Το λιπώδες ήπαρ ή αλλιώς η μεταβολική λιπώδης νόσος του ήπατος που έως τώρα ήταν γνωστή κυρίως ως μη αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος αναδεικνύεται σοβαρό παράγοντα απειλής της δημόσιας υγείας.

Σημειώνεται ότι η αλλαγή στην ονομασία της νόσου αφορά κατά κύριο λόγο μια αλλαγή στα διαγνωστικά κριτήρια της νόσου. Επισημαίνεται ότι η ύπαρξη λιπώδους ήπατος σε ασθενείς υπέρβαρους ή και παχύσαρκους ή µε σακχαρώδη **διαβήτη**τύπου θέτει απευθείας τη διάγνωση της νόσου.

Για να τεθεί η διάγνωση σε ανθρώπους με φυσιολογικό ΔΜΣ χωρίς σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, χρειάζεται να πληρούνται δυο κριτήρια από μια λίστα επτά κριτηρίων, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την περιφέρεια μέσης, την αρτηριακή πίεση, τα τριγλυκερίδια ορού, την χοληστερόλη και την ύπαρξη προδιαβήτη.

Στη συγκεκριμένη μεγάλης κλίμακας επιδημιολογικη έρευνα στην Κίνα τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο Journal of Hepatology οι ερευνητές διαπίστωσαν έναν συσχετισμό ανάμεσα στη μακροχρόνια έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους και στον κίνδυνο εκδήλωσης μεταβολικής αιτιολογίας λιπώδους νόσου του ήπατος.

Σημείωνεται στο ygeiamou.gr ότι ο επιπολασμός της νόσου αυξάνεται προοδευτικά από το 1980 και σήμερα επηρεάζει το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού, καθώς και μια πλειοψηφία ενηλίκων ασθενών με διαβήτη, ενώ αποτελεί σοβαρό βάρος για τη δημόσια υγεία.

Προηγούμενα στοιχεία από έρευνες σε ζώα έχουν δείξει ότι η εισπνοή ρυπογόνων ουσιών μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο βλαβών στο ήπαρ. Η έκθεση σε μικροσωματίδια λόγου χάρη φάνηκε ότι μπορεί να πυροδοτήσει στα τρωκτικά νόσο με φαινότυπο μη αλκοολικης στεατοηπατίτιδας, να επηρεάζει δυσμενώς τον ηπατικό μεταβολισμό της γλυκόζης και να οδηγεί σε ηπατική ινογένεση.

Στο πλαίσιο της τρέχουσας επιδημιολογικής έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν περίπου 90.000 ενήλικες στην Κίνα, ένα υποσύνολο πληθυσμού που συμμετείχε στην πολυεθνική έρευνα κοόρτης με 100.000 συμμετέχοντες από την Νοτιοδυτική Κίνα την περίοδο 2018-2019.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μακροχρόνια έκθεση σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να αυξήσει τις πιθανότης μεταβολικής λιπώδους νόσου του ήπατος ιδιαίτερα άνδρες, καπνιστές, καταναλωτές αλκοόλ αλλά και διατροφής με υψηλά λιπαρά. Την επιβαρυντική εικόνα σύμφωνα με τους ερευνητές επιδεινώνουν οι επιλογές του τρόπου ζωής και η υπερβολική συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή χώρα.

«Τα ευρήματά μας προστίθενται στον όγκο των υπαρχόντων στοιχείων για τις επιβλαβείς δράσεις των ατμοσφαιρικών ρύπων στην μεταβολική λειτουργία και τα σχετιζόμενα με αυτή όργανα» επισημαίνει ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Xing Zhao από τη Σχολη Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Sichuan. Η ενδιαφέρουσα παρατήρηση των επιστημόνων είναι ότι η φυσική δραστηριότητα δεν φαίνεται – δυστυχώς – να τροποποιεί το συσχετισμό μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της μεταβολικής λιπώδους νόσου του ήπατος. Για το λόγο αυτό οι ειδικοί επισημαίνουν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί κατά πόσο ο τύπος, η διάρκεια και η ένταση της άσκησης μπορούν να περιορίσουν τις αρνητικές επιδράσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Διαβάστε επίσης:

Πελέ: Ξανά στο νοσοκομείο λόγω όγκου στο έντερο

Κορωνοϊός: Όλα όσα γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη Όμικρον σε 14 ερωτήσεις και απαντήσεις

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν

TAGS: