Μετρό: Εργαζόμενοι προειδοποιούν για σοβαρά «αγκάθια» μετά με την πρόταση Κυρανάκη για 24ωρη λειτουργία - Τι εξετάζει η ΣΤΑΣΥ

«Σκαλώνει» σε αντικειμενικά προβλήματα η πρόταση που έκανε προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης αναφορικά με την 24ωρη λειτουργία του μετρό για μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα (Παρασκευή, Σάββατο) προκειμένου να υπάρχει εναλλακτικός του ΙΧ τρόπος μετακίνησης για όσους έχουν βγει να διασκεδάσουν και έχουν καταναλώσει αλκοόλ.

Την ώρα που η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ «τρέχει» ήδη τη μελέτη βιωσιμότητας που έχει ζητήσει το υπουργείο, οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς χαρακτηρίζουν την πρόταση Κυρανάκη όχι μόνο ανεφάρμοστη και κοστοβόρα, αλλά και ιδιαίτερα επικίνδυνη για την ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων, αλλά και για τη βιωσιμότητα των μέσων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕλλάδα | 20.05.2025 21:40Κρήτη: Επιτήδειοι προσποιούνταν τους συγγενείς και «άρπαζαν» κοσμήματαΕλλάδα | 20.05.2025 21:55Τραγωδία στο Μάτι: Αποσύρονται οι εφέσεις των ΟΤΑ μετά από παρέμβαση Πιερρακάκη

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω πρόταση ήρθε να συμπληρώσει την πρώτη εξαγγελία του κ. Κυρανάκη για τη θεσμοθέτηση επιδοτούμενης μετακίνησης με ταξί όσων επιστρέφουν από κέντρα διασκέδασης, η οποία εκτός της σφοδρής αντίδρασης των αυτοκινητιστών, είδε ...κόκκινη κάρτα και από το Μέγαρο Μαξίμου μέσω δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη.

Να σημειωθεί ότι η λειτουργία των μέσων σταθερής τροχιάς, ιδιαιτέρως της Γραμμής 1 αλλά και της Γραμμής 3 ήδη μετά βίας επιτυγχάνεται ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που η κίνηση πολλαπλασιάζεται λόγω του τουρισμού, εξαιτίας της έλλειψης συρμών αλλά και εργαζομένων.

Στα ζητήματα της επαρκούς συντήρησης, της καθαριότητας, αλλά και των κενών σε τροχαίο υλικό και ανθρώπινο δυναμικό σε συνδυασμό με το στοίχημα αντοχής των συστημάτων είχαν άλλωστε φρενάρει και προηγούμενες απόπειρες 24ωρης λειτουργίας, καθώς αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα τίθεται στον δημόσιο διάλογο. Αυτά είναι και τα ζητήματα, τα οποία εξετάζει αυτήν την περίοδο και η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ προκειμένου να παρουσιάσει μία ολοκληρωμένη πρόταση στο υπουργείο.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αναμένονται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, ενώ στο διάστημα αυτό διερευνώνται κυρίως οι τρόποι με τους οποίους θα μπορεί να γίνεται αφενός ο καθαρισμός των σταθμών που τώρα πραγματοποιείται μετά το πέρας της εμπορικής λειτουργίας, αλλά και η συντήρηση του δικτύου.

Οι χρόνοι αυτοί έχουν ήδη συμπιεστεί την Παρασκευη και το Σάββατο καθώς τα τελευταία δρομολόγια ξεκινούν στις 2 π.μ. από το Σύνταγμα. Αυτό σημαίνει ότι το «ρεύμα» κλείνει περίπου στις 3 αφήνοντας κενό μόλις 1,5 ώρας μέχρι την πρωινή επαναλειτουργία των σταθμών και κατά συνέπεια ήδη αντιμετωπίζονται μόνον οι πιο επείγουσες βλάβες. Παράλληλα θα πρέπει να διερευνηθεί και η δυνατότητα συνεχόμενης λειτουργίας των συστημάτων ασφαλείας, όπως για παράδειγμα αυτό της σηματοδότησης και το πως μπορούν να ανταποκριθούν σε συνθήκες συνεχόμενης λειτουργίας.

Αυτήν την περίοδο διεξάγεται λεπτομερής καταγραφή των εργασιών που γίνονται τις νυχτερινές ώρες, ενώ παράλληλα μελετάται το παράδειγμα πόλεων του εξωτερικού. Στην Ελλάδα μια δοκιμή 24ωρης λειτουργίας είχε γίνει το 2004, εξηγούν πηγές της ΣΤΑΣΥ, προσθέτοντας, πάντως, ότι τότε το δίκτυο ήταν πολύ περιορισμένο.

Σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν εφαρμοστεί η συγκεκριμένη εξαγγελία, εφικτό θεωρείται να αφορά αρχικά μόνο το βράδυ του Σαββάτου με την έναρξη εφαρμογής να τοποθετείται μετά το καλοκαίρι, καθώς κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς σωστό προγραμματισμό και διασφαλίσεις νωρίτερα. Πηγές κοντά στην υπόθεση μάλιστα τονίζουν ότι το μέτρο θα χρειαστεί να εφαρμοστεί πιλοτικά για διάστημα πέντε ή έξι μηνών πριν ληφθούν περαιτέρω οριστικές αποφάσεις.

Η ΣΤΑΣΥ συγκεντρώνει επίσης στοιχεία αναφορικά με την εφαρμογή 24ωρης λειτουργίας σε άλλες πόλεις της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα τη Βαρκελώνη όπου εφαρμόζεται για κάποια επιλεγμένα 24ωρα μέσα στη χρονιά, το Λονδίνο που εφαρμόζει το μέτρο σε ορισμένες γραμμές και τη Βιέννη που λειτουργεί το μετρό σε 24ωρη βάση τις Παρασκευές και τα Σάββατα, ενώ στον αντίποδα στη Γερμανία δεν εφαρμόζεται πουθενά το μέτρο.

Εργαζόμενοι: Η 24ωρη λειτουργία οδηγεί σε εκπτώσεις στην ασφάλεια

Οι εργαζόμενοι, πάντως, εκτιμούν ότι η υφιστάμενη κατάσταση δεν αφήνει τέτοια περιθώρια. Το Συνδικάτο Σταθμαρχών ΣΤΑΣΥ – Πρώτη Γραμμή σε ανακοίνωσή του αφού ξεκαθαρίζει ότι εκπροσωπεί μία ειδικότητα, η οποία ήδη απασχολείται σε 24ωρη βάση, τονίζει ότι ενδεχόμενη 24ωρη λειτουργία του δικτύου το Σάββατο δεν αποτελεί απλά μια ανώδυνη παράταση κυκλοφορίας για να προλάβουμε τα τροχαία ατυχήματα στην άσφαλτο. «Η 24ωρη λειτουργία ενέχει πάρα πολλούς κινδύνους με κυριότερο την έκπτωση στην ασφάλεια», υπογραμμίζουν οι σταθμάρχες.

Προσθέτουν πως και σημερα τις ημέρες επέκτασης του ωραρίου λειτουργίας των Γραμμών 2 και 3 του Μετρό, αυτό γίνεται χωρίς αστυνόμευση, καθώς «τις Παρασκευές και τα Σάββατα μετά τις δώδεκα τα μεσάνυχτα δεν υπάρχει τίποτα, καθώς αποχωρούν και οι ελάχιστοι αστυνομικοί που στελεχώνουν το Σχέδιο Αριάδνη».

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν πως η 24ωρη λειτουργία χωρίς αστυνόμευση, ακόμα και αν προλαμβάνει τα τροχαία, «θέτει σε κίνδυνο μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών από την παραβατικότητα που λαμβάνει χώρα στο δίκτυο, ειδικά τις βραδινές ώρες». Να σημειωθεί ότι όσον αφορά την αστυνόμευση του δικτύου, το Συνδικάτο ζητά εναγωνίως την πύκνωση της φύλαξης των σταθμών, χωρίς όμως καμία ανταπόκριση. «Λάβαμε μόνο μια βαρύγδουπη δήλωση πως αρκετά μεγάλη δύναμη κάποιων χιλιάδων αστυνομικών που βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία φύλαξης σημαντικών προσώπων και «στόχων», θα γυρίσει να ενισχύσει τα αστυνομικά τμήματα και το Σχέδιο Αριάδνη. Δυστυχώς όμως όλα ξεχάστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες. Άρα μιλάμε για τουλάχιστον ανεύθυνη ενέργεια αν αποφασιστεί 24ωρη λειτουργία με τις υπάρχουσες συνθήκες αστυνόμευσης».

Ενα άλλο μείζον ζήτημα που ανακύπτει είναι αυτό της συντήρησης και της γήρανσης του εξοπλισμού καθώς το βασικό δίκτυο του μετρό μετρά ήδη 25 χρόνια λειτουργίας: «Τότε μιλάμε για ένα εκρηκτικό μείγμα ανευθυνότητας αν εφαρμοστεί η πρόταση της πολιτείας», σημειώνουν οι σταθμάρχες υπενθυμίζοντας ότι τα περιστατικά βλαβών και ακινητοποίησης συρμών είναι πλέον συχνότατα. «Πάμε λοιπόν σε ένα «άρρωστο» και γηρασμένο δίκτυο, να το επιβαρύνουμε ακόμη περισσότερο με μεγαλύτερη καταπόνηση».

Οι σταθμάρχες θέτουν και ζήτημα οικονομικής βιωσιμότητας του μετρό υπογραμμίζοντας ότι η εισιτηριοδιαφυγή αυξάνεται ειδικά τις βραδυνές ώρες λειτουργίας.

«Η 24ωρη λειτουργία του δικτύου, αν εφαρμοστεί με τις παραπάνω συνθήκες, θα αποτελεί τεράστια απερισκεψία που στόχο έχει τον εντυπωσιασμό και όχι την ουσία», αναφέρουν προσθέτοντας ότι ο κλάδος δεν πρόκειται να δεχτεί να αντικαταστήσει την αστυνομία στο δίκτυο. «Και ας αναλογιστεί ο πολίτης αν θα νιώθει ασφάλεια στο δίκτυο, όταν αυτό θα είναι ξέφραγο αμπέλι», καταλήγουν.

Ανέφικτη υπό τις παρούσες συνθήκες χαρακτηρίζουν την εφαρμογή του μέτρου και οι ηλεκτροδηγοί μετρό και τραμ. Σε δική του ανακοίνωση το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να λύσει υπαρκτά προβλήματα προτού μιλήσει για 24ωρη λειτουργία. Το ΣΗΤΑ αναφέρει ότι νυχτερινά δρομολόγια στη συγκεκριμένη γραμμή λειτουργούν ήδη εδώ και αρκετά χρόνια κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Ωστόσο «εάν η επιθυμία είναι η συνεχής πυκνότερη 24ωρη λειτουργία, τότε είναι απαραίτητη η πρόσληψη επιπλέον ηλεκτροδηγών και η δίκαιη αμοιβή της νυχτερινής εργασίας τους», τονίζουν.

Υπενθυμίζουν ότι η εντατικοποίηση της εργασίας έχει φτάσει σε οριακό σημείο τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της μείωσης του αριθμού των ηλεκτροδηγών με το επάγγελμα να μην είναι καθόλου ελκυστικό καθώς οι χαμηλές αποδοχές του ενιαίου μισθολογίου απομακρύνουν πιθανούς υποψηφίους «Για να καταστεί η θέση ελκυστική και να διασφαλιστεί η επαρκής στελέχωση για την επέκταση του ωραρίου, είναι επιτακτική η αύξηση των ποσοστών των υπερωριών και των νυχτερινών, καθώς και η χορήγηση χιλιομετρικής αποζημίωσης στους ηλεκτροδηγούς, όπως συμβαίνει σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη».

Για 24ωρη λειτουργία στο παρελθόν, η οποία άφησε κενά στη συντήρηση και τα ταμεία της ΣΤΑΣΥ κάνουν λόγο σε δική τους ανακοίνωση οι ηλεκτροδηγοί του μετρό (ΣΗΕΚ), οι οποίοι επικαιροποιούν επιστολή που είχαν αποστείλει την 1η Δεκεμβρίου 2021 στη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ με κοινοποίηση στο υπουργείο και τον ΟΑΣΑ όταν είχε επανέλθει στο προσκήνιο η συζήτηση για 24ωρη λειτουργία. Οι ηλεκτροδηγοί προτείνουν στον σχεδιασμό να ενταχθούν λεωφορειακές γραμμές που θα δρομολογηθούν τις νυχτερινές ώρες σε μια «παράλληλη» διαδρομή με τα μέσα σταθερής τροχιάς. «Με τον τρόπο αυτό αφενός διευκολύνονται οι μετακινούμενοι, αφετέρου το κόστος των μετακινήσεων βαρύνει κατά πολύ λιγότερο τον Ομιλο», σημειώνει ο ΣΗΕΚ.

Στην επιστολή του αναφέρει ότι όταν κατά το παρελθόν είχε εφαρμοστεί το ίδιο μέτρο, «ουδέποτε καλύφθηκαν οι χαμένες ώρες συντήρησης, όπως επίσης ουδέποτε καλύφθηκαν τα ελλείμματα που προκάλεσε η ασύμφορη επέκταση λειτουργίας. Δεδομένης επίσης της δυσκολίας στη φύλαξη, ακόμα και τις κανονικές ώρες κυκλοφορίας οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως αυτή η δυσκολία θα ενταθεί κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες».

Οι εργαζόμενοι συμπληρώνουν ότι το προσωπικό που χρειάζεται για την κίνηση των συρμών είναι πολλαπλάσιο από αυτό που αξιοποιείται όταν δρομολογούνται λεωφορεία, ενώ σημαντικός παράγοντας είναι και οι φθορές στο ήδη «κουρασμένο» τροχαίο υλικό της ΣΤΑΣΥ: «Τρανό παράδειγμα η έλλειψη σε οχήματα όσον αφορά τη Γραμμή 1 όπου η καθημερινή εικόνα αναφορικά με την πληρότητα των συρμών, καταδεικνύει την ανεπάρκεια και ουδόλως τιμά την εταιρία. Το ίδιο δυστυχώς ισχύει και για το τραμ. Εκτός αν η πρόθεση και η βούληση είναι να γενικευτεί αυτή η ανεπάρκεια και στις άλλες (κατά τι πιο «αξιοπρεπείς») Γραμμές του φορέα», αναφέρουν.

Για τους λόγους αυτούς είχαν προτείνει από το 2021 τη δοκιμή λεωφορειακών γραμμών και την ανάγκη πύκνωσης των υφιστάμενων νυχτερινών γραμμών με δρομολόγια ανά 15 λεπτά.

Η νυχτερινή μετακίνηση με τα ΜΜΜ στην Αθήνα

Υπενθυμίζεται ότι 24ωρη λειτουργία τα Σαββατοκύριακα εφαρμοζόταν στο τραμ στην πρώτη φάση της λειτουργίας του το 2004. Ακολούθησε η μείωση του ωραρίου για κάποιες ώρες με την εφαρμογή μόνο επέκτασης ωραρίου συγκριτικά με τις καθημερινές. Το μοντέλο αυτό εφαρμόστηκε και στα υπόλοιπα μέσα σταθερής τροχιάς από το 2008 με τη Γραμμή 1 να το σταματά το 2010 για οικονομικούς λόγους.

Το 2020 εξαιτίας της πανδημίας η επέκταση του ωραρίου σταμάτησε σε ολα τα μέσα και επανήλθε μετά την άρση των μέτρων.

Σε ό,τι αφορά τα οδικά μέσα, ο ΟΑΣΑ πέρυσι δημιούργησε τη νέα λεωφορειακή γραμμή 400 Πειραιάς – Στ. Δουκ. Πλακεντίας και προχώρησε στην επέκταση της γραμμής 790 με αφετηρία τη Γλυφάδα μέχρι τον σταθμό του μετρό «Ανθούπολη».

Η γραμμή 400 παρέχει συγκοινωνιακή κάλυψη, κατά τις νυχτερινές ώρες, στις περιοχές από τις οποίες διέρχεται η γραμμή 3 του μετρό. Συνδέει τον Πειραιά, από την Πλατεία Καραϊσκάκη έως τον Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας, διερχόμενη από κεντρικούς οδικούς άξονες (Λ. Ελ. Βενιζέλου, Ιερά Οδός, Οδός Πειραιώς, Οδός Αθηνάς, Οδός Σταδίου, Λ. Βασιλίσσης Αμαλίας, Λ. Βασιλίσσης Σοφίας, Οδός Μιχαλακοπούλου, Λ. Μεσογείων).

Αντίστοιχα, οι νυχτερινές λεωφορειακές γραμμές 500 και 790 καλύπτουν τις περιοχές διέλευσης των γραμμών 1 και 2 του μετρό. Ειδικά η διευρυμένη νυχτερινή γραμμή 790 Γλυφάδα – Περιστέρι καλύπτει έως και την περιοχή του σταθμού μετρό «Ανθούπολη», ενώ τις νυχτερινές ώρες λειτουργούν επίσης οι γραμμές 24ωρης λειτουργίας (καθημερινές και σαββατοκύριακα):

  • Λεωφορειακή γραμμή 040 Πειραιάς – Σύνταγμα

  • Γραμμή Τρόλεϊ 11 Άνω Πατήσια – Ν. Παγκράτι – Ν. Ελβετία

  • Λεωφορειακές γραμμές Express Αεροδρομίου

  • Λεωφορειακή γραμμή 500 Πειραιάς – Κηφισιά (Πλ. Πλάτανου)

  • Λεωφορειακή γραμμή Χ14 Σύνταγμα – Κηφισιά (EXPRESS)

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Το μέτρο με το οποίο επιδιώκει να «χτυπήσει» Temu και Shein

d70d0ca4-8b6a-4bd9-af1c-bd394d62d2f3.jpg

Σκάνδαλο επιδοτήσεων ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ΔΣ και υπάλληλοι

cce12c49-c6c1-4047-89b1-a26e41d54478.jpg

ΗΠΑ: Τι είναι ο «χρυσός θόλος» του Τραμπ – Το εγχείρημα-ασπίδα των 500 δισ. δολαρίων

beb734f7-7f88-4839-9dae-f1e115707f7e.jpg

«Πολύ κοντά στην ΑΕΚ ο Ράφα Μπενίτεθ» όπως γράφει η Marca - «Δεν υπάρχει συμφωνία με προπονητή» η θέση της Ένωσης

bbcb420a-3432-4adb-abae-ce5659232963.jpg