Λαϊκή Συσπείρωση: Να ληφθούν κατεπείγοντα μέτρα για την αντιπλημμυρική προστασία της Κρήτης

Λαϊκή Συσπείρωση: Να ληφθούν κατεπείγοντα μέτρα για την αντιπλημμυρική προστασία της Κρήτης

Αναλυτικα το κείμενο της παράταξης και τα αιτήματα προς τον Περιφερειάρχη Κρητης.

Η έλλειψη των αναγκαίων μέτρων πρόληψης – αντιπλημμυρικής θωράκισηςαναδείχτηκεπρόσφατα,για άλλημία φορά, όταν την 1ηΣεπτέμβρη,μια δυνατή βροχόπτωσηήταν αρκετή για να προκαλέσεισοβαράπροβλήματα στην περιοχή τηςδημοτικής ενότητας Γαζίου του Δήμου Μαλεβιζίου, η οποία κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Επιπλέον, τον περασμένο Μάιο, για πολλοστή φορά, στο Φόδελε του Δήμου Μαλεβιζίου προκλήθηκαν μεγάλεςκαταστροφές από τις πλημμύρεςσε αγροτικές περιουσίες, στην αγροτική οδοποιία,κτλ.

Υπογραμμίζουμε ότι στον Δήμο Μαλεβιζίου έχουμε θρηνήσει θύματα, όπως έγινε στις φονικές πλημμύρες τον Οκτώβρη του 2022 στην Αγία Πελαγία, Λυγαριά και Παλαιόκαστρο.

Έχουμεδει να καταστρέφονται περιουσίες,ενώ καρκινοβατούν ακόμα και οι κρατικές αποζημιώσειςγια τους πληγέντεςήηαποκατάσταση έργων από πλημμύρεςσε όλη την Κρήτη.

Αγανάκτηση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ τα κυριότερα ρέματα που παρουσιάζουν κίνδυνο πλημμυρικών ροών είναι ήδη καταγεγραμμένα από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, παραμένει η επικίνδυνη κατάστασηστο νησί μας, χωρίς αντιπλημμυρική προστασία.

Δε χρειάζεταινα είναι κανείς ειδικός για να διαπιστώσει ότι απουσιάζει σχεδιασμός πρόληψης που θα έχει σκοπό τη μείωση της τρωτότητας και την ελαχιστοποίηση του πλημμυρικού κινδύνου.Δεν μπορούμε καννα μιλήσουμε για ένα ολοκληρωμένοαντιπλημμυρικόσχεδιασμό,πουθα λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα στο Υδατικό Διαμέρισμα της Κρήτης και τα ισχύοντα ανά Λεκάνη Απορροής Ποταμών, ότανη διευθέτηση – οριοθέτηση των ρεμάτων είναι ακόμη σε επίπεδο μελέτης.

Ταυτόχρονα, από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις αναδείχτηκεξανάηαπαράδεκτηκατάσταση του οδικού δικτύου, όπως ο δρόμος προς Λέντα,όπου στον Κρότο υπάρχουν 3 σημεία με επικίνδυνες υποσκαφές, ενώαπό εκείδιέρχονταικαθημερινά οι κάτοικοι των χωριών και οι μαθητές, όπως καιχιλιάδες τουρίστεςκάθε καλοκαίρι.Υπενθυμίζουμε πως και τον Μάη ο δρόμος του Λέντα έκλεισε από κατολισθήσεις.

Για όλα τα παραπάνω, ημόνιμη επίκληση της κλιματικής αλλαγής, της «θεομηνίας», των «έντονων καιρικών φαινομένων»,γίνεται το άλλοθι για να συγκαλυφτούν οι ευθύνεςΕΕ –κυβερνήσεων –τοπικής διοίκησηςγια τηνπολιτική προστασία, που αντιμετωπίζεται ως κόστος.

Γι’ αυτόκαι τα έργα που απαιτούνται δεν είναι«επιλέξιμα» στους αντιλαϊκούςκρατικούς – περιφερειακούςπροϋπολογισμούς και στα κονδύλια της ΕΕ, γιατί δε φέρνουν άμεσα κέρδη στους ομίλους, στο κεφάλαιο.Έτσι,ΕΕ–κυβερνήσειςαρκούνται, μετά τις καταστροφές,σε κάποιες αποζημιώσεις – ψίχουλα αντί για μέτρα πρόληψης που κυνικά ομολογούν ότι είναι «κόστος».

Επιπλέον,η κατασκευή των όποιων έργων πραγματοποιούνται γίνεται αποσπασματικά, με κριτήριο το κέρδος των ξεχωριστών ομίλων που τα υλοποιούν, οδηγώντας σε καθυστερήσεις, εμπλοκές στους διαγωνισμούς με τις κόντρες των ιδιωτών, συχνά σε κακοτεχνίες ή και υπερτιμολογήσεις και σπατάλη.

Είναιξεκάθαροότιημόνη«θεομηνία» είναι η ίδια η πολιτική της ΕΕ των αστικών κυβερνήσεων, που υλοποιεί η περιφερειακή αρχή Κρήτης. Τα Χανιά, η Χερσόνησος, η Σητεία, η Αγία Πελαγία, κτλ, είναι «μνημεία» αυτής τηςεπιλεκτικής ανικανότητας του κράτους να προστατεύσει τη ζωή του λαού και την περιουσία του, τον φυσικό πλούτο,με όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση»,επανειλημμένως,θέτει αταλάντευτα το ζήτημα της επιτακτικής ανάγκης για όλα τα έργα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής, αντιπυρικής θωράκισης, μεπρωτοβουλίες μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο, προκειμένου να ενισχυθούνταέργα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού μας.

Με βάση τα παραπάνω, καλούμε τον κ. περιφερειάρχη να απαντήσει:

Ποια κατεπείγοντα μέτρα θα ληφθούν για την αντιπλημμυρική προστασία της Κρήτης, ενόψει του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της«Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ-ΒΡΥΣΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ –ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ