Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ανακοινώνει ο πρωθυπουργός Ξεκίνησε το συλλαλητήριο κατά του προϋπολογισμού

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% το 2020 αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή κατά τη διάρκεια της ομιλίας του που ξεκίνησε στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2020.

Πρόκειται ουσιαστικά για τη συμπληρωματική μείωση που είχε προαναγγείλει πολλές φορές ο πρωθυπουργός και η οποία είχε εξαγγελθεί ότι θα εφαρμοστεί το 2021.

Από το καλοκαίρι έχει ήδη εφαρμοστεί μείωση στον ΕΝΦΙΑ της τάξεως του 22%.

Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του, θα αναγγείλει και μια πρώτη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης καθώς και μια πρώτη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Στόχος του πρωθυπουργού πάντως είναι να περάσει το μήνυμα ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η διανομή επιδομάτων αλλά η μείωση των φόρων με συνέπεια, η ενίσχυση της ανάπτυξης για όλου και η αύξηση της απασχόλησης.

Για τα παραπάνω μέτρα είχε προϊδεάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας σε προηγούμενη ανακοίνωση του εν μέσω του προϋπολογισμού ότι «ο προϋπολογισμός του 2020 κάνει την αρχή για κλείσει ο φαύλος κύκλος της υπερφορολόγησης. Αντιμετωπίζει ταυτόχρονα το αναπτυξιακό και επενδυτικό κενό που διατηρούσε την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ουραγό στις επενδύσεις και πρωταθλήτρια στην ανεργία».

«Προβλέπει σημαντική αύξηση του Α.Ε.Π., από το 2,2% που καταγράφηκε σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το πρώτο 9μηνο του 2019, στο 2,8% το 2020. Οδηγεί έτσι το ΑΕΠ της Ελλάδας, μετά από πολλά χρόνια, κοντά στα 200 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυξάνει δηλαδή το Εθνικό Εισόδημα σε σχέση με εφέτος κατά επτά δισεκατομμύρια ευρώ περίπου ή 1.600 ευρώ περίπου ανά νοικοκυριό. Ο προϋπολογισμός αυτός αποδεικνύει ότι η «ευημερία για όλους» δεν έρχεται από μόνη της, ούτε με συνθήματα. Απαιτείται σχέδιο, πολλή δουλειά και συνέπεια, που αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη και καλλιεργούν προσδοκίες ρεαλιστικής αισιοδοξίας», κατέληξε.

Το 2020 ξεκινά η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης

«Ο Προϋπολογισμός δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για την μεσαία τάξη και για τους μισθωτούς. Ξέρω ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ωφεληθεί από τις πολιτικές μας στο βαθμό που θα περίμεναν. Αυτό όμως αλλάζει. Καθώς, μήνα τον μήνα, θα δημιουργείται με ασφάλεια και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, δεσμεύομαι ότι το 2020 ξεκινά, επιτέλους, η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Στο ίδιο διάστημα ακολουθεί και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες».

Ο εθνικός πλούτος το 2020 θα αυξηθεί κατά 7,3 δισεκατομμύρια, αγγίζοντας τα 197,3 δισεκατομμύρια. Κάτι που μεταφράζεται σε 1.600 ευρώ περισσότερα για κάθε νοικοκυριό. Ενώ στην απασχόληση, στόχος είναι του χρόνου να έχουμε 100.000 λιγότερους άνεργους, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό.

Για τα αποκαλούμενα «υπερπλεονάσματα». Κατά την τριετία 2016-2018, αφαιρέθηκαν από την οικονομία 11,4 δισεκατομμύρια, πέραν των δεσμεύσεων που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές. Την ίδια ώρα, όμως, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 18,1 δισεκατομμύρια. Ιδού, λοιπόν, με ποια λογιστική -αλλά και ολέθρια- αλχημεία προέκυπταν οι δήθεν επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ που επικαλείται, σήμερα, η αντιπολίτευση.

Δείτε Live τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό:

Ο πρώην Πρωθυπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση για «απάτες»

Για «απάτες που όσο κι αν ωραιοποιούνται και συγκαλύπτονται από τη συστοιχία των φιλικών τους ΜΜΕ, γίνονται όλο και πιο φανερές στην κοινή γνώμη» μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Απάτη μέγιστη, η προπαγάνδα σας για 4ο μνημόνιο. Απάτη μέγιστη, η πολεμική σας για το χρέος, τη στιγμή που η δική μας κυβέρνηση όχι μόνο το ρύθμιζε επιτέλους προς όφελος της χώρας, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, αλλά άνοιγε και ένα καθαρό διάδρομο, μετά από πολλά χρόνια, για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
«Απάτη οι διαρκείς επιθέσεις σας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τα πλεονάσματα, τα οποία είχατε υποσχεθεί να μειώσετε άμεσα, επειδή θα έδειχναν καλή διαγωγή απέναντι στους εταίρους. Απάτη γιατί δεν αξιοποιήσατε αυτό που εμείς αρχίσαμε, τη μείωση δηλαδή των πλεονασμάτων με τη δημιουργία ενός καταπιστευτικού λογαριασμού, που θα εξασφάλιζε τους δανειστές».

«Απάτη η ανάπτυξη 4% που θα φέρνατε αμέσως με την εκλογή σας. Απάτη η δήθεν μεγαλοψυχία σας για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Επί της ουσίας πήρατε τη δική μας ψηφισμένη απόφαση, για να την εναρμονίσετε με τη δική σας ταξική μονομέρεια».

«Απάτη τερατώδης, επίσης, η δήθεν ελάφρυνση της μεσαία τάξης. Την οποία αντί να ελαφρύνετε την επιβαρύνετε με την αύξηση στην τιμή του ρεύματος, την καρατόμηση του κοινωνικού μερίσματος, την κατάργηση της μόνιμης 13ης σύνταξης, το πάγωμα των αυξήσεων του κατώτατου μισθού, τις νέες ασφαλιστικές εισφορές που ετοιμάζετε για τους μη μισθωτούς, την υποχρέωση για 30% αποδείξεις ηλεκτρονικών συναλλαγών».

«Απάτη επίσης η εκστρατεία σας για το κοινωνικό μέρισμα, που όταν το δίναμε εμείς υπερπολλαπλάσιο το χαρακτηρίζατε ψίχουλα».

Στη συνέχεια ο Τσίπρας μίλησε για το δημοσιονομικό κενό που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ (επ’ αυτού κατήγγειλε ότι αρνήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ συνάντηση με στελέχη του ΓΛΚ), το επιτελικό κράτος αλλά και την καταγγελία της συμφωνίας των Πρεσπών, ως «προδοτικής».

Χαρακτήρισε επίσης απάτη τις μπουλντόζες στο Ελληνικό, που θα έπιαναν δουλειά την επόμενη μέρα και έχουν περάσει 5 μήνες και ούτε ο διαγωνισμός για το καζίνο δε τελείωσε.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο «περί νόμου και τάξης» και τις «επελάσεις των ΜΑΤ του κυρίου Χρυσοχοΐδη, λες και βρισκόμαστε σε κατεχόμενη χώρα».

ΚΙΝΑΛ: Πρόταση νόμου για τη «13η σύνταξη»

Η Φώφη Γεννηματά προανήγγειλε ότι το ΚΙΝΑΛ θα φέρει πρόταση νόμου, βάσει της οποίας θα θεσμοθετείται 13η σύνταξη για όλους τους συνταξιούχους, «ώστε να σταματήσει», όπως είπε «η τακτική των μποναμάδων».

Για τον Προϋπολογισμό

Σύμφωνα με την ίδια, «αυτόν τον Προϋπολογισμό θα μπορούσε κάλλιστα να τον υπογράφει ο κ. Τσακαλώτος. Στις ίδιες ράγες κινείται. Τα υπερπλεονάσματα είναι πάντα εδώ. Οι δεσμεύσεις Τσίπρα παραμένουν ισχυρές. Και οι πολίτες παραμένουν στο ίδιο έργο θεατές. Ο προϋπολογισμός του 2020 προσγειώνει τον κ. Μητσοτάκη. Από την «εικονική κανονικότητα» που παρουσιάζει, στη σκληρή πραγματικότητα που ζούμε».
Υπογράμμισε δε ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. θα καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό του 2020.

«Οι αδικίες δεν αντιμετωπίζονται με την πολιτική σας. Η ανεργία δεν μειώνεται. Η Ελλάδα παραμένει πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όποιες θέσεις εργασίας δημιουργούνται , είναι μερικής απασχόλησης με χαμηλούς μισθούς. Άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους με τους πλειστηριασμούς που έρχονται. Οι πολίτες αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Οι φόροι εξοντώνουν τα νοικοκυριά, εξανεμίζουν τα εισοδήματα, οι όποιες μειώσεις είναι για τους λίγους», συνέχισε η Φώφη Γεννηματά.

Υποστήριξε, εξάλλου, πως «το αδιέξοδο της ανάπτυξης παραμένει».

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δοκιμάζονται. Η αγορά φυτοζωεί, οι τράπεζες αδυνατούν να τις χρηματοδοτήσουν. Οι επενδύσεις που όλο έρχονται παραμένουν στα χαρτιά. Στάσιμο το ΠΔΕ, υψηλά πρωτογενή πλεόνασμα γονατίζουν νοικοκυριά και οικονομία. Φορολογικές αλλαγές χωρίς σύνδεση με νέες επενδύσεις και απασχόληση. Αναξιοποίητα κονδύλια του ΕΣΠΑ», είπε.