Η Μέρκελ αναζητά τρόπο να ισορροπήσει την απόφαση του Δικαστηρίου της Φρανκφούρτης με τις Ευρωπαϊκές συνθήκες.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε σε στελέχη του κόμματός της τη Δευτέρα ότι η κρίση που προκάλεσε η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας σχετικά με το πρόγραμμα τόνωσης της ΕΚΤ είναι «επιλύσιμη» εάν η κεντρική τράπεζα εξηγήσει το σχέδιο – ανέφεραν στο Reuters δυο χριστιανοδημοκράτες που συμμετείχαν στη συνάντηση.

Το ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο της Καρλσρούης την περασμένη εβδομάδα έδωσε στην ΕΚΤ τρεις μήνες διορία για να δικαιολογήσει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοστικής χαλάρωσης ή αλλιώς η Bundesbank, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας θα αποσυρθεί από το πρόγραμμα. Επίσης η απόφαση καλούσε το γερμανικό κοινοβούλιο και την κυβέρνηση να πιέσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η απόφαση έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων στην Ευρωζώνη αλλά και μέσα στη Γερμανία (με τον πρόεδρο της Βουλής Βολφγκανκ Σόιμπλε να παίρνει διακριτικά αποστάσεις), με τελευταία την αντίδραση της επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν η οποία προειδοποίησε ακόμα και με νομικές ενέργειες κατά της Γερμανίας με αφορμή την απόφαση.

Η Μέρκελ δήλωσε στη συνάντηση των ανώτερων αξιωματούχων των Χριστιανοδημοκρατών της τη Δευτέρα ότι ήταν αναμενόμενο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπογραμμίσε ότι τα εθνικά δικαστήρια δεν μπορούν να αμφισβητήσουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ανέφεραν οι συμμετέχοντες.