Μετά τα βίντεο βίας και τις εικόνες με κουκουλοφόρους η ΕΛΑΣ μάς συμβουλεύει να μην χειραγωγούμαστε από bots

Τις τελευταίες ημέρες και συγκεκριμένα μετά τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια για το δυστύχημα στα Τέμπη, για άλλη μια φορά, βλέπουμε παντού στα social media αδιανόητα σκηνικά αστυνομικής βίας. Βέβαια, τα είδαμε και από κοντά. Δεν είναι... προϊόν AI.

Εκτός των εικόνων αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, χαμός γίνεται στα social media και με κουκουλοφόρους να στέκονται μαζί με αστυνομικούς, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη. Και εκεί υπήρχαν αυτόπτες.

Σήμερα, λίγες μέρες μετά, η Ελληνική Αστυνομία ενημερώνει το κοινό για την «ολοένα και αυξανόμενη δραστηριότητα αυτοματοποιημένων ψεύτικων λογαριασμών (bots) στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, η δημιουργία και ύπαρξη των οποίων αποσκοπεί στη χειραγώγηση της κοινής γνώμης, τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και την αλλοίωση της δημόσιας συζήτησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕλλάδα | 01.03.2025 08:24 Συλλαλητήρια για Τέμπη: Καταγγελία πατέρα θύματος στο ethnos.gr - «Καθόμασταν ειρηνικά μπροστά στη Βουλή και μας γέμισαν με χημικά»Ελλάδα | 02.03.2025 18:58 Άλλη μία απρόκλητη επίθεση ΜΑΤ σε διαδηλωτές: «Πέταξαν κάτω τη μητέρα μου, την κλωτσούσαν» - Έκκληση για αυτόπτες μάρτυρες

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Τι είναι τα κακόβουλα και παραπλανητικά bots;

Πρόκειται για αυτοματοποιημένους λογαριασμούς που δημιουργούνται μαζικά για να δημοσιεύουν, να σχολιάζουν και να αλληλεπιδρούν «ποστάροντας» περιεχόμενο, δίνοντας την ψευδαίσθηση πραγματικής συμμετοχής στη δημόσια συζήτηση.

Πώς αναγνωρίζονται;

  • Έχουν προφίλ χωρίς φωτογραφία ή με γενικά ονόματα χρήστη (τυχαίοι αριθμοί, όνομα ή επώνυμο ακολουθούμενο από αλφαριθμητικούς συνδυασμούς)
  • Κάνουν χιλιάδες αναρτήσεις μέσα σε λίγες ημέρες, κυρίως μέσω αναδημοσιεύσεων
  • Δημοσιεύουν σε μη φυσιολογικές – ανθρώπινες ώρες (π.χ. μεταμεσονύχτια δραστηριότητα χωρίς παύση)
  • Παρουσιάζουν έλλειψη πρωτότυπου περιεχομένου και έχουν αταίριαστο αριθμό ακολούθων (following-followers ratio)
  • Διαμοιράζουν περιεχόμενο σε πολλές διαφορετικές γλώσσες.

Πού και πώς χρησιμοποιούνται τα κακόβουλα bots;

Τα κακόβουλα bots χρησιμοποιούνται σε πολλές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, συνήθως για να επηρεάζουν την κοινή γνώμη και να παραπλανούν το κοινό.

Ειδικότερα, δημιουργούν χιλιάδες αναρτήσεις, ενισχύοντας συγκεκριμένα hashtags και περιεχόμενο ώστε να επηρεαστούν οι τάσεις στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και να αυξηθούν τα σχόλια και οι αναδημοσιεύσεις συγκεκριμένων αναρτήσεων, δημιουργώντας μία τεχνητή εντύπωση ευρείας στήριξης ή αντίδρασης.

Για παράδειγμα, έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατέδειξε τη δημιουργία χιλιάδων bots σε δημοφιλή Social Media (tik-tok, X, Facebook, Instagram) με αφορμή καμπάνια για πρόσφατη δημόσια συνάθροιση, με σκοπό να αλληλεπιδρούν με πραγματικούς δημιουργούς περιεχομένου και να χειραγωγήσουν τους αλγόριθμους των πλατφορμών για να αυξήσουν την ορατότητα – επισκεψιμότητα.

Γιατί είναι επικίνδυνα;

Συνεπώς, τα κακόβουλα bots είναι επικίνδυνα καθώς ενισχύουν ψευδείς ειδήσεις και χειραγωγούν τους αλγόριθμους των κοινωνικών δικτύων, ενώ παράλληλα δημιουργούν ψευδή εικόνα της πραγματικότητας.

Τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες;

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Αστυνομία συμβουλεύει του πολίτες:

  • Να μην αλληλεπιδρούν με ύποπτους λογαριασμούς.
  • Να αναφέρουν ψεύτικους λογαριασμούς στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης (Social Media).
  • Να διασταυρώνουν τις πληροφορίες από έγκυρες και αξιόπιστες πηγές.
Διαβάστε ακόμη

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη και Ζελένσκι πριν τη Σύνοδο Κορυφής - «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία»

33fc3f38-59c7-4252-8bc7-b7c5437987ed.jpg

«Δεν δίνουν αποζημίωση για τον νεκρό πατέρα μου» - Συγκλονίζει συγγενής θύματος στα Τέμπη

c79858f2-939e-4255-bc2e-facd92fee604.jpg

Ευρωπαϊκή έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα: Η Ελλάδα στην ίδια λίστα με τριτοκοσμικές χώρες!

c48f5896-98be-4e10-a6db-98b25c6db382.jpg

SOS από Kaspersky: Διαρροή 2 εκατομμυρίων τραπεζικών καρτών από κακόβουλο λογισμικό

579855ad-f761-4f48-8377-2054db5d9468.jpg