Ένας ακόμη απρόσκλητος επισκέπτης στις θάλασσες της Κρήτης απειλεί με αφανισμό τα ντόπια αλιεύματα, έχοντας ήδη θέσει σε κίνδυνο τις γνωστές πίνες οι οποίες έχουν αρχίσει να εξαφανίζονται από τις ελληνικές θάλασσες καθώς αποτελούν το κύριο πιάτο για το απειλητικό είδος που έχει μεταναστεύσει στη Μεσόγειο.

Είναι το λεοντόψαρο το οποίο πολλαπλασιάζεται με καταιγιστικούς ρυθμούς και κάνει πλέον αισθητή την παρουσία του στα παράλια της Σητείας και της Ιεράπετρας, ενώ συναντάται πλέον και στον κόλπο του Μιραμπέλλου.

Σε αντίθεση ωστόσο με τον λαγοκέφαλο, παρά την εμφάνιση που ξαφνιάζει το λεοντοψαρο όταν αλιευθεί είναι πλέον ακίνδυνο, ενώ όταν απαλλαγεί από τα αγκάθια, μετατρέπεται σε έναν εξαιρετικά νόστιμο μεζέ, σύμφωνα με το neakriti.gr.

ΕΛΛΑΔΑ13.10.2019 22:00 «Eισβολή» ξενικών ψαριών στην Ελλάδα από την Ερυθρά Θάλασσα «Eισβολή» ξενικών ψαριών στην Ελλάδα από την Ερυθρά Θάλασσα

H Προϊσταμένη του Τμήματος Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου κ. Ελένη Ψόχιου, σε πρόσφατη συνάντηση της με τους εκπροσώπους των συλλόγων αλιέων Αγίου Νικολάου ζήτησε τη σύμπραξη ερασιτεχνών και επαγγελματιών του κλάδου για την ανάσχεση της επέλασης του λεοντόψαρο, καθώς ήδη αρχίζει να εξαφανίζεται ο πληθυσμός των πινών από τον κόλπο της Ελούντας Ήδη η αρμόδια διεύθυνση προγραμματίζει δράσεις για την ενημέρωση των καταναλωτών, ώστε να καταρριφθεί ο μύθος ότι τα λεοντόψαρα είναι τοξικά.

Προγραμματίζεται μάλιστα η έκδοση φυλλαδίου που θα περιέχει ακόμη και συνταγές μαγειρικής έτσι ώστε να αυξηθεί η κατανάλωση, και να μειωθεί ο πληθυσμός τους πριν αρχίσει να ανατρέπει δραματικά τις ισορροπίες στις θάλασσες της Κρήτης

Όπως διευκρινίζεται το δηλητήριο είναι μόνο στις άκρες, στα εξωτερικά αγκάθια του, το οποίο και αυτό αδρανοποιείται μετά από κάποια ώρα.