«Όπως γνωρίζετε, έχουμε εδώ και πολλά χρόνια μια κοινή ζώνη κυκλοφορίας την οποία αποκαλούμε Σένγκεν. Υποστηρίζω – και θα καταθέσω τις πρώτες προτάσεις επί του θέματος στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου - πως πρέπει να μεταρρυθμίσουμε ριζικά τη ζώνη Σένγκεν, αναθεωρώντας την οργάνωση της, αυξάνοντας την κοινή μας προστασία με μια πραγματική αστυνομική δύναμη στα εξωτερικά της σύνορα, ενισχύοντας την ενσωμάτωση των κανόνων μας, καθώς και οικοδομώντας μια κοινή λειτουργία των Υπουργών Εσωτερικών και υπεύθυνων για την Ασφάλεια, ώστε η Ευρώπη να λειτουργήσει με πολύ πιο συλλογικό τρόπο στο ζήτημα αυτό. Τούτο είναι το δεύτερο στοιχείο της απάντησης αναφορικά με την εξέλιξη του κινδύνου που παρατηρούμε και εκείνο που θα μας επιτρέψει να είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί στην προστασία των κοινών μας συνόρων».

Αυτά είπε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, που ανακοίνωσε ότι θα διπλασιάσει την αστυνομική και στρατιωτική παρουσία στα σύνορά της. «Οι επιθέσεις στη Γαλλία και στην Αυστρία πριν από λίγες μέρες στη Βιέννη, μας δείχνουν ότι ο κίνδυνος της τρομοκρατίας είναι παντού, ότι τα δίκτυα έχουν παγκοσμιοποιηθεί, ότι οι τρομοκράτες οργανώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο αφενός μέσω του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αφετέρου στέλνοντας πράκτορες που διασχίζουν τα σύνορά μας. Επιβάλλεται η Ευρώπη να εντείνει την αντίδρασή της. Η Γαλλία το πραγματοποιεί για τα δικά της σύνορα, διπλασιάζοντας τις υπάρχουσες δυνάμεις. Είναι σειρά της Ευρώπης να το πράξει, θα πάρουμε την πρωτοβουλία στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, με στόχο την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης υπό τη γαλλική προεδρία», είπε ο Μακρόν.

Μετά τις τελευταίες επιθέσεις, η γαλλική κυβέρνηση έκλεισε ένα τζαμί, συνέλαβε μερικές δεκάδες άτομα και έλαβε μέτρα για τη διερεύνηση και τη διάλυση ενώσεων που φέρονται να έχουν εξτρεμιστικές συμπάθειες. Ανακοίνωσε, επίσης, σχέδια απέλασης 231 αλλοδαπών, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται ήδη στη φυλακή. Τα νέα από το Παρίσι προκάλεσαν ανησυχία στις Βρυξέλλες, όπου η Σένγκεν θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ΕΕ.

«Είναι επίτευγμα το ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες κινούνται στην Ευρώπη χωρίς ελέγχους στα σύνορα. Η κρίση του κορονοϊού απέδειξε ότι τα ταξίδια είναι απαραίτητα καθημερινά για εργαζομένους και για συνένωση οικογενειών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Κρίστιαν Βιγκαντ. «Η Σένγκεν κατά καιρούς έχει αντιμετωπίσει διάφορες προκλήσεις και για αυτό χρειάζεται αναθεώρηση. Το συμμερίζεται και η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν. Έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία και στις αρχές Δεκεμβρίου θα γίνει ένα Φόρουμ για τη Σέγκεν, στο πλαίσιο του Συμφώνου Μετανάστευσης. Θα θέσουμε νέους στόχους για την αναθεώρηση της Σένγκεν, για να την ενδυναμώσουμε. Το να μην υπάρχουν έλεγχοι στα ευρωπαϊκά σύνορα, προϋποθέτει ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα και επιτήρηση των ελέγχων αυτών, συνεργασία με τις εθνικές αρχές, διασυνδεδεμένο σύστημα στο πλαίσιο της ΕΕ», είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.