Σε μια σχεδόν άδεια αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ενδεχομένως λόγω του κορωνοϊού, έλαβε χώρα η συζήτηση ανάμεσα στους Ευρωβουλευτές και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιοχάνσον αναφορικά με την κατάσταση στα ελληνο - τουρκικά σύνορα.

Σχεδόν άπαντες οι παρόντες ευρωβουλευτές άσκησαν σκληρή κριτική στην ΕΕ λόγω της αδυναμίας της να καταλήξει σε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, ενώ έδωσαν τα συγχαρητήριά τους στην ελληνική κυβέρνηση για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων.

Οι ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν στις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα ταυτοποίησης στα ελληνικά νησιά, όπως στη Λέσβο, τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η Ελλάδα έμεινε μόνη τόσον καιρό για να αντιμετωπίσει ένα τόσο καίριο ζήτημα δίνοντας τα «κλειδιά» της διαχείρισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ρόλων σε τρίτες χώρες.

Η Μαρία Σπυράκη, ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) τόνισε ότι η η Ελλάδα δέχθηκε ασύμμετρη απειλή, καθώς η Τουρκία εργαλειοποιεί ανθρώπους, είτε από τη Συρία, είτε από άλλες χώρες. «Η Ελλάδα έχει στείλει ήδη σχετικό αίτημα για τη μετεγκατάσταση προσφύγων χωρίς να κοινοποιηθεί στα κράτη - μέλη» τόνισε στην Επίτροπο Γιοχάνσον η κυρία Σπυράκη.

Κομισιόν: Χρειαζόμαστε μια κοινή πολιτική ασύλου και μετανάστευσης στην ΕΕ

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια δύσκολη και ανησυχητική κατάσταση. Απλές λύσεις δεν υπάρχουν αλλά υπάρχουν τρόποι να αποκλιμακώσουμε την κατάσταση» τόνισε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιοχάνσον. Απαντώντας στις ερωτήσεις των Ευρωβουλευτών, η Επίτροπος Γιοχάνσον υπογράμμισε ότι η ΕΕ αλλά και τα κράτη - μέλη εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα, κάτι για το οποίο αισθάνεται υπερήφανη.

«Χρειαζόμαστε ασφαλή εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα, επαρκές προσωπικό και διαχειριστικό ρόλο της FRONTEX. Το βασικότερο είναι να μείνουμε ενωμένοι και να δείξουμε ότι σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα ακόμα και σε χαλεπούς καιρούς. Το δικαίωμα ασύλου είναι θεμελιώδες. Θεωρούμε δεδομένο ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί αυτό το δικαίωμα», υπογράμμισε η Επίτροπος Γιοχάνσον επαναλαμβάνοντας ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα επισκεφθεί την Ελλάδα.

«Αυτό που επείγει είναι να ξεπεραστούν οι διαφωνίες στο Συμβούλιο της ΕΕ και να καταλήξουμε σε μια κοινή πολιτική ασύλου».

Διαβάστε επίσης
Κουρτς σε Μητσοτάκη: «Είμαι ευγνώμων που η Ελλάδα προστατεύει τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα»