Οι πυλώνες, σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό είναι τρεις: επιστροφές, απελάσεις και ένταξη. Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στην εκπομπή «SocialNet» με τον Φώτη Καρύδα, αναφέρθηκε και στα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία σε ο,τι αφορά τις απελάσεις.

«Κορυφαίο θέμα στο μεταναστευτικό είναι η φύλαξη των συνόρων γιατί μεταναστευτική πολιτική μόνο με αφίξεις δεν μπορείς να κάνεις. Αυτό δηλαδή, το οποίο είχαμε στο παρελθόν το 2015 και το 2016, τότε που η μεταναστευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «ανοίξαμε και σας περιμένουμε», και είχε μόνο αφίξεις και τίποτα άλλο, αυτό δεν είναι μεταναστευτική πολιτική σε μία σοβαρή χώρα. Μία σοβαρή χώρα φυλάσσει τα σύνορά της και διαχειρίζεται με ανθρωπιστικό τρόπο τους ανθρώπους που έχουν ήδη μπει μέσα. Υπάρχει και η άλλη πτυχή «επιστροφές απελάσεις» αλλά με τον κορωνοϊό αυτό έχει σταματήσει σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα έχουν σταματήσει λόγω Τουρκίας. Η Τουρκία δεν εφαρμόζει καμία διεθνή συνθήκη και διημερή συνθήκη. Δεν τις εφάρμοζε και πριν από την πανδημία. Από τότε που ξέσπασε η πανδημία δεν τις εφαρμόζει με πρόσχημα την πανδημία. Στην Τουρκία θα ήταν εύκολο να γίνουν οι επιστροφές»

, υπογράμμισε η κα Βούλτεψη.

Η υφυπουργός χαρακτήρισε τον Έβρο «θησαυροφυλάκιο εθνικής μνήμης και εθνικής συνείδησης», και υπογράμμισε ότι σε αυτή την περιοχή δεν θα υπάρξει κέντρο καταγραφής. «Η Ελλάδα είναι μία μικρή χώρα δεν μπορεί να φιλοξενήσει όλο τον κόσμο εδώ. Έχουμε λοιπόν, επιστροφές, απελάσεις, και ο τρίτος πυλώνας είναι η ένταξη. Η ένταξη είναι κορυφαία διαδικασία, η οποία υπάρχει σε όλες τις χώρες. Σκεφτείτε ότι η Αυστρία, που θεωρείται μία χώρα όχι ιδιαίτερα φιλική σε ότι αφορά η διαχείριση του μεταναστευτικού, έχει την πιο σοβαρή ενταξιακή διαδικασία. Ο σκοπός μας εμάς είναι ένταξη, δηλαδή εκπαίδευση αυτών των πληθυσμών με σκοπό τη μετεγκατάσταση. Εμείς εδώ δεν μπορούμε να φιλοξενούμε άπειρο κόσμο, τον οποίο θα εντάσσουμε θα εκπαιδεύουμε κλπ., διότι δεν έχουμε λύσει τα προβλήματα των Ελλήνων. **Ο Έβρος **τώρα είναι μία ειδική περίπτωση, θησαυροφυλάκιο εθνικής μνήμης και εθνικής συνείδησης, άρα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί όπως αντιμετωπίζονται άλλες περιοχές της Ελλάδας. Η απόφαση του Πρωθυπουργού είναι να μην υπάρξει μόνιμη εγκατάσταση παρά μόνο κέντρο καταγραφής. Αυτό έχει λυθεί και το γνωρίζουν και οι Εβρίτες. Πολύ μεγάλο ρόλο για να αποφευχθούν οι ροές παίζει η φύλαξη», τόνισε χαρακτηριστικά** η κα Βούλτεψη**.

Ειδήσεις σήμερα:

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Περάσαμε τους 200 εκατ. εμβολιασμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ξεκίνησαν να χορηγούν πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της Covid-19 στις Βρυξέλλες

Πώς η Μαδρίτη έφτασε να απελάσει 4.000 μετανάστες μέσα σε λίγες μέρες - Όλο το παρασκήνιο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr