Mε λαμπρότητα εορτάθηκαν τα Άγια Θεοφάνεια στη Σητεία

Mε λαμπρότητα εορτάθηκαν τα Άγια Θεοφάνεια στη Σητεία

Με την αρμόζουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια, και σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκαν το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024 τα Άγια Θεοφάνεια στην πόλη της Σητείας, καθώς και φέτος συνεχίστηκε η μακρόχρονη παράδοση κατά την οποία ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας ιερουργεί και αγιάζει τα ύδατα στη δεύτερη έδρα της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.

Το πρωί της κυριώνυμης ημέρας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Αικατερίνης πόλεως Σητείας τελέσθηκε η Ακολουθία του Όρθρου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, ο οποίος στη συνέχεια προέστη της Θείας Λειτουργίας, συνιερουργούντος του οικείου Ποιμενάρχου Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Βαβυλώνος κ. Θεοδώρου, από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, ο οποίος αγιάσε και ευλόγησε τους παρισταμένους Άρχοντες και τους εκπροσώπους των Στρατιωτικών Αρχών. Στη συνέχεια ευχήθηκε χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλους και αναφέρθηκε εν συντομία στα νοήματα της μεγάλης Δεσποτικής Εορτής των Θεοφανείων και της επιφάνειας του Τριαδικού Θεού στον κόσμο. Ευχαρίστησε τον Σεβ. κ. Κύριλλο για την αγάπη και τη φιλοξενία και του διεβίβασε τις ευχές και τις ευλογίες της Μητρός Εκκλησίας και της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου. Ο Σεβ. κ. Κύριλλος αντιφωνώντας ευχαρίστησε τον πολιό και λόγιο Ιεράρχη κ. Ιωσήφ για την αγάπη και την ευλογητική παρουσία του σήμερα στη γενέτειρα του την ιστορική Σητεία, αλλά και στην Ενορία της Αγίας Αικατερίνης, που γαλουχήθηκε και ανδρώθηκε εκκλησιαστικά. Επίσης, καλωσόρισε τον Θεοφιλ. κ. Θεόδωρο στη Σητεία, υπενθυμίζοντας ότι είχε ξεκινήσει την εκκλησιαστική του διακονία από την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας, υπηρετώντας στην Ενορία Ευαγγελιστρίας Σητείας.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως και Ηγούμενος της Ι. Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού Σητείας Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Εφημέριος του Ι. Καθεδρικού Ναού Αιδεσ. Πρωτ. Νικόλαος Παθιάκης και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς. Εκκλησιάστηκαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Λεωνίδας Τερζής, οι Αντιδήμαρχοι κ. Ιωάννης Δασκαλάκης, κ. Κων/νος Λυμπερίου, κ. Ιωάννης Καρνιαδάκης, κ. Νικόλαος Φυγετάκης, κ. Ελένη Πλατανάκη, ο Διοικητής της Προκεχωρημένης Ναυτικής Βάσης (Π.Ν.Β.) Κυριαμαδίου κ. Ιωάννης Δρακάκης, ο Λιμενάρχης Σητείας Υποπλοίαρχος κ. Ιωάννης Ψαράκης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σητείας κ. Εμμανουήλ Βουτυράκης, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας κ. Παύλος Καπετανάκης, και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων και αρχών και πλήθους κόσμου