Με επιτυχία ο 10ος Διεθνής διαγωνισμός Ελαιολάδου ATHENA 2025 στα Χανιά

Η φετινή, επετειακή 10η διοργάνωση του διεθνούς διαγωνισμούελαιολάδουATHENA πραγματοποιήθηκε στα Χανιά της Κρήτης, στις 8, 9 και 10 Μαΐου,στην καρδιά του ενετικού λιμανιού,στο ΜεγάλοΑρσενάλι.

Η επιλογή των Χανίων μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς η περιοχή κατέχει εμβληματική θέση ανάμεσα στις ελαιοπαραγωγικές ζώνες της Ελλάδας. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το κορυφαίο ελαιόλαδο του διαγωνισμού (Best ofShow) ήταν τοMarcumCoratinaαπό την ποικιλίαΚορατίνα(με καταγωγή από τη Νότια Ιταλία), της εταιρείαςMarcumOlive, με έδρα την Καλιφόρνια (PasoRobles, κομητείαSanLuisObispo).
Τα αποτελέσματα των βραβευμένωνελαιολάδωνθα αναρτηθούν την Παρασκευή 23 Μαΐου στις 12:00 το μεσημέρι, στονιστότοποτου διαγωνισμού ATHENA: www.athenaoliveoil.gr. Όπως κάθε χρόνο, η αξιολόγηση έγινε από 30μελή διεθνή κριτική επιτροπή, με συμμετοχή 20 ξένων κριτών από 13 χώρες και 10 Ελλήνων.
Ο ATHENA 2025 σημείωσε ρεκόρ συμμετοχών. Αξιολογήθηκαν 640 ελαιόλαδα, το 53% εκ των οποίων από το εξωτερικό. Η εμπιστοσύνη που έδειξαν εκατοντάδες ελαιοπαραγωγοί από 25 χώρες της Αμερικής, της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης επιβεβαιώνει το διεθνές κύρος του διαγωνισμού. Η διαρκής παρουσίαελαιολάδωναπό όλο τον κόσμο καταδεικνύει τη σημασία του ATHENA ως μία από τις σημαντικότερες διεθνείς διαδικασίες αξιολόγησηςελαιολάδου, συμβάλλοντας στην ανάδειξη της Ελλάδας ως ηγετική δύναμη στον παγκόσμιο ελαιοκομικό χάρτη.
Ο ATHENA πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε διαφορετική ελαιοκομική περιοχή της Ελλάδας. Η επιλογή των Χανίων για την επετειακή 10η διοργάνωση ήταν απολύτως συνειδητή, καθώς η σχέση τους με την ελιά και το ελαιόλαδο είναι μοναδική και διαχρονική. Με 8.200.000 ελαιόδεντρα σε 375.000 στρέμματα και ετήσια παραγωγή 26.000 – 30.000 τόνωνελαιολάδου, ο ελαιώνας των Χανίων είναι ο δεύτερος πιο μεγάλος της Κρήτης (μετά του Ηρακλείου) και από τους πιο σημαντικούς της Ελλάδας. Η μορφολογία τού εδάφους και ο πλούτος τωνυπεραιωνόβιωνελιών του εντυπωσίασαν την κριτική επιτροπή, η οποία, εκτός από το χανιώτικο ελαιόλαδο που γνώρισε σε βάθος, επισκέφθηκε πολλές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.Tοφυσικό κάλλος της περιοχής, η κρητική κουζίνα και η αυθεντικότητα των ανθρώπων συνέθεσαν ένα υποδειγματικό μίγμα υποδοχής για τον ATHENA 2025, επιβεβαιώνοντας περίτρανα τη διάσημη κρητική φιλοξενία.
Κατά τα προηγούμενα χρόνια, ο διαγωνισμός έχει φιλοξενηθεί σε Αθήνα,Πύλο, Δελφούς, Ναύπλιο, Σπάτα, Λέσβο, Σητεία, Καβάλα και Σπάρτη. Η πόλη που θα φιλοξενήσει την 11η διοργάνωση θα ανακοινωθεί στην επίσημη τελετή απονομής βραβείων, που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο Αθηνών, στις 7 Ιουνίου 2025.
Σε αυτήν αναμένεται να παρευρεθούν και φέτος πολλοί ελαιοπαραγωγοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στο πλαίσιο του ATHENA 2025 διοργανώθηκαν, επίσης, μία ΈκθεσηΕλαιολάδωντης Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και μία Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα «Εξάγω Ελαιόλαδο», με ομιλητές μέλη της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού. Ο φετινός ATHENA τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Τουρισμού και έγινε σεσυνδιοργάνωσητης Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, του Επιμελητηρίου Χανίων, του Δήμου Χανίων, των ΔήμωνΑποκορώνου,Καντάνου-Σελίνου,Κισσάμου, Πλατανιά καιΣφακίων, της Περιφερειακής Αναπτυξιακής Εταιρείας Κρήτης και του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης με την εταιρεία διαχείρισης εκδηλώσεωνVinetum, η οποία έχει ιδρύσει και οργανώνει ετησίως τον διαγωνισμό. Η δράση εντάσσεται στο έργο «Κρήτη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026», ενώ θεσμικός εταίρος ήταν και φέτος το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.ΠροϊοντικοίΧορηγοί τού διαγωνισμού ήταν τα μεταλλικά νεράΔουμπιά(ανθρακούχο) καιΘεόνη(ήσυχο), τα γιαούρτιαΜπαλαντίνος, οι καφέδεςNespresso, τα μήλαZagorin, η μπύρα Χάρμα (Κρητική Ζυθοποιία), τα φρούτα «Τ. Μυλωνάκη- Κ.ΑδικημενάκηςΕΛΕΝΑ Α.Ε.» και τα κρασιά των οινοποιείωνΑνώσκελη, Μανουσάκη καιΝτουράκη.– Από τις ΗΠΑ το καλύτερο ελαιόλαδο!
Η φετινή, επετειακή 10η διοργάνωση του διεθνούς διαγωνισμούελαιολάδουATHENA πραγματοποιήθηκε στα Χανιά της Κρήτης, στις 8, 9 και 10 Μαΐου,στην καρδιά του ενετικού λιμανιού,στο ΜεγάλοΑρσενάλι. Η επιλογή των Χανίων μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς η περιοχή κατέχει εμβληματική θέση ανάμεσα στις ελαιοπαραγωγικές ζώνες της Ελλάδας. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το κορυφαίο ελαιόλαδο του διαγωνισμού (Best ofShow) ήταν τοMarcumCoratinaαπό την ποικιλίαΚορατίνα(με καταγωγή από τη Νότια Ιταλία), της εταιρείαςMarcumOlive, με έδρα την Καλιφόρνια (PasoRobles, κομητείαSanLuisObispo).
Τα αποτελέσματα των βραβευμένωνελαιολάδωνθα αναρτηθούν την Παρασκευή 23 Μαΐου στις 12:00 το μεσημέρι, στονιστότοποτου διαγωνισμού ATHENA: www.athenaoliveoil.gr. Όπως κάθε χρόνο, η αξιολόγηση έγινε από 30μελή διεθνή κριτική επιτροπή, με συμμετοχή 20 ξένων κριτών από 13 χώρες και 10 Ελλήνων.
Ο ATHENA 2025 σημείωσε ρεκόρ συμμετοχών. Αξιολογήθηκαν 640 ελαιόλαδα, το 53% εκ των οποίων από το εξωτερικό. Η εμπιστοσύνη που έδειξαν εκατοντάδες ελαιοπαραγωγοί από 25 χώρες της Αμερικής, της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης επιβεβαιώνει το διεθνές κύρος του διαγωνισμού. Η διαρκής παρουσίαελαιολάδωναπό όλο τον κόσμο καταδεικνύει τη σημασία του ATHENA ως μία από τις σημαντικότερες διεθνείς διαδικασίες αξιολόγησηςελαιολάδου, συμβάλλοντας στην ανάδειξη της Ελλάδας ως ηγετική δύναμη στον παγκόσμιο ελαιοκομικό χάρτη.
Ο ATHENA πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε διαφορετική ελαιοκομική περιοχή της Ελλάδας. Η επιλογή των Χανίων για την επετειακή 10η διοργάνωση ήταν απολύτως συνειδητή, καθώς η σχέση τους με την ελιά και το ελαιόλαδο είναι μοναδική και διαχρονική. Με 8.200.000 ελαιόδεντρα σε 375.000 στρέμματα και ετήσια παραγωγή 26.000 – 30.000 τόνωνελαιολάδου, ο ελαιώνας των Χανίων είναι ο δεύτερος πιο μεγάλος της Κρήτης (μετά του Ηρακλείου) και από τους πιο σημαντικούς της Ελλάδας. Η μορφολογία τού εδάφους και ο πλούτος τωνυπεραιωνόβιωνελιών του εντυπωσίασαν την κριτική επιτροπή, η οποία, εκτός από το χανιώτικο ελαιόλαδο που γνώρισε σε βάθος, επισκέφθηκε πολλές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.Tοφυσικό κάλλος της περιοχής, η κρητική κουζίνα και η αυθεντικότητα των ανθρώπων συνέθεσαν ένα υποδειγματικό μίγμα υποδοχής για τον ATHENA 2025, επιβεβαιώνοντας περίτρανα τη διάσημη κρητική φιλοξενία.
Κατά τα προηγούμενα χρόνια, ο διαγωνισμός έχει φιλοξενηθεί σε Αθήνα,Πύλο, Δελφούς, Ναύπλιο, Σπάτα, Λέσβο, Σητεία, Καβάλα και Σπάρτη. Η πόλη που θα φιλοξενήσει την 11η διοργάνωση θα ανακοινωθεί στην επίσημη τελετή απονομής βραβείων, που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο Αθηνών, στις 7 Ιουνίου 2025.
Σε αυτήν αναμένεται να παρευρεθούν και φέτος πολλοί ελαιοπαραγωγοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στο πλαίσιο του ATHENA 2025 διοργανώθηκαν, επίσης, μία ΈκθεσηΕλαιολάδωντης Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και μία Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα «Εξάγω Ελαιόλαδο», με ομιλητές μέλη της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού. Ο φετινός ATHENA τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Τουρισμού και έγινε σεσυνδιοργάνωσητης Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, του Επιμελητηρίου Χανίων, του Δήμου Χανίων, των ΔήμωνΑποκορώνου,Καντάνου-Σελίνου,Κισσάμου, Πλατανιά καιΣφακίων, της Περιφερειακής Αναπτυξιακής Εταιρείας Κρήτης και του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης με την εταιρεία διαχείρισης εκδηλώσεωνVinetum, η οποία έχει ιδρύσει και οργανώνει ετησίως τον διαγωνισμό. Η δράση εντάσσεται στο έργο «Κρήτη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026», ενώ θεσμικός εταίρος ήταν και φέτος το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.ΠροϊοντικοίΧορηγοί τού διαγωνισμού ήταν τα μεταλλικά νεράΔουμπιά(ανθρακούχο) καιΘεόνη(ήσυχο), τα γιαούρτιαΜπαλαντίνος, οι καφέδεςNespresso, τα μήλαZagorin, η μπύρα Χάρμα (Κρητική Ζυθοποιία), τα φρούτα «Τ. Μυλωνάκη- Κ.ΑδικημενάκηςΕΛΕΝΑ Α.Ε.» και τα κρασιά των οινοποιείωνΑνώσκελη, Μανουσάκη καιΝτουράκη.