Σε ένα απίστευτο πολιτικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της περιβόητης πια μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρεται λεπτομερώς στο θέμα και κατά τη διάρκεια συζήτησης για τον προϋπολογισμό στη Βουλή το απόγευμα του Σαββάτου.

Μελέτη Τσιόδρα: Ποιος την παρέλαβε;

Αρκετά 24ωρα μετά τη δημοσιοποίηση της Μελέτης Τσιόδρα από τον ερευνητή επιδημιολόγο στον ΕΟΔΥ την περίοδο εκείνη και νυν καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου Θεόδωρο Λύτρα, ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί από επίσημα χείλη ποιος κυβερνητικός παράγοντας ήταν ενήμερος για τη μελέτη.

Παραλληλα, οι φήμες διαδέχονται η μία την άλλη. Η τελευταία ήθελε τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα να παραιτείται από τις επιτροπές που έχει ορισθεί επικεφαλής για την πανδημία, αλλά και από σύμβουλος στο Μέγαρο Μαξίμου για την πανδημία. Κάτι τέτοιο όμως διαψεύδεται από έγκυρες πηγές που έχουν γνώση των συζήτησεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠολιτική | 17.12.2021 07:05Μελέτη Τσιόδρα για ΜΕΘ: Δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση για το timing της δημοσιοποίησης - Όλο το παρασκήνιο και η ενόχληση του ΜαξίμουΠολιτική | 17.12.2021 15:00Μετά την Γκάγκα και ο Σκέρτσος υποβαθμίζει τη μελέτη Τσιόδρα για ΜΕΘ: Αδιάφορο αν την γνώριζε η κυβέρνηση - Δεν κομίζει κάτι καινούργιοΠολιτική | 17.12.2021 22:29 Σύγκρουση για τη μελέτη Τσιόδρα για τις ΜΕΘ… που δεν ξέρουν ποιος παρέλαβε

Καθόλου τυχαία βέβαια καθώς επιχειρείται από την κυβέρνηση να καταλαγιάσει το θέμα, αφού μία πιθανή παραίτηση θα προκαλούσε περαιτέρω αναταράξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Γι αυτό και στην κυβέρνηση μετακινήθηκαν πλέον από τη … «δυσμένεια που είχε υποπέσει» στο «δεν υπάρχει θέμα Τσιόδρα».

Γιατί υποτιμήθηκε η μελέτη Τσιόδρα

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr η «επιχείρηση» υποτίμησης της μελέτης δεν επελέγη τυχαία ως στρατηγική. Κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν ότι ο ίδιος ο Σωτήρης Τσιόδρας όταν την παρουσίασε (περιέγραψε) στο υπό …αναζήτηση κυβερνητικό στέλεχος, δεν έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα. Άλλωστε τα συμπεράσματα, στους επιστήμονες τουλάχιστον αλλά και στον κοινό νου, δεν ήταν και κάτι το μη πρωτοφανές: Ότι δηλαδή εκτός ΜΕΘ χάνουν τη ζωή τους ασθενείς ή ότι τα περιφερειακά νοσοκομεία υπολείπονται αυτών της Αθήνας. Μία γνώση που υπάρχει για το σύστημα υγείας εδώ και δεκαετίες. Το ζήτημα όπως γίνεται αντιληπτό είναι άκρως πολιτικό.

2d4d284c-8738-4218-a2e9-2db1d286e348.jpg

Γι αυτό άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός το παραδέχτηκε στη Βουλή επισημαίνοντας ότι απαιτείται ενίσχυση του ΕΣΥ κάτι το οποίο πράττει, όπως είπε.

Από την άλλη όπως μεταφέρουν καλά γνωρίζοντες στο ethnos.gr, σε κυβερνητικά στελέχη υπάρχει έντονη πικρία για τη μη στήριξή τους στην υπόθεση διαρροής πληροφοριών. Εξάλλου τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μία υπόγεια προσπάθεια στοχοποίησης διαφόρων στελεχών οι οποίοι ουδεμία σχέση είχαν με την υπόθεση.

Φαίνεται πάντως πως η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες έχει βάλει πλώρη να υποβαθμίσει πλήρως το θέμα ώστε να μην υπάρχει στην επικαιρότητα. Κάτι που φαίνεται πως επιθυμούν όλες οι πλευρές και οι τάσεις της κυβέρνησης.