«Λάθη στον σχεδιασμό της αποστολής στη Λιβύη» - Ξεκινάει έρευνες η ΕΥΠ
Συγκλονισμένη η χώρα από τον θάνατο πέντε μελών της ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη, σε τροχαίο δυστύχημα. Πρώην στρατιωτικός υποστηρίζει πως υπήρξαν λάθη στον σχεδιασμό της αποστολής. Ξεκινάει έρευνα η ΕΥΠ για τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε το συμβάν.
Ο Ταξίαρχος ε.α. και αμυντικός αναλυτής, Παναγιώτης Θεοδωρακίδης, μίλησε στο «Κοινωνίας Ώρα MEGA» για το δυστύχημα στη Λιβύη με την ελληνική αποστολή αλλά και για τις διαδικασίες που τηρούνται κατά τη διάρκεια της μετάβασης μίας αποστολής σε μία περιοχή.
«Ο σχεδιασμός, είναι σχεδιασμός που σε κάθε περίπτωση δεν αρμόζει στην μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, μετακίνησης και οποιασδήποτε επαφής με την Λιβύη στην οποία δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή μεταξύ εμφύλιων δυνάμεων και εχθρικών, είναι ανακατεμένα τα πράγματα. Όταν έχεις να διανύσεις μία απόσταση της τάξεως των 300 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο, έχεις κάνει τα 160 χλμ. γιατί το ατύχημα έγινε σε έναν κακό δρόμο με φθορές. Είναι ένας δρόμος τουλάχιστον ως οδόστρωμα και είναι επικίνδυνος και άρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Υπό αυτή την έννοια η οργάνωση ης αποστολής θα έπρεπε να έχει λάβει υπόψιν της τους φυσικούς κινδύνους και τις επιχειρησιακές απειλές», είπε αρχικά.
«Αυτή η αποστολή ήταν τύπου πάμε ανθρωπιστική βοήθεια στο εσωτερικό της χώρας, σε μία πληγείσα περιοχή. Δεν είναι ο θεσσαλικός κάμπος εκεί που πήγαν. Εις βάρος του επιχειρησιακού σχεδιασμού ήταν και η προβολή και η επικοινωνία που δόθηκε γιατί είδαμε ανθρώπους των Ειδικών Δυνάμεων μαζί με ανθρώπους του Υγειονομικού. Οι άνθρωποι των Ειδικών Δυνάμεων φρουρούν και ασφαλίζουν το υλικό που είναι πολύ ακριβό και πολύτιμο. Θα έπρεπε κάποιος να γνωρίζει πού πάει. Δεν έπρεπε να υπάρχουν αυτές οι φωτογραφίες, γιατί όταν υπάρχουν άνθρωποι με διακριτικά των Ειδικών Δυνάμεων σε φωτογραφίες, ο τουρκικός παράγοντας που έχει επικρατήσει στη Λιβύη, έχει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, πως θα πλησιάσει αυτή η αποστολή και πώς θα κάνει την αποστολή να μη μπορεί να περάσει ούτε από τον εναέριο χώρο της Λιβύης», συμπλήρωσε ο κ. Θεοδωρακίδης.
Για την οργάνωση της αποστολής, «Τα επιτελεία οργανώνουν αυτές τις αποστολές τα οποία δείχνουν μία έλλειψη πληροφοριών διότι δεν γνωρίζουμε με ποιον έχουμε συνεννοηθεί. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί οτιδήποτε στην τουρκοκρατούμενη πλέον Λιβύη. Δεν εξετάσαμε το λεωφορείο που μπήκε η αποστολή. Δεν έγινε αναγνώριση απειλής και εκτίμησης κινδύνου. Τα συνοδευτικά της αποστολής δεν ήταν υπό τον έλεγχο της ελληνικής αποστολής. Άνθρωποι των Ειδικών Δυνάμεων που τους εξέθεσαν φωτογραφικά, ήταν μαζί και δεν υπήρχαν και επικοινωνίες. Έπρεπε να είναι διαμοιρασμένοι, και η ασφάλεια να καλύπτει τους Υγειονομικούς με άλλα οχήματα και σχεδίαση. Είναι λες και πήγαμε εκδρομή».
Ξεκινάει έρευνα η ΕΥΠ
Έρευνα στην οποία θα εμπλακεί και η ΕΥΠ διενεργείται από την κυβέρνηση για τις συνθήκες του φονικού τροχαίου στη Βεγγάζη της Λιβύης, με πέντε μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής να βρίσκουν τραγικό θάνατο και άλλα 13 να τραυματίζονται.
Πρόκειται για τρια στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, έναν υπαξιωματικό και δύο νοσηλεύτριες και δύο αδέρφια που ήταν διερμηνείς και αναχώρησαν μαζί με την υπόλοιπη αποστολή με ένα C-130 από την Ελευσίνα το πρωί της Κυριακής.
Ο προορισμός τους ήταν η πολύπαθη από τις πλημμύρες Λιβύη, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε τρεις τόνους ανθρωπιστικού υλικού.
Όταν οι Έλληνες έφτασαν στη Βεγγάζη μπήκαν σε ένα λεωφορείο το οποίο ξεκίνησε για την πόλη Ντέρνα και στο 55ο χιλιόμετρο της διαδρομής σημείωθηκε το πολύνεκρο τροχαίο.
Ένα αγροτικό τζιπ με μια πενταμελή οικογένεια εμφανίστηκε με υπερβολική ταχύτητα, εξετράπη της πορείας του και συγκρούστηκε πλαγιωμετωπικά με το λεωφορείο. «Το τζιπ είχε χάσει τον έλεγχο. Ήρθε πάνω μας σαν τρελό», ανέφερε χαρακτηριστικά στο STAR, ένας από τους επιζώντες του δυστυχήματος.
Σύμφωνα με τον Alpha, τα πέντε άτομα που καθόντουσαν στις μπροστινές θέσεις έχασαν τη ζωή τους ακαριαία και απανθρακώθηκαν, όπως περιγράφουν οι επιζώντες, καθώς το λεωφορείο έπιασε αμέσως φωτιά.
Την ίδια στιγμή ο οδηγός και ο επικεφαλής Συνταγματάρχης, εκτοξεύθηκαν από το παρμπρίζ και σώθηκαν, αλλά τραυματίστηκαν σοβαρά.
Αμέσως, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έσπασαν τα τζάμια και απεγκλώβισαν τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής, πριν το λεωφορείο τυλιχθεί ολόκληρο στις φλόγες.
Ωστόσο ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί για ποιο λόγο προκλήθηκε τόσο μεγάλη ανάφλεξη κατά τη σύγκρουση των δύο οχημάτων. Οι λιβυκές πηγές μιλούν για έξτρα δεξαμενή καυσίμων που διέθετε το αγροτικό τζιπ, που όταν χτυπήθηκε εξερράγη.
Όπως αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, έχει ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες του φονικού τροχαίο, με συμμετοχή και της ΕΥΠ καθώς συντρέχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας.
Υπενθυμίζεται ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε τριήμερο πένθος το οποίο κήρυξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, έπειτα από την τραγωδία
Η κατάσταση των 13 τραυματιών
Τρεις εκ των συνολικά 13 τραυματιών από το τροχαίο βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις και παρακολουθούνται από τους γιατρούς
Οι 10 εκ των τραυματιών βρίσκονται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Ανάμεσα τους και οι βαριά τραυματίες, μεταξύ των οποίων ο Συνταγματάρχης και επικεφαλής της ανθρωπιστικής αποστολής, ο οποίος έχει πολλαπλά κατάγματα, με το πιο σοβαρό να είναι στη μέση του.
Οι άλλοι δύο, ένας Λοχαγός και ένας στρατιωτικός γιατρός έχουν εγκαύματα στο πρόσωπο και στο σώμα.
Ακόμη τρεις τραυματίες, δύο στο 251 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και άλλος ένας στο Ναυτικό Νοσοκομείο, νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους.
Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega:
«Λίγο νωρίς δεν πήγες να βρεις τον αδερφό σου;» - Αποχαιρετούν τη 40χρονη νοσηλεύτρια
Συντετριμμένοι από το φριχτό δυστύχημα συγγενής της 40χρονης στρατιωτικού από την Κρήτη, που βρίσκεται μεταξύ των θυμάτων
Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία καθώς κανένας ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει πως η ελληνική αποστολή που πήγε για ανθρωπιστική βοήθεια στην Λιβύη ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα.
Ο ξάδερφος της Βασίλης Ανδρεαδάκης, την αποχαιρετά με συγκινητικά λόγια:
«Μας κανείς πλάκα Ε...;; Λίγο νωρίς δεν πηγές να βρεις τον αδερφό σου…; Εσυ όμως σταθερή , δεν σταματούσες ποτέ… Διάβασμα - εκπαίδευση - εργασίες - μεταπτυχιακά - και άντε πάλι από την αρχή… Ένα μυαλό όλα αυτά … και όμως τ κατάφερνες ….. τώρα όμως τι…; Πηγές να προσφέρεις ακόμα μια φορά εκεί που το είχαν ανάγκη… γιατί αυτό σου άρεσε να κάνεις πάντα …… και γιατί μπορούσες…!!! και το αποτέλεσμα… Όλα μαύρα!δεν θα ξεχάστεις ΠΟΤΕ! Καλο ταξίδι αγαπημενη μου ξαδέρφη… Στο ΦΩΣ … Άγγελε μας».
«Βλέπω τις αναρτήσεις για τα γενέθλιά σου και δε μπορώ να το πιστέψω. Λένε "δε μπορείς να επιλέξεις ούτε πότε, ούτε πως θα πεθάνεις. Μπορείς να επιλέξεις όμως πως θα ζήσεις"Και εσύ επέλεξες το δρόμο της προσφοράς στον άνθρωπο. Καλό ταξίδι ψυχή. Να μας προσέχεις από εκεί ψηλά» γράφουν με συγκίνηση στη σελίδα της στο Facebook, οι φίλοι της, οι οποίοι αδυνατούν να πιστέψουν ότι η Εύη τους έφυγε από τη ζωή.
«Είμαι ζωντανός νεκρός!!! Σε ειχα σαν αδελφή μου. Ησουν παρουσα οταν ήμουν φαντάρος για ο, τι χρειαστώ. Η αγαπη σου για μενα ηταν ανιδιοτελή. Ποτέ δε θα το πιστεψω!! Ποτέ!!! Σ'αγαπαω άπειρα αγαπημένη μου φίλη. Καλη αντάμωση Καλη Ανάσταση» γράφει ένας άλλος φίλος της.
Η Βάσω Μώραλη, νονά της 40χρονης, δήλωσε σοκαρισμένη με το θάνατο της Εύης και την περιέγραψε ως ένα φωτεινό πλάσμα που διψούσε για γνώση.
«Η Εύη, το κορίτσι μας. Ένα φωτεινό πλάσμα από βρεφική ηλικία, ένα φωτεινό πλάσμα, γεμάτο χαμόγελο, αθωότητα, καλοσύνη και γνήσιο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους. Ήταν ένα γενναίο παιδί που αντιμετώπισε όλες αυτές τις δοκιμασίες της ζωής με απίστευτη ανδρειοσύνη. Στάθηκε στην οικογένεια και τους γονείς της μετά από τέτοιο πλήγμα και πάντα διεκδικούσε κάτι ανώτερο, όχι υλικό, ηθικό».
«Τελείωσε την Στρατιωτική Σχολή Νοσηλευτικής. Ήταν πολύ περήφανη που υπηρετούσε τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Έβλεπε τον εαυτό της ως συνέχεια του θείου της και δεν σταματούσε ποτέ να παίρνει γνώσεις, νέες εμπειρίες, νέες εξειδικεύσεις».
Δείτε στην gallery που ακολουθεί περισσότερα από τα μηνύματα φίλων και συγγενών της άτυχης 40χρονης με τα οποία την αποχαιρετούν:
PHOTO GALLERY Photo 1/3 Photo 2/3 Photo 3/3
Συγκλονίζει ο πατέρας 27χρονου θύματος - «Γιατί έχασα το παιδί μου;»
Ο πατέρας ενός ακόμη θύματος, του 27χρονου υπαξιωματικού μίλησε στο MEGA για τον γιο του που έχασε τόσο άδικα εν ώρα καθήκοντος.
«Ήταν στο τμήμα Αλεξιπτωτιστών. Στον στρατό έχει 8 χρόνια. Στη Λιβύη δεν ξέρω, πρέπει αν ήταν η πρώτη φορά, αλλού πήγε. Έφτασε Αίγυπτο, Ουκρανία, πήγε σε πολλά κράτη.
Χτες το μεσημέρι, μία η ώρα, μου έστειλε ένα μήνυμα, γιατί δεν έχουν τηλέφωνα. Μου έστειλε ένα μήνυμα “μπαμπά, φτάσαμε, καλά είμαστε”. Από εκεί και πέρα καμία επικοινωνία. 27 χρονών ήταν παντρεμένος. Τι άλλο να σας πω; Γιατί έχασα το παιδί μου; Δεν υπάρχει άλλο κάτι…», ανέφερε συγκεκριμένα.
Θρήνος για την 46χρονη Γλυκερία - Τα τελευταία λόγια στον αδερφό της
Ένα από τα πέντε μέλη της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχασε τη ζωή του στη Βεγγάζη, ήταν η 46χρονη Γλυκερία.
Πρόκειται για αντιπλοίαρχο του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία εργαζόταν στο Πεντάγωνο και τραυματίστηκε θανάσιμα στο φονικό τροχαίο που έχει βυθίσει στο πένθος τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Η αντιπλοίαρχος επικοινώνησε για τελευταία φορά με τον αδερφό της, όταν έφτασε στο αεροδρόμιο της Λιβύης, όπως ανέφερε ο ίδιος, μιλώντας στον Alpha.
«Μου έστειλε ένα μήνυμα, όταν έφτασαν στο αεροδρόμιο και αυτή ήταν η τελευταία φορά που μίλησα μαζί της. Ήθελε να πάει, λόγω της θέσεως της. Το ατύχημα το έμαθα το απόγευμα από κάποια site και ότι ήταν δυστύχημα επιβεβαιώθηκε αργά από το ΓΕΕΘΑ», είπε χαρακτηριστικά.
Και συνέχισε: «Το μεσημέρι έφτασαν στη Λιβύη και μετά από μισή ώρα πρέπει να έγινε το δυστύχημα… Πάντα τη θαύμαζα για αυτό που έκανε. Συνεχώς προσπαθούσε να εξελιχθεί στο επάγγελμα της».
Νεκρά τα δύο παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας της Βεγγάζης
Στο ΣΚΑΙ μίλησε το πρωί της Δευτέρας (18/9) ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού σχολείου της Βεγγάζης, Γιώργος Σαγιάνος αναφορικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το τραγικό δυστύχημα στη Λιβύη που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Σαγιάνος, στις 10 το C-130 έφτασε στη Λιβύη το πρωί της Κυριακής με τον γενικό πρόξενο, Σταύρο Βενιζέλο, τους τρεις μεταφραστές εκ των οποίων τα δύο είναι παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας Κανάκη Μανδαλιού και ένα παιδί μεικτής οικογένειας καθώς επίσης και 15 μέλη της αποστολής (νοσηλεύτριες, τραυματιοφορείς, στρατιώτες).
PHOTO GALLERY Photo 1/2 Photo 2/2
Ο κ. Σαγιάνος συνέχισε αναφέροντας πως τα μέλη της ελληνικής αποστολής, αναχώρησαν από το αεροδρόμιο προς την πόλη Ντέρνα με ένα καινούργιο λεωφορείο και δύο οχήματα του στρατού για συνοδεία. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού σχολείου της Βεγγάζης τα μέλη της ελληνικής αποστολής αναγκάστηκαν να περάσου μέσα από βουνά και χωριά καθώς η εθνική οδός στη Λιβύη έχει καταστραφεί.
Το τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε περίπου στις 14;30 το μεσημέρι στο χωριό Μαράουα όταν ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε μια οικογένεια από τη Λιβύη βγήκε στο αντίθετο ρεύμα με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με το λεωφορείο και να ξεσπάσει πυρκαγιά.
Όπως είπε ο κ. Σαγιάνος η οικογένεια που επέβαινε στο επιβατικό όχημα απανθρακώθηκε καθώς επίσης και τα πέντε άτομα που βρίσκονταν μπροστά και αριστερά στο λεωφορείο. «Ήταν ένα δυστύχημα» ξεκαθάρισε.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Άντζελα Μανδαλιού, κόρη του προέδρου της ελληνικής κοινότητας το περασμένο Σάββατο είχε παντρευτεί. Οκτώ μέρες μετά έμελε να χάσει τη ζωή της.
Δείτε το βίντεο του ΣΚΑΙ: