Στην εκπομπή του Μάνου Δασκαλάκη στην «ΚΡΗΤΗ TV» παρουσιάστηκαν οι πέντε βασικοί άξονες των δράσεων που έχουν ως στόχο να καλυφθεί το αναπτυξιακό έλλειμμα και να λάβει η Περιφερειακή Ενότητα αυτό που πραγματικά της αξίζει, με σημείο αναφοράς τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών

Η αναπτυξιακή πορεία του Λασιθίου μια “ανάσα” πριν την έλευση του νέους έτους είναι ζητούμενο μέσω και των βασικών προτεραιοτήτων της Αντιπεριφέρειας που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της προχθεσινής εκπομπής “Ώρα Αιχμής” στην “ΚΡΗΤΗ TV” από τον αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Γουλιδάκη. Όπως τονίστηκε, το σχέδιο για το Λασίθι το 2022 βασίζεται σε πέντε βασικούς άξονες, με στόχο να καλυφθεί το αναπτυξιακό έλλειμμα και να λάβει η Περιφερειακή Ενότητα αυτό που πραγματικά της αξίζει, με σημείο αναφοράς τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Γουλιδάκη, η εξέλιξη και ολοκλήρωση βασικών έργων υποδομής αποτελεί ένα αναπτυξιακό στοίχημα για το Λασίθι. Όσον αφορά στο επαρχιακό οδικό δίκτυο είναι σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για περίπου 900 χιλιόμετρα, ενώ ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εργολαβίες ασφαλτόστρωσης 35 χιλιομέτρων. Βασική προτεραιότητα αποτελούν και τα 10 αντιπλημμυρικά έργα στο Λασίθι, με τέσσερα να έχουν ήδη παραδοθεί, όπως το αντιπλημμυρικό Γούδουρα-Σητείας, το αντίστοιχο που αφορά στη θέση Στένακα λίγο έξω από την Ιεράπετρα και συγκεκριμένα στην παραλιακή ζώνη της πόλης, και επίσης το αντιπλημμυρικό έργο Αγίου Νικολάου-Κριτσάς, ενώ μέχρι τα Χριστούγεννα ολοκληρώνεται και το αντιπλημμυρικό στη θέση Αμμουδάρες του δήμου Ιεράπετρας. Σύμφωνα με τον κ. Γουλιδάκη, τα έργα πολιτικής προστασίας αποτελούν έργα θωράκισης από ακραία καιρικά φαινόμενα. Ήδη προωθείται ο σχεδιασμός για καθαρισμό ρεμάτων αστικών περιοχών, ενώ παρόμοια έργα έχουν ολοκληρωθεί στο Οροπέδιο Λασιθίου μέχρι και τον Χώνο. Επίσης έχουν καθαριστεί όλα τα ρέματα σε αστικούς οικισμούς των μεγάλων πόλεων, Αγίου Νικολάου, Σητείας και Ιεράπετρας.

Ταυτόχρονα, το τρίπτυχο πολιτισμός-τουρισμός-γαστρονομία αποτελεί τη βάση για τον σχεδιασμό μέσα στο 2022. Βέβαια η “ναυαρχίδα” των έργων στην Περιφερειακή Ενότητα του Λασιθίου, τόσο για την Αντιπεριφέρεια όσο και για τους δημάρχους Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβό, Ιεράπετρας Θεοδόση Καλαντζάκη, Σητείας Γιώργο Ζερβάκη και Οροπεδίου Γιάννη Στεφανάκη, που συμμετείχαν στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής”, είναι ο νέος ΒΟΑΚ.

Η δυναμική της πόλης του Αγίου Νικολάου μπορεί να πάρει άλλη τροπή, αναπτυξιακή, με βάση τον σχεδιασμό της δημοτικής Αρχής αλλά και τα έργα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Όπως τόνισε στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” της “ΚΡΗΤΗ TV” ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, ήδη η χρηματοδότηση των δικτύων ύδρευσης από τον Αποσελέμη προς την παραλιακή ζώνη του Δήμου, κόστους 25 εκατ. ευρώ, θέτει τις βάσεις για την ανάπλαση του μετώπου από το Σίσι και τη Μίλατο μέχρι την Ελούντα και την Κριτσά. Η δε χρηματοδότηση της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου με 7 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια αλλάζει την εικόνα της περιοχής.

Η ολοκλήρωση του βιολογικού της Νεάπολης δίνει άλλη ώθηση στα περιβαλλοντικά δεδομένα της κωμόπολης, ενώ ήδη ολοκληρώθηκε και η διαδικασία απαλλοτρίωσης του περιφερειακού στο Σχίσμα της Ελούντας.

Για τη δημοτική Αρχή του Αγίου Νικολάου η σχολική στέγη αλλά και οι δομές εκπαίδευσης αποτελούν βασικό πυλώνα ανάπτυξης, με σημείο αναφοράς την εξυπηρέτηση της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και των οικογενειών μικρών παιδιών. Ως προς αυτή την κατεύθυνση, “ανάσα” για τον δήμαρχο Αγίου Νικολάου είναι η ολοκλήρωση και λειτουργία του 2ου Βρεφονηπιακού Σταθμού 150 θέσεων για βρέφη και μικρά παιδιά.

Αναπτυξιακή πορεία - Σχέδιο αιχμής για την Ιεράπετρα

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που εγγράφονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ιεράπετρας για το έτος 2022 ανέρχεται σε 36.247.236,70 ευρώ, με τις χρηματοδοτήσεις να ανέρχονται στο ποσό των 35.311.662,70 ευρώ. Με βάση λοιπόν αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιεράπετρας Θεοδόση Καλαντζάκη που μίλησε στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” της “ΚΡΗΤΗ TV”, το επόμενο έτος είναι κομβικής σημασίας για την αναπτυξιακή πορεία της ευρύτερης περιοχής.

«Άμεση προτεραιότητά μας είναι η τάχιστη ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του μεγάλου έργου της ύδρευσης, που αφορά στη μεταφορά νερού από τις πηγές της Σαρακίνας έως την Ιεράπετρα, και η χρηματοδότηση και η δημοπράτηση της δεύτερης και τρίτης φάσης του έργου. Το συγκεκριμένο είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο, που με την ολοκλήρωσή του θα καλύψει τις ανάγκες σε ύδρευση στην Ιεράπετρα για τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο κ. Καλαντζάκης. Παράλληλα η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της πόλης είναι στις προτεραιότητες της δημοτικής Αρχής, έργο προϋπολογισμού 2.201.400 ευρώ (χρηματοδότηση Ε.Π. Κρήτης), όπως και η κατασκευή του νέου φάρου Ιεράπετρας, καθώς επίσης και η μελέτη ανάπλασης της χερσαίας λιμενικής ζώνης Ιεράπετρας και το μάστερ πλαν.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιεράπετρας, «παράλληλα ολοκληρώνουμε μέσα από την υλοποίηση του έργου που αφορά το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου, συνολικού προϋπολογισμού 1.472.137,45, την ανάπλαση κεντρικών δρόμων της πόλης, συνεχίζοντας και περατώνοντας έτσι την ανάπλαση που είχε ξεκινήσει με την κατασκευή της κεντρικής πλατείας της Ιεράπετρας.

Και στον τομέα όμως της καθαριότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή της Μονάδας Διαχείρισης και Κομποστοποίησης Βιοαποβλήτων Ιεράπετρας».

Ο σχεδιασμός για την περιοχή - Στο “φουλ” οι “μηχανές” για τον Δήμο Σητείας

Την ίδια ώρα, στο “φουλ” φαίνεται να έχει τις μηχανές του και ο Δήμος Σητείας όσον αφορά τις υποδομές στη λασιθιώτικη πόλη, με τον δήμαρχο Σητείας Γιώργο Ζερβάκη, μέσα από την “Ώρα Αιχμής”, να αναφέρεται στην εξαιρετική σημασία που έχει για την περιοχή ο σχεδιασμός για τον νέο αυτοκινητόδρομο, περιμένοντας όλες τις εξελίξεις μέσα στο 2022.

Στοίχημα για τη Σητεία είναι η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών αλλά και η ανάπλαση για το παράκτιο μέτωπο της πόλης, καθώς και η ανάπλαση και πεζοδρόμηση πολλών δρόμων της. Παράλληλα οι υποδομές που σχετίζονται με την αναβάθμιση του αεροδρομίου αλλά και του νοσοκομείου της πόλης αποτελούν αναπτυξιακό στοίχημα.

Επίσης ο σχεδιασμός για τη σχολική στέγη αλλά και η προσπάθεια να γίνει πιο ελκυστική η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Σητεία αποτελούν δύο ακόμα βασικούς άξονες της δημοτικής Αρχής.

Ο σχεδιασμός για το Οροπέδιο

Μπορεί να χαρακτηρίζεται ένας από τους οικονομικά “αδύναμους” Δήμους στην Ελλάδα, ωστόσο το στοίχημα για το Οροπεδίο Λασιθίου είναι αδιαπραγμάτευτο, όπως τόνισε στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” ο δήμαρχος της περιοχής Γιάννης Στεφανάκης. Το τρίπτυχο αποχετευτικό-ύδρευση-οδοποιία είναι οι βασικοί άξονες των έργων για το 2022. Μάλιστα προτεραιότητα της δημοτικής Αρχής αποτελεί το επαρχιακό οδικό δίκτυο και λόγω των αντίξοων συνθηκών που επικρατούν το χειμώνα στην περιοχή. Η αποκατάσταση των προβλημάτων από τους σεισμούς στη σχολική στέγη, αλλά και η βιολογική επεξεργασία των λυμάτων αποτελούν δύο ακόμα άξονες για τα έργα υποδομής στον μικρό ορεινό δήμο του Λασιθίου. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη, η τουριστική προβολή της περιοχής, η ανάπτυξη των υποδομών αλλά και η ανάδειξη των μνημείων είναι στον “χάρτη” του σχεδιασμού.