Λαμία: Στο μικροσκόπιο η περίεργη φωτιά στο εργοστάσιο με τα σχολικά γεύματα

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την περίεργη φωτιά στο εργοστάσιο στη Λαμία που παρασκεύασε τα σχολικά γεύματα που οδήγησαν σε μαζική δηλητηρίαση μαθητών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕλλάδα | 22.05.2024 20:07 Τι είπε η προϊσταμένη ΔΟΥ Χαλκίδας που συνελήφθη για εκβιασμούς: «Με προσέγγισαν και μου είπαν ότι θα έχω έξτρα εισόδημα»

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA, στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η αστυνομία από κάμερες ασφαλείας δείχνουν ότι η φωτιά ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα σε φορτηγό το οποίο ωστόσο ήταν μυστηριωδώς κολλημένο στην μπροστινή πλευρά του εργοστασίου.

Ακόμη ένα στοιχείο που προβληματίζει είναι το γεγονός ότι η φωτιά εξαπλώθηκε άμεσα, κάτι το οποίο δεν δικαιολογεί τη φύση της βιομηχανίας καθώς δεν υπάρχουν εύφλεκτα υλικά.

Έτσι, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η Πυροσβεστική και η ΕΛ.ΑΣ. προσανατολίζονται στο ενδεχόμενο του εμπρησμού από πρόθεση, ωστόσο συνεχίζονται οι έρευνες.

Αναστολή λειτουργείας

Λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό πως ο ΕΦΕΤ διέταξε την αναστολή λειτουργείας του εργοστασίου μέχρι νεοτέρας. Ταυτόχρονα, ο ΟΠΕΚΑ αναστέλλει τη διανομή των σχολικών γευμάτων.

Σύμφωνα με το lamiareport, οι ελεγκτές του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, έκριναν σκόπιμο να αναστείλει τη λειτουργία εωσότου διαμορφωθούν κατάλληλες συνθήκες που θα επιτρέπουν την ασφαλή παραγωγή ειδών τροφίμων. Αμέσως μετά ακολούθησε η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ για «Αναστολή διανομής σχολικών γευμάτων στο Δήμο Λαμιέων».

Ειδικότερα ο φορέας που είχε διεκπεραιώσει το διαγωνισμό για τα σχολικά γεύματα σε όλη τη χώρα αναφέρει τα παρακάτω:

«Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και ο ΟΠΕΚΑ ανακοινώνουν την αναστολή της διανομής των σχολικών γευμάτων στα δημοτικά σχολεία του Δήμου Λαμιέων μετά την απόφαση του ΕΦΕΤ να αναστείλει τη λειτουργία της αναδόχου εταιρείας με την επωνυμία «ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ LOGISTICS Α.Ε.»

Ο ΟΠΕΚΑ, φορέας υλοποίησης του προγράμματος των σχολικών γευμάτων, μετά τις καταγγελίες των γονέων, ζήτησε άμεσα από τον ΕΦΕΤ και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, τον έλεγχο στη μονάδα παραγωγής της επιχείρησης.

Σήμερα εκδόθηκε η υπ’ αριθ. 5862/22.05.2024 Απόφαση του ΕΦΕΤ περί αναστολής έγκρισης της εγκατάστασης παραγωγής μαγειρεμένων φαγητών της επιχείρησης με την επωνυμία «ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ LOGISTICS Α.Ε.».

Κατόπιν της απόφασης αυτής αναστέλλεται και η διάθεση των σχολικών γευμάτων στα δημοτικά σχολεία του Δήμου Λαμιέων τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα».

Νέες καταγγελίες

Η απόφαση αυτή έρχεται την ώρα που οι καταγγελίες για τα σχολικά γεύματα που μοιράστηκαν σε διάφορα σχολεία της χώρας -μετά τη μαζική τροφική δηλητηρίαση μαθητών στη Λαμία- όλο και πληθαίνουν. «Τα φαγητά που τρώγανε εκεί ήταν άβραστα και τα λαχανικά και όλα. Μου το φέρνει ο μικρός και το κρέας το μοσχάρι που ήταν γιουβέτσι εγώ φοβόμουν μην πνιγεί κανένα παιδί. Δεν ήταν μαγειρεμένο», λέει χαρακτηριστικά στο Mega η μητέρα ενός παιδιού από σχολείο της Αθήνας.

«Ήταν αηδία. Αυτό σας λέω. Εκείνη τη μέρα πήγα να φάω εγώ το μπιφτέκι γιατί δεν το τρώγανε τα παιδιά και μόλις το είδα δεν ξαναέφαγα όλη μέρα. Αηδίασα», αναφέρει μητέρα παιδιού από σχολείο της Λάρισας.

«Τα φαγητά αυτά δεν τα τρώει κανένα παιδάκι γιατί οι πατάτες είναι άβραστες. Τα ρεβίθια είναι χάλια και μίλησα εγώ με τον διευθυντή και μου λέει τα τρώνε και επειδή περισσεύουν παίρνουν και οι δασκάλες και είναι ωραία», είπε πατέρας παιδιού από το Μουζάκι.

Μέχρι και κόκαλα μέσα σε μπιφτέκια

«Μπορεί κάποια παιδιά, οκ, να φάνε στο σπίτι τους. Υπάρχουν όμως παιδιά που μένουν και στο ολοήμερο και έχουν και οικονομικές δυσκολίες και περιμένουν ίσως αυτά τα φαγητά», λέει καταγγέλλουσα.

Συνολικά 180.000 μαθητές, δηλαδή οι τέσσερις από τους 10 μαθητές στα δημοτικά σχολεία της χώρας τρώνε από τα σχολικά γεύματα.

Και αν για παράδειγμα, ένα σάπιο μήλο μπορεί να γίνει αντιληπτό από ένα 6χρονο παιδί, το άψητο κοτόπουλο σίγουρα δεν θα το παρατηρήσει, λέει η μητέρα ενός μαθητή δημοτικού στη Μεταμόρφωση.

«Το κοτόπουλο το μπιφτέκι στη μέση ήταν κόκκινο. Δεν τρώγανε τα παιδιά και δοκίμασα εγώ το μπιφτέκι, το σουτζουκάκι είχε μέσα κόκαλα. Οι σαλάτες μύριζαν κάπως, το λάχανο και αυτά μύριζαν σαν να ήταν άπλυτα. Το παντζάρι άμα το έβαζα στο ψυγείο μύριζε. Το ψάρι ήταν παναρισμένο. Είχε πολύ πανάρισμα, το περισσότερο ήταν πανάρισμα και το ψάρι ήταν ένα μαύρο πράγμα».

Ένας άλλος πατέρας από το Μουζάκι καταγγέλλει στο ίδιο μέσο πως οι μερίδες είναι πολλές φορές λιποβαρείς ενώ εκφράζει τους προβληματισμούς του για το πόσο υγιεινό είναι να συσκευάζονται καυτά τα φαγητά σε πλαστικά δοχεία και νάιλον που αλλοιώνονται με την θερμότητα.

«Τα συσκευάζουν μέσα σε πλαστικές συσκευασίες την ώρα που είναι καυτά και λιώνουν τα νάιλον. Τα συσκευάζουν μέσα σε συσκευασίες πλαστικές και λιώνει το νάιλον όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες», είπε ο καταγγέλλων.

Και πρόσθεσε: «Τα φαγητά είναι αηδία. Αυτά τα φαγητά τα δίνουν στο γηροκομείο και τα δίνουν σε ειδικό σχολείο. Αυτά τα φαγητά είναι σίχαμα και μόνο που τα βλέπετε».

Το κατήγγειλαν και δεν έλαβαν απάντηση

Αποκορύφωμα ένα μπιφτέκι που είναι σαν να βγήκε κατευθείαν από την κατάψυξη. Οι άνθρωποι που ετοίμασαν αυτό το σχολικό γεύμα δεν φρόντισαν ούτε να ψήσουν στοιχειωδώς το κατεψυγμένο μπιφτέκι πριν το βάλουν σε σχολικό γεύμα. Ο πάγος που έχει πιάσει πάνω στο κρέας είναι εμφανέστατος και τα ερωτήματα δεκάδες.

Μία γυναίκα, της οποίας ο γιος παραλίγο να φάει σάπιο μήλο που του έδωσαν στο σχολείο, καταγγέλλει πως έστειλε mail παραπόνων στον ΟΠΕΚΑ χωρίς να λάβει καμία απολύτως απάντηση: «Μου ήρθε ένα ερωτηματολόγιο πώς παίρνουμε τα γεύματα, τι γνώμη έχουμε γι’ αυτά. Όταν απάντησα το ερωτηματολόγιο, μετά σε αυτό το e-mail εγώ έστειλα και αυτές τις φωτογραφίες. Και δεν απάντησε βέβαια κανείς».

Οι γονείς τονίζουν πως το πρόγραμμα με τα σχολικά γεύματα είναι σωτήριο για πολλά νοικοκυριά, ωστόσο, η παρασκευή τους θα πρέπει να γίνει με αυστηρότερα κριτήρια, καθώς μοιράζονται σε μικρά παιδιά δημοτικού.

Και ο κ. Μάκκας, γονέας μαθητή που είχε ζήσει ένα παρόμοιο περιστατικό το παιδί του, έκανε αναφορά: «Κάναμε καταγγελία στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας και στον ΟΠΕΚΑ, αλλά απάντηση δεν λάβαμε από αυτές τις υπηρεσίες. Αλλά λάβαμε εξώδικο από την εταιρεία».

Παράλληλα, τόνισε: «Τα σχολικά γεύματα είναι ένας θεσμός ιερός. Είμαστε στην επαρχία, όπου οικογένειες όχι απλώς ζορίζονται οικονομικά, πεινάνε».

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονταικαταχώρησηΔιαβάστε ακόμη

Τι είπε η προϊσταμένη ΔΟΥ Χαλκίδας που συνελήφθη για εκβιασμούς: «Με προσέγγισαν και μου είπαν ότι θα έχω έξτρα εισόδημα»

00645fe6-9db5-43ef-95b4-97af7e14db71.jpg

Τραγωδία στην Ηλεία: Ηλικιωμένη γυναίκα καταπλακώθηκε από καγκελόπορτα και έχασε τη ζωή της

160e9515-c035-4daa-97a3-1938cb117707.jpg

Μπορεί να γίνει μεταμόσχευση κεφαλιού; Εταιρεία βιολογικής μηχανικής έχει την απάντηση – Δείτε το βίντεο

5ae8374f-0cbd-495b-b1e1-da5d7f0d5d78.jpg

Το Pet Gala έβαλε τα γυαλιά στο Met Gala: Οι εμφανίσεις των σκύλων στο κόκκινο χαλί απλά εντυπωσίασαν

e420a66a-d92b-49bb-8cb2-a1fd37c7a1e5.jpg