόμα και για αιτήσεις που τελικά απορρίπτονταν έπαιρναν τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώθηκε από τις Αρχές, η οποία είχε απλώσει «πλοκάμια» σε Κτηματολογικά Γραφεία της Αττικής. Με διακριτούς ρόλους και καλά οργανωμένο σχέδιο, δημόσιοι υπάλληλοι και ιδιώτες επιτάχυναν με το αζημίωτο εκκρεμείς υποθέσεις πολιτών, αποκομίζοντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Η οργάνωση φέρεται να δρούσε συστηματικά τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2024 και μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί τουλάχιστον 150 περιπτώσεις επίσπευσης εγγράφων – πιστοποιητικών, με οικονομικό όφελος που υπολογίζεται από 63.700 έως 92.200 ευρώ. Μάλιστα, το ποσό που λάμβαναν οι εμπλεκόμενοι ξεκινούσε από τα 300 ευρώ για επιτυχείς αιτήσεις και έφτανε τα 800 ευρώ, ενώ ακόμη και στις απορριφθείσες αιτήσεις οι υπάλληλοι λάμβαναν αμοιβή 100 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕλλάδα | 07.05.2025 12:50 Πατροκτονία στην Αμφιλοχία: Ομολόγησε ο πρώην αστυνομικός - «Δεν άντεχα άλλο, δε με άφηνε να κοιμηθώ»

Η αρχηγός, το δεξί της χέρι, ο ενδιάμεσος με το... πελατολόγιο

Οι ρόλοι μέσα στην οργάνωση ήταν ξεκάθαροι:

  • Η V.N. είχε τον ρόλο της αρχηγού. Ήταν εκείνη που ερχόταν σε επαφή με τους υπαλλήλους των Κτηματολογικών Γραφείων και φρόντιζε για την παράδοση των αιτήσεων και των χρημάτων. Έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην ταχεία διεκπεραίωση των υποθέσεων.
  • Ο Π.Γ. λειτουργούσε ως δεξί της χέρι. Παραλάμβανε αιτήματα από τον Π.Χ., τα έστελνε στην αρχηγό και ενημερωνόταν για την πορεία τους μέσω του συστήματος του Κτηματολογίου, στο οποίο είχε πρόσβαση.
  • Ο Π.Χ. ήταν ο ενδιάμεσος με το «πελατολόγιο». Επικοινωνούσε με συμβολαιογράφους, δικηγόρους και ιδιώτες, λάμβανε τα στοιχεία των υποθέσεών τους, ενημέρωνε για την πρόοδο και συγκέντρωνε τα χρήματα.
  • Οι υπάλληλοι των Κτηματολογικών Γραφείων (Α.Η., Μ.Σ., Γ.Ι.-Α., Α.Α., Χ.Δ., Β.Α.), χάρη στη θέση τους, φρόντιζαν να μπαίνουν οι υποθέσεις των «πελατών» σε προτεραιότητα. Ήταν σε απευθείας επικοινωνία με την αρχηγό και εκτελούσαν τις οδηγίες της.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε ύστερα από ανώνυμη καταγγελία τον Σεπτέμβριο του 2024, που ανέφερε ότι υπάλληλοι δωροδοκούνται για την επίσπευση υποθέσεων. Η Υπηρεσία που ανέλαβε την έρευνα, με εντολή της Αντεισαγγελέως Εφετών, πραγματοποίησε σειρά ανακριτικών ενεργειών, όπως άρση απορρήτου και επιτήρηση χώρων.

Τα χρήματα δίνονταν συνήθως εκτός των Κτηματολογικών Γραφείων, για να μην καταγραφούν από κάμερες ή να μην τους δουν άλλοι υπάλληλοι.

Οι συλλήψεις

Στις 6 Μαΐου 2025 έγινε ταυτόχρονη αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής και συνελήφθησαν συνολικά εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων ιδιώτες και υπάλληλοι Κτηματολογικών Γραφείων Αθηνών, Πειραιά, Καλλιθέας και Χαλανδρίου.

Κατά τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• 61.495 ευρώ σε μετρητά

• Πιστόλι κρότου

• Κινητά τηλέφωνα, φορητός υπολογιστής, χειρόγραφες σημειώσεις

• Αρκετά έγγραφα με αριθμούς πρωτοκόλλου υποθέσεων

Παράλληλα, ερευνήθηκαν φάκελοι υποθέσεων σε οκτώ Κτηματολογικά Γραφεία για να εντοπιστούν οι παράνομες «εξυπηρετήσεις».

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για δωροληψία υπαλλήλου, συνεργεία, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ακόμα 56 άτομα κατηγορούνται για δωροδοκία, εκ των οποίων τα 40 έχουν ήδη ταυτοποιηθεί.

Διαβάστε ακόμη

«Τύμπανα» πολέμου για Ινδία και Πακιστάν: Η «επιχείρηση Sindoor» και τα 78 χρόνια αιματοχυσίας στο Κασμίρ

a3b0dd53-7c21-4067-8315-c3621e2f8df9.jpg

Ξεκινούν οι αιτήσεις για τη χορήγηση κατ’ εξαίρεση μετεγγραφών - Τα «SOS»

53b8eae8-1724-4cb3-80b4-85df00d6fb84.jpg

«Κλείνει το μάτι» στον Τραμπ το Ανώτατο Δικαστήριο: Επέτρεψε τον αποκλεισμό τρανς ατόμων από τις Ένοπλες Δυνάμεις

c79e61c9-fee1-421e-8661-66aa899a6519.jpg

Γέμισαν οι ελληνικές παραλίες με περίεργους καρπούς - Το σπάνιο φαινόμενο

d55fb723-a6ea-417d-bffc-f0e087f4c8a1.jpg