Με την ατμόσφαιρα στην Αττική να είναι αποπνικτική, εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που καίει το δάσος στην Εύβοια, το ΚΕΕΛΠΝΟ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία συστήνει την λήψη των παρακάτω μέτρων για την αποφυγή εισπνοής καπνού:

Οδηγίες προστασίας από την εισπνοή καπνού σε περίπτωση πυρκαγιάς

Σε γενικές γραμμές, η έκθεση στον καπνό ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων.

Άτομα με χρόνια αναπνευστικά, καρδιολογικά ή άλλα νοσήματα, έγκυες, ηλικιωμένοι και παιδιά βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο από τις επιπτώσεις του καπνού.

Παράλληλα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προτείνει άμεσα μέτρα προστασίας του πληθυσμού όπως:

Μπεχράκης στο One Channel: Στο «κόκκινο» η ατμόσφαιρα από τη φωτιά στην Εύβοια

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Παναγιώτης Μπεχράκης, μιλώντας στο One Channel επεσήμανε τους κινδύνους και τα αναπνευστικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν, οι κατοίκοι των περιοχών που δοκιμάζονται από τα ξημερώματα της Τρίτης (138) από την πύρινη λαίλαπα στην Εύβοια, αλλά και στην Αττική.

Όπως σημείωσε ο κ. Μπεχράκης, μετά από μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τρίτης στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου στην Πλάκα, σημειώθηκε σημαντική αύξηση μικροσωματιδίων PM1 και PM2.5. Πρόκειται για σωματίδια που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές φλεγμονές στο αναπνευστικό σύστημα.

Υπογράμμισε ακόμη πως η συγκέντρωση αυτών των μικροσωματιδίων θα είναι πολύ υψηλότερη, κοντά στις περιοχές που συνεχίζουν να καίνε οι φωτιές.

Ο κ. Μπρεχράκης σημείωσε πως οι ευπαθείς ομάδες ατόμων με αναπνευστικά προβλήματα (ΧΑΠ και άσθμα) είναι εκείνες που δοκιμάζονται περισσότερο από αυτή την υψηλή συγκέντρωση μικροσωματιδίων, δίνοντας τις κατάλληλες οδηγίες προστασίας.

Πηγή: onetv.gr