Μεγάλη κινητικότητα θα πρέπει να υπάρξει για τα έργα στην Κρήτη

«Μπορεί οι πρωθυπουργοί να έχουν τις καλύτερες των προθέσεων για την αποκέντρωση, δεν αφήνουν όμως από κάτω κάποιοι άλλοι για να γίνει η πραγματική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων».
Την φράση αυτή έχει επαναλάβει αρκετές φορές τον τελευταίο καιρό ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, τόσο στο πλαίσιο συναντήσεων με κυβερνητικούς παράγοντες, βουλευτές της Κρήτης αλλά και αυτοδιοικητικούς, όσο και στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Είναι μια αναφορά που αποτυπώνει με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο την αγωνία του πιο έμπειρου αυτοδιοικητικού παράγοντα της Κρήτης, ο οποίος παραμένει ενεργός για την επόμενη πενταετία και καλείται στη νέα θητεία να είναι ο καπετάνιος που θα οδηγήσει με ασφάλεια την Κρήτη «στην δεκαετία των μεγάλων έργων μέχρι το 2030».
Το γεγονός πως στην πορεία αυτή βρίσκεται μπροστά του ένα αδιάφορο κεντρικό κράτος είναι μια πρόκληση. Ένας κρατικός μηχανισμός που δυσκολεύεται να αντιληφθεί τα πραγματικά δεδομένα και τον δρόμο της ανάπτυξης που έχει να διανύσει η Κρήτη. Κινείται ακόμα με ταχύτητες που δεν ξεφεύγουν από τους νωχελικούς ρυθμούς του παρελθόντος.
Οι πόροι
Ο Περιφερειάρχης αποφάσισε να διεκδικήσει τους πόρους, που δικαιούται η Κρήτη, από το Εθνικό Πρόγραμμα ανάπτυξης, πρώην πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Γιατί η Κρήτη σε αυτό τον τομέα έχει αναδειχθεί πρωταθλήτρια μέχρι σήμερα κι αυτό το πιστώνεται στο ακέραιο ο Σταύρος Αρναουτάκης που κατάφερε όλα τα προηγούμενα χρόνια να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, όχι μόνο απορροφώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους και κερδίζοντας νέους, αλλά και δείχνοντας τον τρόπο αξιοποίησης σε άλλους περιφερειάρχες.
Τώρα, στα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί υπάρχει μια καθυστέρηση και μάλιστα επειδή η Κρήτη έχει απορροφήσει αρκετά χρήματα κάποιοι επιδιώκουν να την αφήσουν χωρίς άλλους πόρους από το πρόγραμμα μέχρι το 2025, που λήγει το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό ο Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε στην τελευταία συνεδρίαση προς τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου πως αντί να επιβραβευθεί η Περιφέρεια Κρήτης για την επιτυχία της, δεν θα λάβει πρόσθετες χρηματοδοτήσεις. «Αν πηγαίνει καλά μια περιφέρεια πρέπει να τιμωρηθεί και να μην έχει χρήματα την επόμενη περίοδο; Δεν γίνεται, αυτό δεν είναι σωστό», λέει ο Σταύρος Αρναουτάκης στους συνομιλητές του, μεταφέροντας τον θεσμικό διάλογο που φούντωσε και πάλι στα Γιάννενα και στο συνέδριο της ΕΝΠΕ για πόρους και αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης βρήκε «ευήκοα ώτα» στον Υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα για μια σειρά από έργα που αφορούν τις υποδομές στην Κρήτη, με κυρίαρχο άξονα αναγκαία συνοδευτικά έργα των μεγάλων υποδομών όπως τα αντιπλημμυρικά του νέου αεροδρομίου, το τούνελ που είναι αναγκαίο με τις περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, ύψους περίπου 150 εκατομ. ευρώ, αλλά είναι σημαντικά διότι, όπως σημειώνει ο Περιφερειάρχης, η καταστροφή που θα προέλθει εάν δεν γίνουν τα αντιπλημμυρικά ή αν δεν γίνουν τα περιβαλλοντικά έργα με το τούνελ θα είναι πάρα πολύ μεγάλη.
Οι μελέτες
Παράλληλα, όπως σημειώνει, δεν είναι όλες οι μελέτες ώριμες στον ΒΟΑΚ παρά τα όσα διατείνονται κεντρικοί υπηρεσιακοί παράγοντες. Αλλά χωρίς ώριμες μελέτες είναι προφανές πως υπάρχει αγωνία και για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που πρέπει να απορροφήσουν τα έργα. Διότι στο πρόγραμμα αυτό δεν δικαιολογούνται καθυστερήσεις γιατί μπορούν να χαθούν σημαντικοί πόροι. Παράλληλα, υπάρχουν εκτιμήσεις τεχνικών στις οποίες αναφέρεται ο Σταύρος Αρναουτάκης, σύμφωνα με τις οποίες δεν επαρκούν οι πόροι για την ολοκλήρωση όλων των έργων του ΒΟΑΚ. Συνεπώς, για να σημειωθεί πρόοδος -πέρα από τα κομμάτια του δρόμου που ξεκίνησαν και θα συνεχιστούν ανατολικά- θα πρέπει να υπάρξει και μεγάλη κινητικότητα, ώστε να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος και πόροι από το έργο, διότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να λυθούν στην πορεία και μετά το ξεκίνημα των εργασιών σε όλα τα τμήματα.
Πηγή : Ανατολή