Με απόφαση του υπουργείου Παιδείας έκλεισε προσωρινά το «Κεστεκίδειο» σχολείο στις Βρυξέλλες, καθώς το κτίριο όπου στεγαζόταν κρίθηκε ακατάλληλο.

«Έχοντας πάντα ως γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών και την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, παρακαλούμε για την διαδικτυακή διεξαγωγή των μαθημάτων το άμεσο χρονικό διάστημα», αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο που έλαβε το σχολείο από το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με το Newsville.be.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚόσμος | 17.03.2023 18:07«H διαφορά θα είναι 10-15 μονάδες - Γνωρίζουμε τον ηττημένο, αλλά όχι τον νικητή» - Τι λέει γνωστή εταιρεία δημοσκοπήσεων για τις εκλογές στην Τουρκία

Ο άμεσος τερματισμός των μαθημάτων και το κλείσιμο του σχολείου αυτονόητα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα τόσο στους ίδιους τους μαθητές -και ιδίως σε αυτούς που βρίσκονται στην τελευταία τάξη του Λυκείου-, καθώς και στους γονείς και τις οικογένειες των μαθητών οι οποίοι, για μία ακόμα φορά, μετά το τέλος της πανδημίας, θα πρέπει να προσαρμόσουν χωρίς προειδοποίηση την καθημερινότητα τους στην επιστροφή των μαθητών στο σύστημα της τηλεκπαίδευσης, αναφέρει η ΕΡΤ.

Γιατί καθυστέρησε να ολοκληρωθεί η έκθεση ακαταλληλότητας;

Λίγες εβδομάδες μετά την αρχή του σχολικού έτους, τον Οκτώβριο του 2022, κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του Υπ. Παιδείας ήρθε στις Βρυξέλλες και επισκέφτηκε το κτίριο που στεγάζει το ελληνικό σχολείο στο δήμο του St. Gilles στην οδό Joseph Claes 91. Τότε διαπιστώθηκε πως υπήρχαν 4-5 τεχνικά σημεία στα οποία έπρεπε να δοθούν λύσεις. Ένα από αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ήταν το σύστημα ηλεκτροδότησης των εγκαταστάσεων.

Όμως, ένα ατυχές συμβάν φαίνεται να μετέθεσε την τελική έκθεση της καταλληλότητας του ελληνικού σχολείου στις Βρυξέλλες αρκετούς μήνες μετά από την επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων και με τον τρόπο αυτό φτάσαμε στα μέσα Μάρτη όπου η εγκύκλιος του Υπ. Παιδείας έβαλε, μέσα σε μία μέρα, οριστικό τέλος στη λειτουργία του σχολείου. Να σημειώσουμε πως το συγκεκριμένο κτίριο περιήλθε στα περιουσιακά στοιχεία της Ιεράς Μητρόπολης Βελγίου μετά από δωρεά της οικογένειας Κεστεκίδη και παραχωρήθηκε στο ελληνικό κράτος για να φιλοξενήσει τις ανάγκες του ελληνικού σχολείου.

Η ιστοσελίδα το Newsville.be έχει κατακλυστεί από μηνύματα γονιών, που ρωτούν σχετικά με τους ακριβείς λόγους για τους οποίους έκλεισε το σχολείο, αν οι λόγοι αυτοί είναι όντως ικανοί για να κρίνουν το σχολείο ως ακατάλληλο, αλλά και γιατί αν όντως συντρέχουν λόγοι κτιριακής ακαταλληλότητας υπήρχε τόση καθυστέρηση στην χτεσινή απόφαση του Υπ. Παιδείας.

Δεδομένου πως δεν υπήρξαν έργα, ανακαινίσεις ή άλλες μεγάλες αλλαγές στο εν λόγω κτίριο, γονείς και μαθητές αναρωτιούνται αν τα προηγούμενα πολλά χρόνια λειτουργίας του σχολείου υπήρχε όντως κίνδυνος για παιδιά και εκπαιδευτικούς; Τέλος, παραμένει το ερώτημα του αν, σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα που υπήρχε γνώση των προβλημάτων, θα μπορούσαν να επιδιορθωθούν τα προβλήματα αυτά και να μην προχωρήσει το Υπουργείο στην άμεση αυτή απόφαση και με προφανή απουσία λύσης ή όποιου άλλου στρατηγικού σχεδιασμού. Σημειώνεται, ακόμα, πως το σχολείο επισκέφτηκε η κυρία Κεραμέως, Υπουργός Παιδείας, τον Σεπτέμβριο του 2019.