Μεγάλα τα κέρδη για τους Αλβανούς σιμισάτορες

Σε  ξένες πολιτείες και δη στην Αλβανία καταλήγει μεγάλο μέρος από τα μισιακά που αναλαμβάνουν ξένοι εργάτες για τη συλλογή του ελαιόκαρπου.

Στους Αλβανούς εργάτες πάει ένα μεγάλο κομμάτι των κερδών των ελαιοπαραγωγών μέσω μισιακών, με αποτέλεσμα κυρίως οι ετεροεπαγγελματίες αγρότες να αλλάζουν φέτος τους όρους όπως γράφει το Agronewsbomb.

Σημειώνει πως είτε μέσω των παχυλών μεροκάματων που εισπράττουν και μάλιστα πολλές φορές με όρους εκβιαστικούς προς τους Έλληνες παραγωγούς, είτε μέσω των συμφωνιών για μισιακά λιοστάσια, ένα μεγάλο μέρος από τα κέρδη του ελαιολάδου και των βρώσιμων ελιών, καταλήγει στην Αλβανία.

Όπως τονίζουν μιλώντας στο Agronewsbomb επαγγελματίες γεωργοί – ελαιοπαραγωγοί “φέτος ένα μεγάλο μέρος των κτημάτων με ελιές κυρίως ελαιοποιήσιμες αλλά και βρώσιμες έχουν καταλήξει σε Αλβανούς εργάτες. Στις ελαιοποιήσιμες (π.χ. Κορωνέϊκη) οι περισσότερες συμφωνίες αφορούν τα λεγόμενα μισιακά με ένα ποσοστό 60-40 υπέρ των Αλβανών, οι οποίοι έχουν επωφεληθεί τα μέγιστα από τις υψηλές τιμές του ελαιόλαδου την εφετινή χρονιά”.

“Οι περισσότεροι παραγωγοί Έλληνες που κάνουν συμφωνίες για μισιακά είναι κυρίως άνθρωποι ετεροεπαγγελματίες που κατοικούν σε πόλεις. Αυτοί τα προηγούμενα χρόνια έκαναν μόνο… έξοδα με αποτέλεσμα να απογοητευθούν και να τα παρατήσουν. Οι Αλβανοί εργάτες από την άλλη που έχουν το… ατού της προσωπικής εργασίας και δεν έχουν θέμα με τα εργατικά, επωφελήθηκαν από τη συγκυρία και φέτος μαζεύουν κέρδη με τέτοιες τιμές”,  λέει Έλληνας παραγωγός.

Πάντως για τη νέα σεζόν με τις τιμές τόσο ψηλά τα δεδομένα αλλάζουν και οι ιδιοκτήτες ζητούν πολλά περισσότερα για ενοικίαση των χωραφιών τους είτε για μισιακά.

Πηγή : Νέα Κρήτη